Pre Kozáka je kľúčovým hráčom. Ďurica ešte nevie, či bude pripravený

Ján Ďurica.
Ján Ďurica. (Autor: Gabriel Kuchta - SME)
Pavol Spál|20. mar 2017 o 18:31

Verejnosť je pripravená na ľahký zápas, ale ja taký neočakávam, vraví o Malte tréner Ján Kozák.

BRATISLAVA. V hodnotení špecializovanej stránky squawka.com, ktorá skúma 28 rôznych futbalových činností, patril Ján Ďurica do prvej päťky najplatnejších hráčov tureckej ligy z hľadiska prínosu pre svoj tím. Z hráčov Trabzonsporu bol dokonca najlepší. Pritom je v tíme najstarší. V decembri dovŕši už 36 rokov.

Pred mesiacom si však zranil koleno, natrhol si bočný väz. V jeho veku je každé zranenie veľkým rizikom a môže znamenať koniec kariéry.

Spočiatku sa zdalo nepravdepodobné, že by mohol byť k dispozícii národnému tímu na kvalifikačný zápas proti Malte o postup na svetový šampionát 2018 v Rusku. Ďurica sa však nevzdáva a po ihrisku behal už dva týždne po zranení.

„Teraz mám mesiac po zranení kolena. Liečba pokračuje dobre, rehabilitácia bola rýchlejšia. Väz mám už zrastený,“ vraví s nádejou skúsený obranca.

Súboj na Malte odohrajú Slováci v nedeľu.

Nie je v plnej záťaži

„Nechcem tvrdiť, že som pripravený odohrať zápas na Malte. Ešte netrénujem v plnej záťaži, to necháme asi na štvrtok až piatok,“ povedal stopér Trabzonsporu.

Nechcem tvrdiť, že som pripravený odohrať zápas na Malte. Ešte netrénujem v plnej záťaži, to necháme asi na štvrtok až piatok.


Ján Ďurica, slovenský reprezentant

Ďurica je najstarším hráčom národného tímu. Vekovo i služobne. Spolu s kapitánom Martinom Škrtelom sú na stopérskom poste zohraní, odohrali spolu už viac ako šesťdesiat zápasov.

Obaja debutovali v národnom tíme pred trinástimi rokmi v súboji v Japonsku. Odvtedy sa vedľa nich hráči menili, končili, až zostali iba oni dvaja.

Pre reprezentačného trénera Jána Kozáka sú stále kľúčovými hráčmi.

„Urobili sme maximum pre to, aby sme Jána Ďuricu pripravili na tento zraz. Či bude k dispozícii aj v zápase, je otázka nasledujúcich dvoch dní. Potom sa rozhodneme, či bude v stave, aby mohol podať plnohodnotný výkon,“ vravel asistent reprezentačného trénera Štefan Tarkovič.

Ján Ďurica stále nevie, či bude na zápas proti Malte pripravený.
Ján Ďurica stále nevie, či bude na zápas proti Malte pripravený. (Autor: TASR/AP)

Kozáka teší, že vo svojich kluboch pravidelne nastupujú ďalší kľúčoví členovia defenzívy - Martin Škrtel vo Fenerbahce Istanbul, Milan Škriniar v Sampdorii Janov a Peter Pekarík v Herthe Berlín.

Malta urobila pokrok

Už tradične Kozáka najviac trápi ľavý kraj obrany.

„Tomáš Hubočan a Jakub Holúbek, žiaľ, v poslednom zápase za svoj klub nehrali,“ vravel smutnejším tónom kouč.

3. miesto

so ziskom šiestich bodov patrí futbalistom Slovenska v tabuľke F-skupiny kvalifikácie.

Po štyroch zápasoch patrí Slovákom tretie miesto v tabuľke F-skupiny so ziskom šiestich bodov. Lídrom je Anglicko s desiatimi bodmi, druhé Slovinsko nazbieralo v doterajšom priebehu osem bodov.

„Malta ukázala, že je nepríjemná. Slovinsko tam vyhralo iba 1:0,“ upozorňuje Ďurica. Malta je najväčším outsiderom skupiny, všetky štyri zápasy prehrala a má skóre 1:10. „Verejnosť je pripravená na ľahký zápas, ale ja taký neočakávam,“ vravel tréner Ján Kozák.

Slováci odohrali proti Malte prípravný zápas na jeseň 2014, v Žiline vyhrali 1:0.

„Malta urobila odvtedy pokrok, pokiaľ ide o organizáciu hry, prechodovú fázu. Má hravých futbalistov, južanské typy, to vieme. Čakajú na úspech, blízko k nemu mali v súboji so Slovinskom aj proti Litve. Bude záležať na nás, ako k zápasu pristúpime," naznačil Kozák. „Je to zápas o nás a našom nastavení,“ doplnil.

Proti Malte ho čaká štyridsiaty zápas na lavičke národného tímu, čím sa vyrovná doterajšiemu rekordérovi Vladimírovi Weissovi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Pre Kozáka je kľúčovým hráčom. Ďurica ešte nevie, či bude pripravený