Španielsko
Španielsko
EURO 2024
30.06.2024, Vyraďovacia fáza | Osemfinále
4 - 1
1:1
Gruzínsko
Gruzínsko

Boli skvelí súperi, chválil Gruzíncov Williams. Kašia je na tím hrdý

Guram Kašia.
Fotogaléria (16)
Guram Kašia. (Autor: TASR/AP)
TASR|1. júl 2024 o 13:04

Gruzínci zanamenali historický úspech.

KOLÍN NAD RÝNOM. Španielski futbalisti dominovali takmer v celom nedeľnom osemfinále EURO 2024 nad Gruzínskom.

Zverenci Luisa de La Fuenteho zvíťazili v Kolíne nad Rýnom 4:1 a zostali tak na šampionáte nezdolaní. Vo štvrťfinále nastúpia v piatok 5. júla o 18.00 h v Stuttgarte proti domácim Nemcom.

Španieli začali aktívne a v 5. minúte sa po centri Daniho Carvajala ocitol v šanci Pedri, ktorý gruzínskeho brankára neprekonal.

V 18. minúte Gruzínci udreli z prvej vážnejšej útočnej akcie. Chviča Kvaracchelija obišiel v strede poľa vracajúcich sa španielskych zadákov a prihral na pravú stranu Otarovi Kakabadzemu, ktorého prudký center si zrazil Robin Le Normand do vlastnej bránky - 0:1.

V 39. minúte sa Španielom podarilo vyrovnať Rodriho strelou spoza šestnástky. Situáciu musel preveriť VAR pre možný ofsajd Alvara Moratu, no gól napokon platil.

Fotogaléria zo zápasu Španielsko - Gruzínsko v osemfinále EURO 2024

V úvode druhého polčasu sa k šanci z polovice ihriska dostal Kvaracchelija, no vybehnutého Unaia Simona neprekvapil. Španieli mali následne k dispozícii priamy kop.

Giorgi Mamardašvili vyrazil strelu Lamineho Yamala, no španielska akcia pokračovala a po centri krídelníka Barcelony sa hlavou presadil Fabian Ruiz - 2:1.

V 76. minúte pridal po individuálnej akcii gólovú poistku Nico Williams. Triumf jedného z top favoritov turnaja spečatil v 83. minúte ľavačkou Dani Olmo.

"Chcem zablahoželať Gruzínsku. Boli skvelými súpermi, bol som ohromený ich výkonom," uviedol Nico Williams podľa agentúry AFP.

Gruzíncov samozrejme prehra sklamal, ale kapitán tímu Guram Kašia pre uefa.com uviedol:

"Bolo to pre nás úžasné dobrodružstvo. Sme nesmierne hrdí na to, čo sme dosiahli. So Španielmi sme neuhrali výsledok, aký sme chceli, ale sme naozaj hrdí na to, ako sme reprezentovali našu krajinu."

Španieli na uplynulých ME 2020 v semifinále obsadili tretiu priečku. Do finále ich nepustili neskorší víťazi šampionátu z Talianska. Španielsko je jediný tím, ktorý získal titul majstra Európy dvakrát po sebe (2008, 2012).

Krajina taktiež drží rekord v počte získaných titulov (3), o ktorý sa delí s Nemeckom. V roku 2012 zaznamenali najvyšší triumf vo finále ME, keď zdolali Taliansko 4:0 a taktiež držia najdlhšiu šnúru triumfov na európskych šampionátoch. V rokoch 2008 až 2016 zvíťazili v 14 dueloch po sebe.

Gruzínsko sa po prvý raz od samostatnosti predstavilo na európskom šampionáte. Do vyraďovacej časti postúpili z tretieho miesta v F-skupine.

Na turnaji zaznamenali prekvapivý triumf proti Portugalsku 2:0, remízu s Českou republikou 1:1 a prehru s Tureckom 1:3.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Boli skvelí súperi, chválil Gruzíncov Williams. Kašia je na tím hrdý