Hokejová extraliga v Prešove? Štadión i chuť by boli. A čo ďalej?

Seniorský hokej momentálne v Prešove neexistuje.
Seniorský hokej momentálne v Prešove neexistuje. (Autor: TASR)
Daniel Dedina|2. feb 2021 o 13:35

Sportnet ponúka dôvody prečo áno i nie.

PREŠOV. Prešov je v hre o miestenku v Tipos extralige. Napriek tomu, že seniorský hokej sa v meste už tretiu sezónu nehrá.

Je to len chabý pokus, po ktorom frustrácia prešovskej športovej verejnosti opäť o čosi narastie, alebo skutočný začiatok lepších časov?

Sportnet ponúka dôvody prečo by bol návrat najvyššej slovenskej hokejovej súťaže do Prešova dobrým krokom a prečo nie.

Prečo áno

Zrekonštruovaný štadión

Bol to ťažký pôrod, ale prešovský zimný štadión, slúžiaci svojmu účelu od roku 1967, prešiel v uplynulom období kompletnou rekonštrukciou. Ukončená prvá fáza stála takmer päť miliónov eur.

Mestskí poslanci najnovšie schválili sumu 350-tisíc eur, potrebnú na dovybavenie štadióna pre extraligové zápasy. Hrať ligu by bolo kde.

Hlad po športe

Ten je v Prešove obrovský. Z kolektívnych športov, ktoré v súčasnej pandemickej dobe môžu pokračovať, sú v meste na špičkovej úrovni len mužská hádzaná a volejbal. Futbal sa potáca v tretej lige, hokej nie je vôbec.

Päťtisíc fanúšikov v hľadisku zimného štadióna spred troch-štyroch rokov, keď Prešovu tesne unikla miestenka v baráži o postup do extraligy, je dôkaz toho, že ľudia v meste je hlad po kvalitnom športe. 

Veľké mesto

Prešov je tretie najväčšie mesto na Slovensku, v metropole Šariša žije približne 90-tisíc ľudí.

V športe nerozhoduje počet obyvateľov, ale ak dokážu hrať ligu 30-tisícové Michalovce, Nové Zámky, Liptovský Mikuláš, či dokonca 14-tisícová Detva, pri správnom nastavení by to dokázal aj Prešov.

Do klubu má navyše vstúpiť investor, ktorý má s najvyššou súťažou bohaté skúsenosti. 

Zrekonštruovaný štadión v Prešove.
Zrekonštruovaný štadión v Prešove. (Autor: TASR)

Prečo nie

Skutočný či papierový klub?

V tejto chvíli má Prešov štadión. A chuť. To je všetko. Aký klub má extraligu hrať? Bude to skutočný Prešov či klub hrajúci v Prešove? Akí hráči zaň budú hrávať? A čo mládež? Prejde tá súčasná pod nový klub?

Alebo bude A-mužstvo samostatný subjekt? V Prešove už s tým majú skúsenosti a dopadlo to neslávne. Poslednú sezónu pred zánikom hrával Prešov domáce zápasy vo Zvolene a Prešovom bol len na papieri.

V tejto chvíli je ťažké si predstaviť, že by sa v meste mala už o niekoľko mesiacov hrať hokejová extraliga. 

Priveľké sústo

O bohatej histórii prešovského hokeja niet pochýb. Prvé kroky tu robili Liba, Vodila, Staš, bratia Pucherovci, Štrbák, či Janus. Prešov získal titul majstra Slovenska, ale bolo to ešte v tridsiatych rokoch dvadsiateho storočia.

Deficit účinkovania v najvyššej súťaži je obrovský. Prešovčania boli naposledy jej účastníkom v sezóne 1998/99. Skočiť s novým klubom rovno do extraligy sa zdá byť priveľké sústo.

A v hierarchii slovenského hokeja, kde existujú len tri úrovne súťaže, ako nie príliš rozumný krok. Dom sa stavia od základov.

Preplnený východ

Vo futbalovej Fortuna lige momentálne účinkuje len jedno mužstvo z východného Slovenska. V hokeji by boli štyri. Pre finančne poddimenzovanú časť Slovenska to môže byť problém.

Legionári ho úplne nevyriešia, potrebné by bolo priniesť kvalitných slovenských hráčov. V konkurencii tradičných hokejových bášt Košíc a Popradu, či ambicióznych Michaloviec sa to javí ako nesmierne náročná úloha.

Úprimná snaha alebo hra

Hokejisti Banskej Bystrice, ktorí mali v uplynulej nedohranej sezóne nakročené k zisku štvrtého majstrovského titulu v rade, hrávajú aktuálne pre rekonštrukciu štadióna domáce zápasy vo Zvolene. Vyzerá to tak, že návrat do domáceho prostredia sa oddiali.

Šéf klubu Juraj Koval pripustil, že príchod do 200 kilometrov vzdialeného Prešova je jedna z alternatív. Je otázne, nakoľko to myslí vážne a či nejde skôr o snahu vyvinúť tlak na mesto Banská Bystrica, aby sa rekonštrukcia štadióna dokončila čo najskôr.





Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Hokejová extraliga v Prešove? Štadión i chuť by boli. A čo ďalej?