Nadala čaká po US Open v tenisovom živote veľká zmena

Rafael Nadal je víťazom US Open 2017.
Rafael Nadal je víťazom US Open 2017. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela, Ján Mikula|11. sep 2017 o 14:12

Po dvoch rokoch trápenia je španielsky tenista na vrchole. "Vlani mu nikto neveril, teraz je späť," vraví jeho tréner Toni Nadal.

NEW YORK, BRATISLAVA. Dva a pol roka sa trápil, bojoval so zraneniami a jeho reputácia upadala. Pre súperov nebol takým postrachom ako kedysi.

Španielsky tenista Rafael Nadal bojoval viac so zraneniami ako so súpermi na kurtoch. Vlani odstúpil z Roland Garros bez toho, aby prehral zápas. Poranené zápästie ľavej ruky by už ďalšiu záťaž nemuselo vydržať.

"Vtedy nám vraveli, že už nikdy nevyhrá nič veľké," spomína Nadalov strýko a tréner Toni.

Rafael Nadal - Kevin Anderson (finále US Open 2017, fotogaléria): fotogaléria

11.9.2017

Hrá ako v najlepších rokoch

Vyše dva roky sa na grandslamovom turnaji nedokázal presadiť. Najďalej sa dostal do štvrťfinále, aj to bola však skôr výnimka.

V januári by len ťažko niekto predpovedal, že by sezóna 2017 mohla patriť práve Nadalovi.

Mnohí športovci by zvažovali koniec kariéry, keby museli tak dlho bojovať so zraneniami a neboli vo svojej najlepšej forme. Nadal dosiahol v tenise všetko, čo mohol. A jeho telo trpelo.

"Lenže každé ráno, keď vstanem, mám chuť ísť na tenisový kurt a pracovať na sebe,“ vravel po triumfe v New Yorku. Tento rok hrá ako za starých čias.

Osemkrát bol vo finále turnajov ATP, získal päť titulov, z nich dva na grandslamových turnajoch. A je znova svetovou jednotkou.

V nedeľu sa tešil z triumfu na US Open 2017. Vo finále zdolal Kevina Andersona hladko 6:3, 6:3, 6:4. Počas celého turnaja stratil len tri sety, skvelo podával a dokonca chodil na sieť, čo sa nepodobá na jeho typickú hru. Lenže na tvrdom povrchu je to efektívny spôsob ukončenia výmen.

"Bol to pre mňa neuveriteľný rok. Na Roland Garros som získal prvý grandslamový titul po troch rokoch a teraz som pridal ďalší. V New Yorku som prežil dva výnimočné týždne, moje výkony sa zlepšovali od zápasu k zápasu,“ tešil sa.

Na Federera stráca

Vo veku 31 rokov má už 16 titulov z grandslamov. Pred ním je iba jeho veľký rival Roger Federer s devätnástimi triumfami. Lenže Švajčiar je aj starší. Myslí Nadal na to, že by ho dobehol či prekonal?

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open»Nadala čaká po US Open v tenisovom živote veľká zmena