Proti USA nastúpia Kližan, Lacko, Gombos a Mertiňák

Martin Kližan.
Martin Kližan. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš, SITA|2. sep 2014 o 14:20

Ak chce Slovensko vyhrať v baráži o postup do svetovej skupiny nad USA, potrebuje tri body zo singlov. S bodom vo štvorhre cez bratov Bryanovcov sa nedá rátať.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom.

BRATISLAVA. Tenisti Slovenska sú po výhrach s Lotyšskom 5:0 a Rakúskom 4:1 už len krok od návratu do svetovej skupiny Davisovho pohára, ale v baráži s Američanmi v Chicagu ich čaká 12. - 14. septembra nesmierne ťažká úloha.

„Tím USA je jasným favoritom,“ tvrdil nehrajúci kapitán Slovenska Miloslav Mečíř. „Majú rebríčkovo najvyššie postaveného hráča Johna Isnera, svetové jednotky vo štvorhre Braynovcov a výhodu domáceho prostredia. Napriek tomu nie sú naše šance beznádejné.“

Kližan sa nikoho nezľakne

Američania sú s 32 titulmi najlepším tímom v súťaži, vo svetovej skupine hrajú nepretržite od roku 1989. Vypadnutie do zóny by bolo pre tenisovú veľmoc šokom.

Slováci po senzačnom postupe do finále 2005 v nasledujúcom roku zostúpili do „druhej ligy“ a odvtedy chýbajú v šestnásťčlennej elite.

„Martin Kližan hral na turnaji US Open v dobrej forme a ukázal, že sa len tak nezľakne hociakého súpera,“ vravel Mečíř. „Druhým singlistom by mal byť Lukáš Lacko, ktorý po chorobe ešte nemá optimálnu výkonnosť. Do štvorhry je zatiaľ istý špecialista Michal Mertiňák.“

Tretím singlistom by mal byť Norbert Gombos, náhradníkom je syn kapitána tímu Miloslav Mečíř mladší.

Zatiaľ čo slovenská jednotka Kližan sa po vypadnutí na grandslame v New Yorku pripravuje so svojím trénerom Martinom Dammom na Floride, Lacko sa vrátil na Slovensko a trénuje v Bratislave.

Lackovi vyhovuje povrch

„V Národnom tenisovom centre máme kurt s rovnakým povrchom, na akom sa bude hrať v Chicagu. Mne to vyhovuje,“ povedal Lacko, ktorý na centri v NTC vyhral desať zápasov za sebou.

„Pred US Open som bral antibiotiká. Potrebujem nabrať späť kondíciu. Do začiatku daviscupového zápasu zostáva ešte dosť času, forma sa dá doladiť.“

Lacko vidí šance Slovenska na víťazstvo 35:65. Túži po prekvapení.

„Jediný bod, s ktorým sa nedá rátať, je štvorhra - ak nastúpia bratia Bryanovci,“ uvažoval. „S Isnerom som hral tohto roku na turnaji v Aucklande vyrovnaný zápas a Kližan ho v Melbourne zdolal. Väčšiu šancu by sme mohli mať cez dvojku ich tímu. Určite to nie je stratený zápas.“

Nominácie na zápas USA - Slovenko:

USA

John Isner (15. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 142. vo štvorhre)

Sam Querrey (57. / 62.)

Bob Bryan (- / 1.)

Mike Bryan (- / 1.)

nehrajúci kapitán: Jim Courier

SLOVENSKO

Martin Kližan (65. / 212.)

Lukáš Lacko (84. / 1220.)

Norbert Gombos (129. / 692.)

Michal Mertiňák (- / 90.)

nehrajúci kapitán: Miloslav Mečíř

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Proti USA nastúpia Kližan, Lacko, Gombos a Mertiňák