Slováci odcestovali do Rumunska, na turnaji vyzvú aj africký tím

Tréner Fernando Gurich.
Tréner Fernando Gurich. (Autor: TASR)
SITA|27. dec 2022 o 16:34

Turnaj je pre nás dobrou previerkou, vraví tréner.

BRATISLAVA. Slovenská seniorská reprezentácia hádzanárov v utorok odcestovala do rumunského mesta Oradea, v ktorom v nasledujúcich dvoch dňoch absolvuje stretnutia Karpatského pohára.

Zverenci trénera Fernanda Guricha nastúpia v stredu proti domácim Rumunom, o deň neskôr absolvujú súboj proti súperovi z Afriky - Alžírčanom alebo Egypťanom.

Gurich: Mladí naberú cenné skúsenosti

"Na turnaji odohráme dva medzinárodné zápasy, v ktorých môžu mladí hráči nabrať cenné skúsenosti a vyskúšať si hru proti rôznym štýlom hádzanej.

Ako som už dávnejšie povedal, musíme im dať šancu odohrať aspoň 25 duelov na medzinárodnej úrovni, aby získali skúsenosti potrebné na súboje na vyššej úrovni.

Na druhej strane je to zároveň príležitosť zistiť, ako sa prispôsobujú hernému konceptu, ktorý chceme rozvíjať a ďalej na ňom pracovať," uviedol pred odchodom z Bratislavy hlavný kouč Fernando Gurich, cituje ho oficiálny web Slovenského zväzu hádzanej (SZH).

Zmena na poslednú chvíľu

V Rumunsku nebude mať hlavný kormidelník najsilnejší možný káder a aj na poslednú chvíľu musel robiť v nominácii zmenu.

Do Rumunska napokon neodcestoval Ivan Bystrický a jeho miesto v kádri zaujal najlepší extraligový strelec Juraj Briatka.

"Nebudem hovoriť o hráčoch, ktorí tu nie sú. Je zbytočné sa sťažovať. Chcem venovať pozornosť a pracovať s tými, ktorých máme teraz k dispozícii a tých sa budeme snažiť posúvať ďalej.

Turnaj je pre nás dobrou previerkou. Pokračujeme v príprave na kvalifikáciu ME, marec a apríl sú pre nás priorita," pokračoval Gurich.

Podľa španielskeho odborníka nepatria súperi na turnaji medzi top tímy, ale stále majú svoju kvalitu. "V kádri majú viacero mladých a zaujímavých hráčov," zhodnotil.

Konečný: Je pre nás dôležité hrať zápasy

Legionár zo Španielska Tomáš Smetánka očakáva, že už aj v súboji s Rumunmi, ktorí majú v kádri hráčov z Dinama Bukurešť, môže byť vyrovnané.

Brankár Michal Martin Konečný verí, že spoluhráčom čo najviac pomôže.

"V uplynulých dňoch som si hádzanársky tréning nahrádzal cvičením v posilňovni a strečingom. Verím, že teraz rýchlo nabehnem už aj do klasickej hádzanárskej prípravy. S Lukášom Ľubom sme kamaráti, verím, že utvoríme kvalitnú brankársku dvojicu.

Pre nás je dôležité hrať zápasy. Potrebujeme naberať hernú prax, dostať herný systém do krvi, takže je jedno proti komu hráme," poznamenal gólman rakúskeho Ferlachu na webe slovakhadnball.sk.

Po decembrovom turnaji v Rumunsku čakajú na Slovákov už v januári ďalšie tri herné previerky.

Už 8. januára si v Trnave zmerajú sily s Čiľanmi, počas víkendu 14. a 15. januára 2023 potom v Kutnej Hore dvakrát vyzvú domácich Čechov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Slováci odcestovali do Rumunska, na turnaji vyzvú aj africký tím