Banská Bystrica je pripravená na ME. Šampionát je na správnom mieste, vraví šéf európskej atletiky

Zľava prekážkarka Laura Frličková, minister Dušan Keketi, prezident SAZ Peter Korčok, šprintérka Lenka Gymerská a generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrick.
Zľava prekážkarka Laura Frličková, minister Dušan Keketi, prezident SAZ Peter Korčok, šprintérka Lenka Gymerská a generálny sekretár SAZ Vladimír Gubrick. (Autor: TASR)
TASR|17. júl 2024 o 19:25

Slovensko bude na domácom podujatí reprezentovať rekordných 39 atlétov.

BANSKÁ BYSTRICA. Na majstrovstvách Európy v atletike do 18 rokov v Banskej Bystrici sa zúčastní 1190 športovcov zo 48 krajín.

Podujatie potrvá štyri dni (od 18. do 21. júla) a vyvrcholí v nedeľu. Zastúpenie budú mať aj slovenskí atléti, predstaví sa ich 39 - 16 chlapcov a 23 dievčat.

Ide o suverénne rekordnú účasť zo Slovenskej republiky, keďže usporiadateľská krajina dostala privilégium nominovať po jednom pretekárovi v každej disciplíne, v ktorej sa ocitla bez limitára.

Karamarinov: Šampionát je na správnom mieste

Na národnom atletickom štadióne SNP Štiavničky budú štartovať ročníky 2007 a 2008. Z každej krajiny môžu v jednotlivých disciplínach súťažiť maximálne dvaja pretekári.

"Je dôležité, že tento šampionát sa koná po úspešných majstrovstvách Európy dospelých v Ríme. Podarilo sa nám dosiahnuť skvelú televíznu sledovanosť v číslach a ozdobou boli aj kvalitné výkony a štart veľkej väčšiny hviezd i napriek blížiacej sa olympiáde, čo nebývalo v predchádzajúcich edíciách zvykom pred konaním olympijských hier.

Som rád, že sa tento šampionát do 18 rokov koná práve pred začiatkom olympiády v Paríži, pretože olympijskí víťazi budúcnosti budú môcť ešte zdieľať emócie zo súťaženia v Banskej Bystrici aj počas sledovania olympijských hier.

Pre Európsku atletiku je tento šampionát veľmi dôležitý aj preto, že Svetová atletika skončila s usporadúvaním šampionátov do osemnásť rokov.

My sme v Európskej atletike naopak niektoré podujatia pridali, určité veci vylepšili a chceme pokračovať tak, aby nielen tieto majstrovstvá boli výkladnou skriňou našich mladých talentov.

Rekordný počet atlétov na podujatí v Banskej Bystrici tomu nasvedčuje, šampionát je na správnom mieste v Európe," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici prezident Európskej atletiky (EA) Dobromir Karamarinov.

Prekážkarka Frličková vedie svetové tabuľky

Pod Urpínom bude súťažiť až trinásť lídrov tohtoročných svetových tabuliek vo vekovej kategórii U18 vrátane Slovenky Laury Frličkovej na 100 m prekážok.

Slovenský atletický zväz si vytýčil smelé ciele, a to dve medaily, ďalšie tri umiestnenia v prvej osmičke a ešte päť v hornej šestnástke.

Z predchádzajúcich troch šampionátov do 18 rokov získali slovenskí atléti dve bronzové medaily - po jednej z Tbilisi 2016 a Győru 2018. Naposledy predvlani v Jeruzaleme získali tri piate miesta.

"Chceme, aby všetky tímy boli spokojné a vytiahli sa nahor slovenskí atléti. Máme ich na tomto podujatí rekordný počet a mnohí z nich sa budú prvýkrát konfrontovať v náročnej európskej konkurencii. Bude to pre nich nová skúsenosť.

Chceme získať aj medailové umiestnenie, ale každé finále bude úspech, každý kto sa doň dostane, naplní naše očakávania. Verím, že mnohí pôjdu na hranu svojich možností a prekonajú si osobné rekordy," uviedol pre TASR prezident SAZ Peter Korčok a k organizácii podujatia.

"Sme pripravení všetko zvládnuť, aby sme odprezentovali Slovensko ako významného organizátora na mape Európy. Je to prvýkrát, čo na Slovensku hostíme takýto atletický šampionát, doposiaľ sme robili iba majstrovstvá Európy v crosse, niekoľkokrát Európsky pohár alebo majstrovstvá Európy v tímoch, čo bola menšia súťaž.

Avšak po skúsenostiach spred dvoch rokov, keď sme organizovali atletické súťaže na európskom olympijskom festivale mládeže EYOF 2022, sme presvedčení, že dokážeme organizovať aj takéto významnejšie podujatia," dodal.

Slováci sa spoliehajú na podporu divákov

Na stredajšej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici sa zúčastnili aj mladí športovci, medzi nimi dvaja slovenskí reprezentanti.

Diaľkarka a zároveň šprintérka v štafetách Ema Bendová netajila, že sa už teší na meranie síl na obľúbenom štadióne v Banskej Bystrici.

"Na bystrickom štadióne som zažila atmosféru počas EYOF-u 2022 a veľmi sa ňu teším aj teraz. Som takpovediac 'vypretekaná' na tomto štadióne, mám tu rada dobrý tartan, cítim sa tu komfortne, ale nemám nejaké veľké očakávania. Štartovacia listina je totiž nabitá kvalitnými pretekármi, ak sa mi podarí finále, budem veľmi spokojná, je to pre mňa najvyššia méta."

O niečo vyššie ambície má domáci chodec z Banskej Bystrice z prvej svetovej rankingovej desiatky Lukáš Rosenbaum, ktorý sa predstaví na 5000 m trati.

"Na začiatku prípravy som bol zranený aj chorý, nebolo to ideálne, ale od apríla to už bolo lepšie, čo som potvrdil na mítingu P-T-S kvalitným osobným rekordom. Príprava teda bola v poriadku a chcem ho znovu pokoriť. Môj cieľ je skončiť do 6. miesta.

Je tam veľa chlapcov natlačených časmi od toho štvrtého do desiateho miesta, je to rozdiel dvadsiatich sekúnd. Medzi nimi som aj ja, takže bude to i o tom, kto bude mať aký deň a kto dal konečnú prípravu najlepšie. Ja sa spolieham aj na podporu divákov, príde ma povzbudiť rodina a množstvo priateľov, na čo sa tiež teším."

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Banská Bystrica je pripravená na ME. Šampionát je na správnom mieste, vraví šéf európskej atletiky