Pre tenistky Kučové je otec mentor, psychicky ich dvíha mama

Zuzana Kučová
Zuzana Kučová (Autor: TASR/AP)
Sportnet|17. jan 2010 o 21:53

Sestry Kučové sú prvým slovenským súrodeneckým párom, čo sa dostal do hlavnej grandslamovej súťaže.

Obe prvý raz na Australian Open vôbec! Zuzana (27) už hrala na Roland Garros 2004 (vypadla v 1. kole) a Kristína (19) vo Wimbledone 2009 (2. kolo).

MELBOURNE. Sestry Kučové sú akýmsi samorastom slovenského športu pod dohľadom otca Jozefa, učiteľa telesnej výchovy a keby motyka vystrelila, v 3. kole Australian Open by sa tretí raz stretli proti sebe (zatiaľ 1:1). „Otec mal rád tenis, hrával ho už počas vysokej školy a nás priviedol do telocvične, kde sme mohli trénovať," povedala Kristína Kučová.

„Prirodzene, tenisu som sa nemohla vyhnúť, odmalička som ním žila vďaka Zuzke. Otec a sestra mi dali začiatky, potom to rozvíjali tréneri - Martin Záthurecký, Henrieta Nagyová i Nemec Markus Schneider. Každý mi dal niečo. Žiaľ, s Maťom Záthureckým z NTC nám to teraz nefunguje a po Austrálii sa asi rozídeme. Ešte neviem, ako sa ďalej rozhodnem."

Kristína nepostúpila ani v Aucklande , ani v Hobarte z kvalifikácie, doháňala prípravné resty zo zimy, keď bola trikrát chorá.

Slováci ju hnali

Staršia Zuzana (na snímke TASR vľavo) cestuje už takmer päť rokov bez trénera. „Ani vo sne by mi nenapadlo, že sa kvalifikujem," vravela. „Myslela som si, že sa už v 1. kole zbalím a za stavu 6:7, 0:3 s nasadenou Kustovovou to k tomu smerovalo. No krajania Slováci, ktorí prišli povzbudzovať s vlajkami v hojnom počte, ma neustáli hnali, povzbudzovali a nedovolili mi boj vzdať."

V 3. kole s Nemkou Schruffovou si za stavu 6:4 a 0:2 už necítila nohy. „Je to úžasný pocit kvalifikovať sa na Australian Open prvý raz v živote vo veku 27 rokov, po 11 rokoch od prvej návštevy a po takých ťažkých zápasoch. Maminka mi telefonicky blahoželala hádam o druhej nadránom jej času. Aj ja som bola chorá, ešte v januári tesne pred turnajom, stále tomu nemôžem uveriť."

Jej mladšia sestra Kristína verila, že sa raz spolu dostanú do hlavnej grandslamovej súťaže. „To nekonečné povzbudzovanie z lavičky ma už vyčerpávalo skoro ako vlastné zápasy," dodala Kristína.

„Nikdy som nedostala žiadnu podporu od nášho tenisového zväzu alebo NTC, som zabudnutá, tvária sa, že ma neregistrujú, idem si vlastnou cestou, plánujem si turnaje sama, slovenský zväz ma už odpísal," posťažovala sa Zuzana, ktorá si popri kariére dokončila aj štúdium na vysokej škole. Tenisu sa nemohla venovať naplno. „V mojej situácii už ani nemožno hovoriť o nejakom prevratnom zlepšovaní techniky. Všetko je v hlave, zmúdrela som vekom a teraz, keď sa už nerada naháňam s mladšími vo výmenách, snažím sa viac útočiť, hrať k čiaram, som taktickejšia, viac rozmýšľam na dvorci a tu mi veľmi pomohli Slováci." Doma na Slovane jej radí tréner Karol Šafárik. „Vždy, keď som v núdzi, spomeniem si na jeho cenné slová a zaberajú."

„Okrem US Open, kde som roku 2007 vyhrala juniorskú dvojhru a kde ma prišlo povzbudiť asi sedem tam žijúcich krajanov, som nikde na svete nezažila takú atmosféru ako v Melbourne. Je to rarita a dobre padne na duši, keď vás v takej diaľke prídu podporiť vlastní krajania," tvrdila Kristína. V rodine, kde otec je skôr mentor a učiteľ, ich psychicky dvíha mama.

Kristína je trpezlivá

Kristína postupuje v počítači WTA pomaly (109.). Po triumfe na US Open, kde zdolala prvé dve juniorky sveta Pavľučenkovovú a U. Radwanskú, je dnes ďaleko za nimi. „Rada by som sa tohto roku dostala do päťdesiatky. Viem〜, že Cibulkovej či Rybárikovej sa to podarilo rýchlejšie, ale som trpezlivá. Nečakám, že tam skočím hneď. Je to splniteľné. Mojou zbraňou je forhend a viem vybehať veľa lôpt. Nesmiem mať výkyvy ani v hlave, ani v hre a ani v sezóne. Zuzkin postup a otočené zápasy ma hlboko inšpirujú."

Desiatky melbournských Slovákov cvakali fotoaparátmi vo chvíli, keď si sestry, medzi ktorými je bezmála 8-ročný rozdiel, padli v sobotu po finále kvalifikácie do náručia a poplakali ešte predtým, než sa pre nich Australian Open naozaj začne.

Kučové hrajú v 1. kole zajtra. Kristína proti Ruske Zvonarevovej (9.) a Zuzana proti Argentínčanke Dulkovej.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Pre tenistky Kučové je otec mentor, psychicky ich dvíha mama