Procházková už druhýkrát v letnej príprave na snehu

SITA|15. júl 2008 o 16:07

JAMI 15. júla (SITA) - Najlepšia súčasná slovenská bežkyňa na lyžiach Alena Procházková je v týchto dňoch na sústredení vo fínskom stredisku Jami neďaleko Tampere, kde trénuje okrem iného aj v snehovom ...

JAMI 15. júla (SITA) - Najlepšia súčasná slovenská bežkyňa na lyžiach Alena Procházková je v týchto dňoch na sústredení vo fínskom stredisku Jami neďaleko Tampere, kde trénuje okrem iného aj v snehovom tuneli. Je to už jej druhý pobyt na snehu v rámci tohtoročnej letnej prípravy. Prvýkrát bola v júni v rakúskom Ramsau, kde sa pripravovala na ľadovci Dachstein. "Myslím si, že Alena dozrela na pretekárku takých kvalít, že je u nej potrebná celoročná príprava na snehu. Znamená to aj v lete mať aspoň desať dní v mesiaci kontakt so snehom. Je to súčasný trend väčšiny svetových pretekárov v bežeckom lyžovaní,“ vysvetľoval zo strediska približne 200 km severozápadne od Helsínk jej tréner Ján Valuška.

Okrem špeciálnych tréningov na snehu, kde 23-ročná Banskobystričanka denne približne jednu až dve hodiny pracuje najmä na zlepšovaní techniky, absolvuje dvoj až trojhodinový kondičný tréning, do ktorého jej tréner zakomponuje krosové behy, horský bicykel, kolieskové lyže, posilňovňu a strečingové cvičenia. "Je tu naozaj krásne prostredie, veľa zelene a jazier, mám pokoj na kvalitnú prípravu. Teploty vonku sú ideálne na trénovanie - dvadsať až dvadsaťštyri stupňov, v tuneli je tesne pod nulou. Sneh je lepší ako na ľadovci, kde je teraz už predsa len príliš teplo. Chodníky, po ktorých behávam, sú mäkké, machové alebo pieskové. Dá to v tréningu poriadne zabrať a je to pre mňa zmena. Denne je to štyri až šesť hodín v plnom zaťažení,“ pridala Alena Procházková. "V príprave ako tréner rád skúšam nové veci. Toto je jedna z nich. Je to úplne iné prostredie, na aké sme zvyknutí. Sever sme doteraz poznali iba zo zimnej prípravy, v lete sme tu po prvý raz. Do terénu po prvom dni, keď

sme sa dosť ťažko orientovali, už radšej chodíme s GPS-navigátorom. Vymotať sa v tej spleti desiatok chodníkov a ciest je veľmi náročné. Už viem, prečo sú Fíni takí dobrí v orientačnom behu,“ pousmial sa strojca úspechov slovenskej reprezentantky.

Vo Fínsku bude Alena Procházková trénovať 12 dní. Potom má naplánované trojtýždňové sústredenie v domácich podmienkach na Skalke pri Kremnici a v Banskej Bystrici. "Koniec augusta a prvú polovicu septembra strávime na vysokohorskom sústredení v Taliansku. Potom bude nasledovať príprava na snehu na ľadovci Dachstein. A ani sa nenazdáme a je tu nová sezóna,“ uzavrel Ján Valuška.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková už druhýkrát v letnej príprave na snehu