Ronaldo má menej tuku ako modelka, vypýtal si Zlatú loptu

Cristiano Ronaldo vystrieľal Portugalsku cestu na majstrovstvá sveta.
Cristiano Ronaldo vystrieľal Portugalsku cestu na majstrovstvá sveta. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|20. nov 2013 o 22:07

Portugalčan Cristiano Ronaldo vylepšil svoj osobný rekord, tento rok dal už 66 gólov.

BRATISLAVA. Pre extrémne prísny tréningový režim má v tele menej tuku (asi desať percent) ako modelka. Cristiano Ronaldo je posadnutý dokonalosťou byť najlepší na svete.

„Jeho tréningová disciplína by potešila každého armádneho veliteľa. Nik nemaká ako on,“ opísal Ronalda Pepe, jeho spoluhráč z Realu Madrid i z národného tímu.

V utorok v noci ako by chcel Ronaldo opäť dokázať, že Zlatá lopta pre najlepšieho hráča sveta za tento rok nemôže mať iného majiteľa.

Jeho fenomenálny hetrik proti Švédsku posunul Portugalsko na budúcoročný svetový šampionát do Brazílie. Aj povýšenecký rival Zlatan Ibrahimovič Portugalcovi po treťom góle uznanlivo tlieskal a sklopil zrak. Švéd sa pritom predvádzal, dal oba góly svojho tímu.

Portugalsko – Švédsko 4:2, Ronaldo – Ibrahimovič 4:2, gólová bilancia z dvojzápasu baráže hovorí za všetko.

Ronaldo rozhodol už prvý zápas (1:0), ale v odvete vo Švédsku exceloval ešte viac. Súper na jeho mimoriadnu rýchlosť nestačil. Narátali mu dvadsaťpäť šprintov v plnej rýchlosti cez 30 kilometrov za hodinu.

Iba robil svoju prácu

„Vedel som, že má Portugalsko potrebuje. A ja som ukázal, že som tu,“ citujú Ronalda médiá. So 47 gólmi sa dotiahol na Pedra Pauletu, najlepšieho strelca v dejinách portugalskej reprezentácie.

„Ak dá niekto hetrik v zápase takéhoto kalibru, je prirodzené, že má obrovský vplyv,“ velebil ho tréner Portugalcov Paulo Bento. Ronaldovi vyčítali, že za národný tím nehrá tak geniálne ako za Real Madrid. A on reagoval. V posledných desiatich zápasoch dal desať gólov. „Iba som robil svoju prácu. A šlo mi to tak ako v poslednej čase. Som na vrchole síl,“ usmieval sa. Nik nie je taký produktívny.

Zlatan smútil

Portugalec Ronaldo strelil tento rok už 66 gólov, čím už teraz prekonal svoje maximum z minulého roka o tri góly. „Ak by som mal zaplatiť za vystúpenie futbalistu, iste by to bol Ronaldo,“ chválil ho prekvapujúco úhlavný rival Lionel Messi. Barcelončan je v tejto bilancii druhý (43), tretí je Ibrahimovič (39).

„Bola to asi moja posledná šanca zahrať si na majstrovstvách sveta. Jedna vec je istá, na MS bez mojej účasti niet čo pozerať. Takže mi nestojí za to čakať na turnaj. Gratulujem Portugalsku, boli lepší, ale postúpiť si zaslúžili oba tímy,“ dodal Ibrahimovič. Doteraz sa zúčastnil na dvoch MS (2002, 2006), ale gól nedal. Ronaldo sa chystá na tretí šampionát (2006, 2010) zatiaľ dal dva góly.

Grécky hrdina

Aj Gréci majú svojho hrdinu. Zo štyroch gréckych gólov (3:1 doma a 1:1 vonku) v baráži proti Rumunsku vybavil Konstantinos Mitroglou až tri. Pritom ešte nedávno sa mu smiali, že nevie po grécky. Mitroglou vyrastal v Nemecku.

Od augusta dal už dvadsať gólov a v Grécku útočníka Olympiakosu Pireus prezývajú kráľ hetrikov. Za 36 dní ich dokázal streliť štyri. Proti Slovákom sa spoluhráč Vladimíra Weissa v kvalifikácii nepresadil.

((galeria))

ronaldo_tasr_repre_600.jpg

Cristiano Ronaldo sa už teší na šampionát do Brazílie.

FOTO: TASR / AP

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Ronaldo má menej tuku ako modelka, vypýtal si Zlatú loptu