Federálne derby otvoria Kovalík s Veselým, tímovou jednotkou bude Martin

Kapitán daviscupového tímu Slovenska Dominik Hrbatý počas tlačovej konferencie.
Kapitán daviscupového tímu Slovenska Dominik Hrbatý počas tlačovej konferencie. (Autor: TASR)
TASR|5. mar 2020 o 11:48

Rozhodol o tom štvrtkový žreb.

BRATISLAVA. Slovenská tenisová dvojka Jozef Kovalík a česká jednotka Jiří Veselý nastúpia v piatok o 16.00 h proti sebe v úvodnej dvojhre kvalifikačného duelu o postup na finálový turnaj Davisovho pohára.

V druhom singli si na antuke v bratislavskom NTC zmerajú sily slovenská jednotka Andrej Martin s českou dvojkou Lukášom Rosolom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb.

Budú rozhodovať detaily

Sobotňajší program v AXA aréne otvorí o 17.30 štvorhra, v ktorej by Filip Polášek s Igorom Zelenayom mali čeliť páru Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář. Nasledovať bude duel tímových jednotiek Martina a Veselého.

V záverečnej dvojhre by sa mali predstaviť Kovalík s Rosolom. Víťaz bratislavského súboja postúpi na finálový turnaj v Madride, kde bude 18 tímov 23.-29. novembra bojovať o cennú trofej.

Účasť v španielskej metropole už majú istú vlaňajší daviscupoví semifinalisti Španielsko, Kanada, Rusko, Veľká Británia a dvaja držitelia voľných kariet Francúzsko so Srbskom.

Slovenský kapitán Dominik Hrbatý sa rozhodol dať v singli prednosť Kovalíkovi pred Norbertom Gombosom. "Rozhodoval som sa podľa toho, aby sme mali šancu vyhrať.

Definitíva padla v stredu večer po konzultáciách s trénerom daviscupového tímu Tiborom Tóthom. Detailne to teraz rozoberať nechcem. Jojo je typický antukár, na tomto povrchu sa cíti najlepšie a verím, že to potvrdí aj proti Česku.

Postup do Madridu je pre chalanov veľká motivácia. Určite nás inšpiroval úspech slovenských dievčat, ktoré sa vo februári prebojovali na finálový turnaj Pohára federácie v Budapešti. Zápas s Českom nemá favorita, budú rozhodovať detaily. Pre našich hráčov by mohla byť výhoda, že českých tenistov poznajú."

Martin si na Rosola verí

Kovalík s Veselým sa vo vzájomnom zápase ešte nestretli. "Jirku poznám odmalička veľmi dobre, hoci sme na turnajoch ešte spolu nehrali. S Dodom Hrbatým sa určite o ňom porozprávame a dobre sa pripravíme na zápas.

Som rád, že nastúpim v úvodnej dvojhre a poznám presný čas zápasu. Teší ma, že mi kapitán dal dôveru. Chcem sa mu za ňu odvďačiť kvalitnými výkonmi.

Návrat po zranení nikdy nie je ľahký, na antuke sa však cítim fajn, na turnajoch v Južnej Amerike som sa dobre rozohral."

Martin si na Rosola verí. "S Lukášom som hral vlani v nemeckej bundeslige a na challengeri. Oba zápasy som vyhral, čo je pozitívne. Z taktického hľadiska som rád, že nastúpim proti niekomu, s kým som už hral.

Je pre mňa obrovská česť byť slovenská tímová jednotka, je to odmena za individuálnu snahu. V Davis Cupe však vystupujeme ako tím.

Chceme uhrať tri body a je jedno, kto ich získa. Už dlho bojujeme o postup do Madridu. Teraz hráme doma, sme v dobrej forme. Je to super príležitosť."

Českého kapitána Jaroslava Navrátila ani Veselého s Rosolom neprekvapilo, že Hrbatý nominoval ako druhého singlistu Kovalíka.

"Čakali sme to, pretože antuka je jeho najsilnejší povrch a na turnajoch v Južnej Amerike dosiahol solídne výsledky. Ja som sa rozhodol ako druhého hráča do dvojhier postaviť Rosola, Lukáš má veľké skúsenosti. Federálne derby bude veľmi vyrovnané, každý jeden bod bude veľmi dôležitý," zdôraznil Navrátil.

Kvalifikačný duel o postup na finálový turnaj Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Česko

Piatok (postupne dve dvojhry od 16.00 h):

<>
  • Jozef Kovalík - Jiří Veselý
  • Andrej Martin - Lukáš Rosol
<>

Sobota (postupne štvorhra a dve dvojhry od 17.30 h):

<>
  • Filip Polášek, Igor Zelenay - Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář
  • Andrej Martin - Jiří Veselý
  • Jozef Kovalík - Lukáš Rosol

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Federálne derby otvoria Kovalík s Veselým, tímovou jednotkou bude Martin