06.12.2022 | Osemfinále
06.12.2022 | Osemfinále
6 - 1
(2:0)

Do zápasu išiel namiesto Ronalda. Svojim výkonom ohúril svet

Goncalo Ramos sa teší z gólu so svojimi spoluhráčmi.
Goncalo Ramos sa teší z gólu so svojimi spoluhráčmi. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. dec 2022 o 21:53

Portugalsko dnes deklasovalo Švajčiarsko v osemfinále MS vo futbale 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

MS vo futbale 2022 - osemfinále

Portugalsko - Švajčiarsko 6:1 (2:0)

Góly: 17., 51. a 67. Ramos, 33. Pepe, 55. Guerreiro, 90.+2. Leao - 58. Akanji

ŽK: Schär, Cömert (obaja Švaj.)

Rozhodovali: Ramos – Morin, Hernandez (všetci Mex.), 83 720 divákov

Portugalsko: Costa – Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro – Carvalho, Otavio (74. Vitinha) - B. Fernandes (87. Leao), B. Silva (81. Neves), Joao Felix (74. Ronaldo) - Ramos (74. Horta)

Švajčiarsko: Sommer – E. Fernandes, Schär (46. Cömert), Akanji, Rodriguez – Freuler (54. Zakaria), Xhaka – Shaqiri, Sow (54. Seferovič), Vargas (66. Okafor) – Embolo (89. Jashari)

DAUHA. Futbalisti Portugalska skompletizovali zoznam štvrťfinalistov na MS v Katare 2022. Vo svojom osemfinálovom dueli deklasovali Švajčiarov 6:1.

Tréner Fernando Santos mnohých prekvapil už pred úvodným výkopom, keď namiesto Cristiana Ronalda poslal na trávnik 21-ročného Goncala Ramosa.

Napokon ho za tento ťah môžu v jeho domovine velebiť, pretože útočník Benficy Lisabon vôbec ako prvý na tomto šampionáte zaznamenal hetrik.

Štvrťhodinu pred koncom ho vymenil práve Ronaldo, ktorý síce tiež rozvlnil sieť, ale jeho radosť mu prekazilo pomerne jasné ofsajdové postavenie.

V prvom polčase sa hlavou po rohu presadil aj zastupujúci kapitán Pepe a vo veku 39 rokov a 283 dní sa stal najstarším strelcom gólu vo vyraďovacej fáze MS v histórii a druhý celkovo po Kamerunčanovi Rogerovi Millovi.

Ten v roku 1994 dal gól Rusku v základnej skupine vo veku 42 rokov a 39 dní.

Portugalsko sa vo štvrťfinále predstaví prvýkrát od roku 2006, keď v Nemecku obsadilo napokon štvrtú priečku. Švajčiarsko nezopakuje svoje doterajšie maximá - účasť medzi najlepšou osmičkou z rokov 1934, 1938 a 1954.

Priebeh zápasu Portugalsko - Švajčiarsko

I. polčas:

Švajčiarsky útočník Embolo sa po piatich minútach dostal ako prvý do zakončenia, no jeho pokus zvnútra šestnástky zblokoval Pepe na roh.

Potom už prevzal iniciatívu portugalský tím a už v prvom polčase sa dokázal dvakrát gólovo presadiť. Skóre otvoril v 17. minúte, keď sa po vhadzovaní na ľavej strane dostal k lopte Joao Felix, posunul ju na Ramosa a ten slabo tienený Schärom trafil z uhla výstavne do bližšej "šibenice" švajčiarskej bránky.

Po polhodine hry mohol odpovedať na druhej strane Shaqiri z priameho kopu, jeho ďalekonosnú strelu končekmi prstov brankár Costa vytlačil na roh.

V 32. minúte Schär v poslednej chvíli odvrátil center Joaa Felixa pred zakončujúcim Ramosom, no po následnom rohu Bruna Fernandesa vyskočil na päťke najvyššie Pepe a hlavou prekonal bezmocného Sommera - 2:0.

Švajčiari nedokázali súperovi sekundovať a ešte do prestávky mohli po brejku inkasovať tretíkrát, Sommer však v 43. minúte parádnym zákrokom zlikvidoval zakončenie Ramosa po zemi.

Štatistiky zápasu Portugalsko - Švajčiarsko na MS vo futbale 2022.
Štatistiky zápasu Portugalsko - Švajčiarsko na MS vo futbale 2022. (Autor: SofaScoree)

II. polčas:

Do druhého polčasu už nevybehol vo švajčiarskom drese na trávnik obranca Schär a Portugalčania definitívne zlomili súpera ďalšími dvoma zásahmi v priebehu štyroch minút.

V 51. minúte pridal svoj druhý zásah Ramos, keď opäť ľavačkou usmernil pomedzi nohy Sommera prízemnú prihrávku Dalota z pravej strany. Na 4:0 zvýšil už o chvíľu neskôr Guerreiro, ktorý skóroval strelou pod brvno po rýchlom protiútoku a prihrávke od Ramosa.

V 58. minúte sa tešili aj Švajčiari - po rohu Shaqiriho sa lopta dostala až na vzdialenejšiu žrď, kde čakal Akanji a zblízka do odkrytej bránky znížil.

Portugalčania však boli nezastaviteľní a Ramos sa v 67. minúte dočkal hetriku. Gólovú akciu odštartoval dlhým výkopom brankár Costa, lopta sa cez Bernarda Silvu a Joaa Felixa dostala až k Ramosovi a ten v koncovke jemným oblúčikom prehodil Sommera na 5:1.

Štvrťhodinu pred koncom sa dostal na ihrisko aj Ronaldo a vzápätí dostal šancu zahrávať priamy kop, prudkou strelou z 25 metrov však trafil iba do múru.

Portugalský kanonier sa v 84. minúte dostal za obranu súpera a skóroval, gól však pre ofsajd platiť nemohol. Triumf spečatil gólom na 6:1 v nadstavení striedajúci Leao strelou z rohu pokutového územia.

Hlasy po zápase:

/zdroj: ČT Sport, DPA, SRF/:

Fernando Santos, tréner Portugalska: "Odohrali sme veľký zápas a mám z toho radosť. Pre nás je najdôležitejšie naďalej sa stopercentne koncentrovať a pripraviť sa na ďalší duel. Čo sa týka absencie Ronalda v základnej zostave, na túto otázku nebudem odpovedať."

Goncalo Ramos, autor hetriku: "Je to úžasný pocit. Náš sen naďalej žije, ale ešte je priskoro o tom hovoriť. Mám z nášho výkonu dobrý pocit. V tíme si veríme všetci navzájom a verím si aj ja. O tom, či vo štvrťfinále opäť nastúpim v základe, nerozhodujem ja, ale niekto iný."

Xherdan Shaqiri, krídelník Švajčiarska: "Ospravedlňujem sa v mene tímu všetkým fanúšikom, ktorých sme dnes večer sklamali. Nevyšiel nám zápasový plán, naopak Portugalsko v stretnutí ukázalo svoju obrovskú kvalitu."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Do zápasu išiel namiesto Ronalda. Svojim výkonom ohúril svet