Rozhodca Kubuš: Na olympiáde mi nikto nenadával. Na Slovensku sme len my tí zlí

Slovenský rozhodca Jozef Kubuš pískal semifinále olympijských hier.
Slovenský rozhodca Jozef Kubuš pískal semifinále olympijských hier. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|8. mar 2018 o 20:00

Na medzinárodnej úrovni sú hráči uvedomelejší, nestretávam sa s prípadmi, že by mi niekto nadával, hovorí Jozef Kubuš.

Rozhovor pre denník SME:

Hokejový rozhodca JOZEF KUBUŠ pískal okrem Slovenska aj v Česku, vo Fínsku, Švédsku a v Rusku. Zúčastnil sa na troch svetových šampionátoch. Na olympiáde v Pjongčangu rozhodoval dva zápasy v základnej skupine (Fínsko - Nemecko 5:2, Olympijskí športovci z Ruska - USA 4:0) a semifinálové víťazstvo Nemecka nad Kanadou 4:3.

Slovenskí hokejisti doplácali na olympiáde na časté vylúčenia. Tomáš Surový povedal, že medzinárodný trend rozhodcov je iný ako na Slovensku a v Česku. Je to pravda?

„Každá krajina má svoje špecifikácie v pravidlách, trochu si ich upravuje. Pravidlá sú dané dlho, ale každý rok sú novinky, na ktoré si treba zvyknúť.

Ak ich máme aplikovať aj v slovenskej súťaži, treba to urobiť hneď na začiatku sezóny, aby si na to zvykli hráči i diváci. Nemyslím si, že boli veľké rozdiely medzi rozhodovaním na olympiáde a v slovenskej súťaži.“

Našli sa niektoré pravidlá, ktoré boli odlišné?

Aj na tieto otázky reagoval Jozef Kubuš:

  • Ako sa vyrovnáva s chybami, ktoré majú výrazný vplyv na zápas?
  • V čom je iné rozhodovanie v slovenskej lige a na olympiáde?
  • Na slovné útoky je zvyknutý. Bol už niekedy napadnutý aj fyzicky?
  • Na Slovensku sa často hovorí o zaručených správach o predaných zápasoch a podplatených rozhodcoch. Už mu niekto ponúkol úplatok?
  • Vrcholom pre hokejistov je NHL. Je reálne, aby sa tam dostal aj európsky rozhodca?

„Pred olympiádou za nami prišli členovia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), ktorí nám zdôrazňovali, že za každú cenu musíme docieliť perfektné vhadzovania. Nech sa aj na každom vymení hráč či dvaja. V prvých zápasoch boli z toho hráči i tréneri v pomykove. Dokonca sme ukladali aj dvojminútové tresty za zdržovanie hry. Postupne si na to zvykli. Ak sa nastavuje nový trend, je dôležité, aby sa udržal.“

Máte odlišný meter, keď pískate slovenskú ligu a zápasy na olympiáde?

„Určite nie. Čo bolo na olympiáde ešte prísnejšie, je nedovolené bránenie brankárov. V bránkovisku by mali byť nedotknuteľní. Ja však aplikujem tie isté pravidlá na domácej scéne aj v zahraničí.“

Prvý zápas na olympiáde ste rozhodovali súboj Fínska s Nemeckom (5:2). Pomysleli ste si vtedy, že sa Nemci môžu dostať až do finále?

„Určite nie. Nemecko bolo obrovským prekvapením turnaja. Hráči sa zomkli, čo bolo vidno najmä v posledných zápasoch. Boli ako jeden muž, hoci spočiatku to tak nevyzeralo.“

V ďalšom zápase ste pískali neskorším olympijským víťazom z Ruska pri víťazstve nad USA 4:0. Aké je to pískať hviezdam svetového hokeja ako Pavel Daciuk a Iľja Kovaľčuk?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Rozhodca Kubuš: Na olympiáde mi nikto nenadával. Na Slovensku sme len my tí zlí