Drahý a veľmi kritizovaný. Prečo Pánik stratil pozíciu v NHL?

Richard Pánik mal najlepšie obdobie kariéry v drese Chicaga.
Richard Pánik mal najlepšie obdobie kariéry v drese Chicaga. (Autor: TASR)
Šimon Čop|26. nov 2021 o 08:00

Potrebujú Islanders slovenského útočníka?

Keď vlani Steve Yzerman uskutočnil dva zo svojich výborne premyslených trejdov, v oboch figuroval Richard Pánik. Slovenský útočník najprv prišiel do Detroitu ako súčasť výmeny Anthonyho Manthu za Jakuba Vránu. Potom sa sťahoval na Long Island spoločne s draftovou voľbou za Nicka Leddyho.

O Pánikovi sa hovorí ako o najpreplatenejšom Slovákovi v NHL. Ani v jednom trejde nefiguroval ako hokejista, o ktorého by mal ten-ktorý klub enormný záujem. Bol akýmsi dodatkom. V skutočnosti sa ho trebárs taký Washington potreboval zbaviť.

Tridsaťročný útočník je veľkou záhadou. Len pred štyrmi-piatimi rokmi sa o ňom diskutovalo ako o kandidátovi na najlepšieho Slováka v zámorí. Zbieral desiatky bodov, prekonal hranicu dvadsiatich gólov v sezóne.

Dnes je zahalený herným útlmom, ktorý podčiarkla skutočnosť, že úvod sezóny strávil v AHL. Na farme hral pritom naposledy v ročníku 2015/16.

Rýchly vzlet, strmhlavý pád

Presuňme sa na chvíľu do sezóny 2016/17. Pánik bol príjemným prekvapením. V Toronte si búchali hlavu o stenu, keď videli jeho produktivitu v Chicagu – veď nazbieral 44 bodov.

Tesne prehral súboj o slovenskú jednotku v bodovaní ligy. Jej líder Tomáš Tatar mal 46 bodov, Marián Hossa zaznamenal 45 bodov.

Pánikov status sa v očiach slovenskej verejnosti rýchlo zmenil z farmára na možnú hviezdu. Lenže na tieto závery bolo zjavne priskoro.

Pánik sa na pomyselnom vrchole udržal do sezóny 2018/19, keď pôsobil v Arizone. Tak aspoň tvrdia body. Potom zažil strmhlavý pád.

Jeho bodový prínos sa sezónu po sezóne znižuje. Po 44-bodovej sezóne mal ročník s 35 bodmi, v nasledujúcom ich získal 33, potom už len 22, pred rokom 13. Dnes má jediný.

Jeho výkony sú nekonzistentné, čo zráža jeho povesť i vyťažovanie. V ostatných rokoch to dokazoval na dennodennej báze.

Aktuálny ročník napriek trom prehrám začal po hernej stránke v drese NY Islanders solídne. Blysol sa prvou asistenciou a patril medzi najaktívnejších a najbojovnejších členov tímu. Individuálne mapy zaznamenávajúce strely, hity, zisky a straty puku uňho nezaznamenali žiaden negatívny bod.

Aktivita Richarda Pánika v zápase s Calgary.
Aktivita Richarda Pánika v zápase s Calgary. (Autor: naturalstattrick.com)
Aktivita Richarda Pánika proti Torontu.
Aktivita Richarda Pánika proti Torontu. (Autor: naturalstattrick.com)
Aktivita Richarda Pánika proti Rangers.
Aktivita Richarda Pánika proti Rangers. (Autor: naturalstattrick.com)

Grafy samy osebe naznačujú, že slovenský útočník nie je tak zlý, ako sa o ňom hovorí. A podľa pokročilých štatistík nejde o náhodné tri dobré zápasy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Drahý a veľmi kritizovaný. Prečo Pánik stratil pozíciu v NHL?