Slovenský brankár ohúril Anglicko. Top momenty Premier League

Martin Dúbravka sa v Anglicku uchytil.
Martin Dúbravka sa v Anglicku uchytil. (Autor: TASR/AP)
Branko Cap, DIGI Sport|16. máj 2018 o 12:30

Päť momentov, ktoré definovali sezónu 2017/2018 v najvyššej anglickej futbalovej súťaži.

1. Manchester City

Celé mesiace to bol súboj Manchester City vs. zvyšok ligy. Guardiola vo svojej iba druhej sezóne v Premier League poskladal ambiciózny tím, ktorý bavil futbalom a prekonal mnohé rekordy. Čísla hovoria jasne:

100 bodov, 32 výhier, 18 za sebou, 16 u súperov, 106 strelených gólov, 79-gólový rozdiel a 19-bodový náskok pred vicemajstrom.

Hráči City ovládli aj individuálne štatistiky súťaže: Kevin De Bruyne sa stal najlepším nahrávačom ligy (16), ale aj druhý, tretí a štvrtý v poradí bol z mužstva majstra – Sané (15), Silva a Sterling (obaja po 11).

A k tomu ešte aj Sergio Agüero skončil s 21 gólmi medzi kanoniermi tretí.

Už dávno nezískal žiadny klub s takouto dominanciou double, teda ligový titul aj pohár. Manchester City je právom považovaný za favorita aj novej sezóny.

2. Mohamed Salah

Comeback roka. V AS Rím mal dobré štatistiky, ale toto bola jeho sezóna.

Sympatický Egypťan dotiahol Liverpool až do finále Ligy majstrov a vyhral Zlatú kopačku za TOP kanoniera ligy. Jeho 32 gólov je supervýkon. Ale nezabúdajme ani na 10 asistencií a právom získaný titul Hráč roka.

Coutinho na Anfielde už asi nikomu nechýba, ale je otázne, kde sa zastaví a najmä kde skončí miláčik tribún Mo Salah. Srdcia si získal aj svojou skromnosťou, obetavosťou pre celý tím a efektivitou.

Klopp bude mať čo robiť, aby Salah zostal v Liverpoole čo najdlhšie.

3. FC Burnley

Manažér Sean Dyche odviedol fantastickú prácu - 54 bodov a celkovo siedme miesto znamená, že získali o štrnásť bodov viac ako pred rokom.

Už úvodný šok na Stamford Bridge, ktorý mnohí považovali za náhodný omyl (Chelsea - Burnley 2:3, pozn.), naznačil silu a veľkú vôľu bojovného mančaftu. Hráči Burnley porazili majstra - a to zďaleka nebolo všetko.

Turf Moor sa stal takmer nedobytnou pevnosťou, takže zaslúženou odmenou za výnimočné výsledky bude návrat na európsku scénu po vyše 51 rokoch.

4. Martin Dúbravka

Slovák v prestížnej lige sveta – to je veľká vec. Martin na to nepotreboval celú sezónu, ale iba pár mesiacov. Hosťovanie zo Sparty sa zmení na trvalý prestup, lebo Benítez dobre vie, aký talent má v bráne Newcastlu.

Debut ako hrom, keď priviedol do zúfalstva slávny Manchester United, séria spoľahlivých výkonov, ktoré napokon dostali Newcastle United na desiate miesto, až po posledný domáci duel, keď vychytal Chelsea na nulu.

Skvelá správa aj pre Kozákovu družinu a nový kvalifikačný cyklus Slovenska. Ak predtým v Anglicku nepoznali Petržalku, Dúbravku už poznajú všetci.

5. Arsene Wenger

Neuveriteľná dvadsaťdvaročná kariéra posledného futbalového romantika a džentlmena sa skončila. Asi by mu viac sedelo meno Arsenal Wenger, veď odtrénoval 1235 duelov na lavičke slávneho klubu zo severného Londýna.

Vo vitríne Londýnčanov zostane 17 trofejí – 3 tituly, z toho 2-krát double, rekordných 7 FA Cup-ov, 7 výhier v Superpohári (Community Shield), neprekonateľná séria 49 zápasov bez prehry (The Invincibles), ale najmä typický „Wengerball“, ktorým zmenil celý anglický futbal.

Vizionár, ikona Arsenalu a najúspešnejší manažér v dejinách klubu toho zanechal oveľa viac, ako iba trofeje a štadión Emirates.

Hodnoty a štýl, ktorý odlišuje Arsenal od ostatných klubov.

Či na to nadviaže aj nový manažér, je zatiaľ otázne. Budeme si ešte asi dlho zvykať, že na lavičke Arsenalu bude sedieť niekto iný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Slovenský brankár ohúril Anglicko. Top momenty Premier League