Prvý titul pre Asadovú

SITA|21. mar 2008 o 09:24

Správa zo štvrtka doplená o hlasy víťaznej Mao Asadovej a striebornej Caroliny Kostnerovej


GÖTEBORG 21. marca (SITA) - Iba sedemnásťročná Japonka Mao Asadová sa stala kráľovnou ženského krasokorčuľovania, keď vyhrala súťaž sólistiek na svetovom šampionáte vo švédskom Göteborgu. Študentka z Nagoje triumfovala vo vyrovnanej súťaži žien s minimálnym náskokom 88 stotín bodu pred úradujúcou majsterkou Európy Carolinou Kostnerovou z Talianska aj napriek tomu, že na začiatku svojej voľnej jazdy spadla. Bronz si vybojovala Ju-Na Kim z Kórejskej republiky. Slovenka Ivana Reitmayerová do 24-člennej skupiny, ktorá súťažila vo finále, nepostúpila a skončila na konečnom 26. mieste.

Asadová predviedla v zaplnenej hale Scandinavium vyrovnanú jazdu na hudbu Frederica Chopina, v ktorej sa však nevyhla kontaktu s ľadom. Pri úvodnom trojitom axli urobila chybu už pri odraze a spadla. Z miery ju to však nevyviedlo a ďalších šesť trojitých a štyri dvojité skoky, vrátane troch kombinácií, už zvládla excelentne. Navyše jej umelecký dojem bol skvelý a najmä vďaka nemu vyhrala. "Prekvapilo ma to. Zlý dojem z úvodnej chyby som potom napravila kvalitou nasledujúcich prvkov. Tohto roku som som sa naučila, že nikdy sa netreba vzdávať," zhrnula rodáčka z Nagoje.

Úradujúca majsterka štyroch kontinentov pri svojom druhom štarte na majstrovstvách sveta vybojovala druhý cenný kov, vlani bola strieborná. Z trónu zosadila krajanku Miki Andovú, ktorá po 8. mieste v krátkom programe na voľný pre zranenie ani nenastúpila. Asadová predviedla v oboch častiach súťaže vyrovnané výkony, keď bola dvakrát druhá. Mladá korčuliarka sa stala v poradí piatou a za posledných päť rokov treťou Japonkou, ktorá vybojovala svetový titul.

Strieborná Kostnerová neudržala prvé miesto po krátkom programe, predviedla až tretiu voľnú jazdu a to i napriek tomu, že neurobila žiadnu veľkú chybu a jedine pri trojitom lutzi sa jemne dotkla ľadu. "Pred nástupom na voľnú jazdu som cítila takú zodpovednosť, ako ešte nikdy predtým. Dopady pri skokoch mohli byť z mojej strany lepšie, som trochu nahnevaná sama na seba. Náramne som sa však pri svojom programe bavila, a o to predsa ide, či nie ?," uviedla 21-ročná neter bývalej skvelej zjazdárky Isolde Kostnerovej, pre ktorú je to po bronze z roku 2005 druhý svetový vzácny kov. Taliansko tak na prvý majstrovský titul medzi ženami musí ešte minimálne rok čakať.

Štvrtkovým večerným jazdám dominovala Kórejčanka Ju-Na Kim, ktorá napokon zaznamenala posun oproti krátkemu programu o dve priečky na konečnú 3. pozíciu. Prvá kórejská medailistka z MS v krasokorčuľovaní tak obhájila vlaňajšie umiestnenie. Kim uchvátila predovšetkým technickou náročnosťou jazdy.


Výsledky - majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní v Göteborgu:

Ženy - konečné poradie: 1. Mao Asadová (Jap.) 185,56, 2. Carolina Kostnerová (Tal.) 184,68, 3. Ju-Na Kim (Kórejská rep.) 183,23, 4. Jukari Nakanová (Jap.) 177,40, 5. Joannie Rochetteová (Kan.) 174,12, 6. Sarah Meierová (Švajč.) 171,88, 7. Kimmie Meissnerová (USA) 149,74, 8. Laura Lepistová (Fín.) 147,26


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Prvý titul pre Asadovú