Kto získa svoj prvý Stanleyho pohár? Porovnali sme finalistov ako v NHL na konzole

Matthew Tkachuk v drese Florida Panthers a Jack Eichel v drese Vegas Golden Knights.
Matthew Tkachuk v drese Florida Panthers a Jack Eichel v drese Vegas Golden Knights. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Rusnák|3. jún 2023 o 07:30

Píše Ondrej Rusnák.

Vo finále Stanleyho pohára sa stretnú Vegas Golden Knights a Florida Panthers.

Je rok 1993 a Stanley cup vyhráva Montreal Canadiens. To je naposledy čo vyhral hokejový grál kanadský klub. Ak by v tom čase niekto povedal, že sa o 30 rokov vo finále stretne tím zo štátu Nevada, konkrétne Las Vegas, proti tímu z Floridy, považovali by ho za poloblázna.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor RTVS, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

NHL sa rokmi rozširovala aj do nehokejových lokácií a zrazu v roku 2023 budú proti sebe stáť tímy z miest, kde za celý rok po snehu a ľade nie je ani chýru ani slychu.

Las Vegas je v NHL len šiesty rok a hneď vo svojej úvodnej sezóne takmer šokovalo, keď prehralo s Washingtonom až vo finále.

Štyrikrát sa Knights dostali za toto obdobie do finále konferencie, ale minulý rok už nepostúpili do play off. Zdalo sa, že sú na ceste poklesu, ale opak bol pravdou.

Vyhrali západnú konferenciu a najmä v jej závere patrili k najlepším tímom celej NHL. V celkovom bodovaní sa však na východe našli štyri tímy, ktoré získali bodov viac. Preto sa postup zlatých rytierov do finále nepovažuje za veľké prekvapenie.

V prípade Floridy Panthers je to naopak.

Dokončí Florida rozprávku?

Pri panteroch to skutočne vyzerá, že osud chcel, aby si na rok „ukradli“ najslávnejšiu hokejovú trofej. Minulý rok Florida vyhrala Prezidentskú trofej pre najlepší tím v NHL po základnej časti.

Tím Floridy Panthers pózuje s trofejou Princa z Walesu po záverečnom štvrtom zápase finále Východnej konferencie zámorskej NHL.
Tím Floridy Panthers pózuje s trofejou Princa z Walesu po záverečnom štvrtom zápase finále Východnej konferencie zámorskej NHL. (Autor: TASR/AP)

V druhom kole však narazila na vtedajšieho obhajcu trofeje z Tampy Bay a blesky panterom nedovolili uhrať ani len jeden zápas.

Pozrime sa, čo všetko sa udialo za posledné mesiace, kým Florida prenikla do finále:

  • Florida zmenila minulé leto hlavného trénera a začala hrať defenzívnejší, menej riskantný hokej.

  • Matthew Tkachuk odmietol podpísať zmluvu v Calgary a tak ho vymenili do Floridy za Jonathana Huberdeau a MacKenzieho Weegara. Prvýkrát v histórii NHL sa stalo, že si tímy medzi sebou vymenili 100 a viac bodových hráčov. Tkachuk následne podpísal zmluvu s Pantermi na 8 rokov s ročným platom 9,5 milióna dolárov.

  • Ak by nasadzovanie do play off nebolo rozdelené do konferencií, ale postupovalo by doň priamo len najlepších 16 tímov po základnej časti, Florida by zo 17. miesta do play off ani nepostúpila.

  • Chicago Blackhawks v predposlednom zápase základnej časti vyhrali na ľade Pittsburghu. Jastrabom v zápase de facto už o nič nešlo, resp. skôr prehra by im vyhovovala viac pre zvýšenie šance v draftovej lotérii. Pittsburgh tým pádom stratil náskok pred Floridou v boji o postup do play off.

  • V prvom kole play off Boston Bruins viedli v sérii 3:1 a v posledných sekundách v zápase č. 5 za stavu 3:3, šiel Brad Marchand z Bostonu sám na brankára Bobrovského, ale nedal. Následne panteri sériu otočili, aj keď hrali proti historicky najlepšiemu tímu základnej časti.

  • Florida vyhrala na súperovom ľade 8 z 9 zápasov

  • Florida vyhrala všetkých šesť zápasov, ktoré sa skončili remízou a dostali sa do predĺženia.

Dokončí Florida túto rozprávkovú cestu?

Porovnajme si tímy na spôsob hry NHL na konzole.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kto získa svoj prvý Stanleyho pohár? Porovnali sme finalistov ako v NHL na konzole