Predčasné finále. V Austrálii dôjde k súboju najlepších, ale o titul zabojuje iba jedna

Coco Gauffová a Aryna Sabalenková sa stretnú v semifinále Australian Open 2024.
Coco Gauffová a Aryna Sabalenková sa stretnú v semifinále Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|24. jan 2024 o 07:00

Posledné dve hráčky z TOP 10, ktoré v pavúku zostali, sa stretnú v semifinále.

MELBOURNE. Už v semifinále Australian Open 2024 dôjde na repete finálového zápasu z vlaňajšieho US Open - Aryna Sabalenková vs. Coco Gauffová.

Cesta oboch hráčok medzi najlepšiu štvorku turnaja bola po štvrťfinále podobná, ale Američanka sa na poslednej prekážke poriadne zapotila.

VIDEO: Skvelá výmena v zápase Coco Gauffová - Marta Kosťuková

Sabalenková nie a Gauffovej má čo vracať za už spomenuté newyorské finále, v ktorom prehrala napriek tomu, že vyhrala prvý set.

Posledné dve hráčky z TOP 10, ktoré v pavúku zostali, sú považované za najväčšie favoritky, ale ani víťazné semifinále im titul nedá. Prehra však bude znamenať definitívny koniec ich ambícií.

Zopakuje sa scenár spred 13 rokov?

Ani na tohtoročnom Australian Open sa nestane, aby diváci videli druhýkrát za sebou na grandslame rovnaké finálové obsadenie.

Niečo také sa naposledy stalo na US Open 2003 a Australian Open 2004. Vtedy sa dvakrát za sebou stretli v súboji o trofej Belgičanky Justine Heninová a Kim Clijstersová.

O 20 rokov neskôr pripravil divákov o podobné predstavenie žreb, keď poslal Sabalenkovú a Gauffovú do rovnakej časti pavúka.

Táto situácia nie je ojedinelá a opäť pri nej bola mladšia z Belgičaniek.

Finalistky US Open 2010 Klijstersová a Vera Zvonariovová sa stretli na Australian Open 2011 v semifinále a rovnako ako v Amerike sa radovala Clijstersová.

Pokiaľ by sa opakoval rovnaký scenár ako pred 13 rokmi, postup oslávi mladá americká superstar, ktorá Bielorusku zdolala vo finále US Open 3:6, 6:3, 6:2.

Súboj najlepších

Semifinále medzi Gauffovou a Sabalenkovou ponúkne unikátne predstavenie.

Na posledných štyroch grandslamoch na tvrdom povrchu (US Open 2022 a 2023, Australian Open 2023 a 2024) sa len dve hráčky objavili na každom podujatí minimálne vo štvrtom kole, a to práve súčasná svetová štvorka Gauffová a svetová dvojka Sabalenková.

Obe hráčky naviac držia unikátnu sériu na grandslamovej scéne. Gauffová momentálne neprehrala na turnajoch veľkej štvorky 12 zápasov - jej posledná prehra bola v prvom kole Wimbledonu 2023 so Sofiou Keninovou.

Sabalenková zasa vyhrala 12 zápase v rade na Australian Open - naposledy nedostala poslednú loptičku do kurtu vo štvrtom kole Australian Open v súboji s Kaiou Kanepiovou.

Ich cesty počas tohtoročného turnaja v Melbourne boli podobné až do štvrťfinále, v ktorom Gauffová prvýkrát stratila set, zatiaľ čo Sabalenková pokračuje naďalej bez straty.

Coco Gauffová

Víťazka US Open a hráčka s najlepšou formou počas jesennej šnúry turnajov začala skvelo aj ďalšiu grandslamovú púť, prvýkrát ako grandslamová šampiónka.

V úvodných štyroch zápasoch nestratila set a súperky jej zobrali iba 16 gemov. Z nich len päť stratila pri svojom podaní, najviac s Annou Karolínou Schmiedlovou.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Predčasné finále. V Austrálii dôjde k súboju najlepších, ale o titul zabojuje iba jedna