Vo svete sú najdrahší strelci. Ale na Slovensku je to naopak

Futbalová reprezentácia.
Futbalová reprezentácia. (Autor: SME - JOZEF JAKUBČO)
Pavol Spál|15. jan 2020 o 14:27

Pozrite si rebríček najdrahších Slovákov.

BRATISLAVA. Stanislav Lobotka sa postaral o jeden z najdrahších prestupov týkajúcich sa slovenských futbalistov.

Z Celty Vigo odchádza do SSC Neapol, s ktorým v stredu podpísal zmluvu. Talianske médiá informujú o prestupovej čiastke 20 miliónov eur, ktorá môže vďaka bonusom narásť o ďalšie štyri milióny.

Zo slovenských futbalistov majú za sebou drahší prestup iba Milan Škriniar (25 miliónov eur) a Vratislav Greško (21,5 milióna).

Ak sa však naplnia bonusy, Lobotkova cena sa môže zvýšiť až na 24 miliónov, čím by sa zaradil na druhé miesto za Škriniara.

Najdrahšie prestupy slovenských futbalistov: fotogaléria

24.2.2020

Prvými boli Moravčík a Dubovský

Prvým výraznejším prestupom slovenského futbalistu do zahraničia bol v roku 1990 odchod Ľubomíra Moravčíka z Nitry do Saint-Étienne. Spomína sa suma okolo 630-tisíc libier.

Krátko po rozpade Česko-Slovenska v roku 1993 prestúpil Peter Dubovský zo Slovana Bratislava do Realu Madrid za asi 104 miliónov slovenských korún, čo je v prepočte okolo 3,4 milióna eur.

Na tie časy to bola na slovenské pomery závratná suma. Po zohľadnení inflácie by dnes išlo o sumu vyše jedenásť miliónov eur.

Slováci majú drahých obrancov

V talianskej lige si doteraz zahralo 25 Slovákov, Lobotka bude ďalším v poradí.

Prvým slovenským futbalistom v najvyššej talianskej súťaži bol Július Korostelev, ktorý zo Slovana zamieril do Juventusu Turín.

Prestúpil sa 200-tisíc korún, čo bola v roku 1946 astronomická suma. V Juventuse zarábal v prepočte 70-tisíc korún.

V rebríčku najdrahších prestupov vo svetovom meradle jasne dominujú ofenzívni hráči, strelci. V prvej desiatke nie je žiadny obranca.

Slovensko je v tomto smere unikát. Na prvých dvoch miestach sú obrancovia. V prvej osmičke je iba jediný ofenzívny futbalista - Marek Hamšík.

Medzi najdrahšími prestupmi slovenských futbalistov sa dvakrát objavujú Greško, Hamšík i Martin Škrtel.

Najdrahšie prestupy slovenských futbalistov

1. Milan Škriniar

Sampdoria Janov - Inter Miláno, 25 miliónov eur (rok 2017)

V januári 2016 prestúpil Škriniar zo Žiliny do Sampdorie Janov za 1,3 milióna eur. Za rok a pol jeho cena vzrástla takmer dvadsaťnásobne.

Agent Karol Csontó, ktorý prestup sprostredkoval, na facebooku oznámil, že Inter Miláno zaplatil Sampdorii 23 miliónov eur. Čiastka sa zvýšila vďaka bonusom ešte o dva milióny.

Okrem Interu malo o Slováka eminentný záujem aj Atlético Madrid.

Dnes patrí Škriniar k najžiadanejším obrancom sveta. Inter by ho momentálne predal iba za sumu, ktorá by z neho urobila najdrahšieho obrancu všetkých čias.

Za súčasného rekordéra Harryho Maguirea Manchester City zaplatil Leicestru okolo 90 miliónov eur.

2.Vratislav Greško

Inter Miláno - Parma, 21,5 milióna eur (rok 2002)

V roku 2001 prišiel Inter Miláno v poslednom ligovom kole o taliansky titul a Greško bol medzi obetnými baránkami. Z klubu musel odísť.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Vo svete sú najdrahší strelci. Ale na Slovensku je to naopak