Procházková do Vancouveru čiastočne opäť za svoje

SITA|12. jan 2009 o 14:27

V nedeľu odcestovala z Viedne cez Amsterdam do kanadského Vancouveru momentálna slovenská jednotka v behu na lyžiach Alena Procházková.

BANSKÁ BYSTRICA. Koncom začínajúceho sa týždňa bude v olympijskom parku vo Whistleri na tratiach, na ktorých sa o rok uskutočnia súťaže XXI. zimných olympijských hier, bojovať o ďalšie body do celkovej klasifikácie Svetového pohára 2008/2009. V piatok absolvuje obľúbený šprint klasickou technikou, v sobotu ju potom čaká skiatlon na 7,5+7,5 km klasickou a voľnou technikou s hromadným štartom.

Keďže pokladňa Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) je po Novom roku stále prázdna a na účte sú iba financie účelovo viazané na februárové juniorské majstrovstvá sveta v skokoch na lyžiach a severskej kombinácii na Štrbskom Plese, pobyt v Kanade si Procházková s trénerom Jánom Valuškom museli hradiť z vlastných zdrojov. "Letenky nám zabezpečili zo SLA, ale náklady na pobyt si čiastočne hradíme zo svojho. Ešte sme nevrátili peniaze za účasť na Tour de Ski a už sme si museli požičiavať ďalšie financie. Ide približne o dve tisíc eur,“ poukázal na zlú situáciu tréner Valuška.

Po náročných pretekoch Tour de Ski na prelome rokov absolvovala Alena Procházková iba ľahšie regeneračné tréningy na Skalke pri Kremnici a v areáli na Králikoch pri Banskej Bystrici. "Dala sa fyzicky dokopy, aj natiahnutý lýtkový sval ju už prestal intenzívne bolieť. Absolvovala niekoľko liečebných procedúr, vyzerá to celkom dobre a nádejne,“ povedal ešte pred odchodom pre agentúru SITA Ján Valuška.

Vo Whistleri si chce Procházková predovšetkým vyskúšať olympijské trate, určite tam však necestovala len pre to. "V šprinte máme vždy tie najvyššie ambície. Aj v Kanade by sme chceli postúpiť minimálne do B-finále. Keby sa v skiatlone dostala do bodovanej tridsiatky, bol by to úspech,“ konkretizoval ambície svojej zverenky strojca jej úspechov.

Na aklimatizáciu na 9-hodinový časový posun v dejisku ZOH 2010 bude mať momentálne jedenásta najlepšia šprintérka Svetového pohára iba päť dní. Vlani si čosi podobné vyskúšala pri pretekoch v inom kanadskom stredisku Canmore, v šprinte tam nakoniec skončila šiesta, na klasickej desiatke dobehla tridsiata piata.

Program pretekov vo Whistleri (všetky časy začiatku pretekov sú v SEČ):

16. januára (piatok): šprint klasickou technikou - muži a ženy - kvalifikácia (18.30 h), finále (20.30)

17. januára (sobota): skiatlon muži - 15+15 km klasickou a voľnou technikou s hromadným štartom (18.00 h), skiatlon ženy - 7,5+7,5 km klasickou a voľnou technikou s hromadným štartom (21.45 h)

18. januára (nedeľa): tímšprint voľnou technikou - muži a ženy - kvalifikácia (18.00 h), finále (21.00 h)


zs;kj;bg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková do Vancouveru čiastočne opäť za svoje