Či budú majstrovstvá na Slovensku? Nemôžem to prezradiť, hovorí Fasel

Lukašenko so šéfom svetového hokeja Faselom
Lukašenko so šéfom svetového hokeja Faselom (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. jan 2021 o 12:00

Protesty v Bielorusku vníma ako problém.

BRATISLAVA. V najbližších dňoch Medzinárodná hokejové federácia (IIHF) oznámi dejisko hokejových majstrovstiev sveta.

Prezident IIHF Rene Fasel potvrdil, že v pondelok bude zasadať Rada IIHF. Ak nerozhodne priamo v pondelok, urobí to v najbližších dňoch.

Fasel sa nedávno vrátil z Bieloruska, ktoré má šampionát organizovať spoločne s Lotyšskom.

Pre švajčiarsky portál watson.ch Fasel prvý raz povedal, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko toto stretnutie zneužil na propagáciu, keďže sa malo konať bez prítomnosti médií.

Stretnutie malo byť bez kamier

Fasel okrem toho Lukašenkovi povedal, že „bez zmien v politickej situácii v krajine nebude možné majstrovstvá sveta v Bielorusku uskutočniť“.

V Bielorusku sa konajú protesty proti súčasnému prezidentovi a protestujúci žiadajú nové demokratické voľby.

„Nemôžeme si klásť podmienky. Vyslali sme signál, že máme problém s usporiadaním šampionátu v tejto situácii. Odvetil, že jeho úlohou je zaistiť bezpečnosť v krajine a brániť ju pred hrozbami zo zahraničia,“ tvrdí Fasel.

Jeho slová sú v kontraste so zábermi, ktoré sa dostali do sveta. Na nich je vo vrelom objatí s Lukašenkom a bieloruský prezident sa k nemu chová ako ku kamarátovi.

Túto situáciu vysvetľoval šéf svetového hokeja ako zvítanie starých známych. No cíti sa podvedený, keďže Lukašenko nechal všetko natočiť napriek požiadavke, aby bolo stretnutie bez prítomnosti médií.

„Dostal ma do pasce," vraví.

Fasel: Možno som romantik

Fasel tvrdí, že jeho cieľom bolo, aby sa šport pomohol k zlepšeniu situácie v Bielorusku.

„Možno som naivný alebo som romantik. Ale chcel som to aspoň skúsiť. Hovoriť o tejto otázke mi umožnil môj blízky vzťah s Lukašenkom. Na druhej strane mi vždy bolo zrejmé, že nemôžem ohroziť obraz hokeja a hokejovej federácie,“ tvrdí Fasel.

Aj vzhľadom na tlak od sponzorov je stále menej pravdepodobné, že sa šampionát v tomto roku uskutoční v Minsku.

Dvaja veľkí reklamní partneri, medzi nimi aj hlavný sponzor, automobilka Škoda, potvrdili, že ak sa MS uskutoční v Bielorusku, ukončia svoju zmluvu s IIHF.

Čo bude v prípade, ak sa rozhodne Rada IIHF odobrať organizovanie MS Bielorusom?

„Máme plán B,“ hovorí Fasel.

„Ešte nevieme, kde to bude, ale diskutujeme o tom. Na to, či budú majstrovstvá len v Lotyšsku, alebo spoločne s Dánskom či Slovenskom, nemôžem odpovedať. Majstrovstvá budú,“ tvrdí Fasel.

Pred pár dňami uviedol, že IIHF dostala oficiálnu ponuku od Dánska, ktoré by mohlo zaskočiť ako organizátor či spoluorganizátor MS 2021, a diskutuje aj so slovenskou stranou.

O možnosti, že by jednu zo skupín MS mohla namiesto Minska hostiť Bratislava, už v decembri informovalo periodikum Watson. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) poprel, že by v tejto veci rokoval s IIHF.

Slovensko sa má na turnaji predstaviť v A-skupine spolu s Ruskom, Švédskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Bieloruskom a Veľkou Britániou.

V B-skupine sú Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko a Kazachstan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2021»Či budú majstrovstvá na Slovensku? Nemôžem to prezradiť, hovorí Fasel