Po Australian Open sa možno zmení svetová jednotka, viacerí môžu prekvapiť

Novak Djokovič a Daniil Medvedev.
Novak Djokovič a Daniil Medvedev. (Zdroj: TASR/AP)
Jana Sedláková|16. jan 2022 o 15:59 (aktualizované 16. jan 2022 o 19:20)

Aké bude Australian Open bez Novaka Djokoviča?

MELBOURNE. Zdá sa, že kauza okolo Novaka Djokoviča na Australian Open je definitívne na konci. Na rad prichádza tenis, avšak bez svetovej jednotky.

"Toto je tá najšialenejšia časová os v histórii tenisu," napísal na twitter k situácii novinár New York Times Ben Rothenberg a pridal posledných sedem výsledkov Novaka Djokoviča na grandslamových turnajoch.

"Diskvalifikovaný, finále, víťaz, víťaz, víťaz, finále, deportovaný," napísal. Už na US Open 2020 sa stala takmer neuveriteľná vec, keď svetovú jednotku diskvalifikovali. Trafil vtedy rozhodkyňu loptičkou do krku.

Potom získal tri grandslamové tituly, bol v ďalších dvoch finále. A teraz opäť na turnaji končí spôsobom, aký nemá obdoby. Z krajiny musí byť deportovaný, pretože nie je zaočkovaný a boli mu odobrané víza.

Začína sa tak turnaj, ktorý vzbudil možno najväčší rozruch v histórii grandslamových podujatí. Namiesto Novaka Djokoviča nastúpi lucky loser, teda hráč, ktorý prehral vo finále kvalifikácie.

Namiesto srbského derby Djokoviča proti Miomirovi Kecmanovičovi bude hrať 150. hráč sveta Salvatore Caruso.

Zverev a Medvedev sú blízko

Ak by sa pritom srbský tenista sám odhlásil skôr ako vznikol rozpis turnaja, tak na miesto Djokoviča by nastúpil podľa pravidiel piaty nasadený Andrej Rubľov a celá situácia by ešte zamiešala turnajovým pavúkom.

Takto sa v danej štvrtine pavúka stáva najvyššie nasadeným hráčom Matteo Berrettini, svetová sedmička. Ten teda situáciou okolo Djokoviča získal pomerne prijateľný žreb na ceste do štvrťfinále.

Ak by Djokovič nastúpil, bezpochyby by bol veľkým favoritom na zisk rekordného 21. grandslamového titulu. V Melbourne triumfoval už deväťkrát.

Blízko sú k nemu výkonmi však aj mladíci. Alexander Zverev stále čaká na prvý grandslamový titul, hoci už vyhral olympiádu a dvakrát ovládol Turnaj majstrov. Daniil Medvedev už na US Open svoj prvý grandslam získal.

"Aj keby Novak prišiel, bola by veľká šanca vidieť finále bez neho alebo Rafu," vyhlásil expert televíznej stanice Eurosport Mats Wilander.

Mnohí môžu prekvapiť

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Po Australian Open sa možno zmení svetová jednotka, viacerí môžu prekvapiť