Porovnávali ho s Ronaldom. Pato sa vracia do Európy reštartovať kariéru

Brazílsky futbalista Alexandre Pato.
Brazílsky futbalista Alexandre Pato. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|28. jan 2016 o 14:05

Pato nastúpil na ostrý zápas naposledy v novembri minulého roku a vzhľadom na jeho minulosť panuje s jeho prestupom veľká nedôvera.

BRATISLAVA. Alexandre Pato sa stal prekvapujúcou zimnou posilou Chelsea FC. Vzhľadom na to, čím všetkým si musel brazílsky útočník počas kariéry prejsť, vládne medzi odborníkmi skepsa.

„Som nesmierne šťastný, že som sa mohol pripojiť k tímu Chelsea. Bol to môj sen a Londýn považujem za svoj nový domov,“ vyhlásil pri prílete do Londýna Alexandre Pato.

Začiatok snov

Pato začínal v slávnom brazílskom klube Internacionale a veľmi skoro na seba upriamil pozornosť brazílskych futbalových fanúšikov.

Mal iba 17 rokov a 102 dní, keď strelil gól vo FIFA Majstrovstvách sveta klubov proti Al-Ahly. Stal sa tak najmladším futbalistom, ktorý zaznamenal gól v súťaži usporiadanej Medzinárodnou futbalovou asociáciou (FIFA).

Predchádzajúci rekord držal slávny Pelé, ktorý na MS v roku 1958 skóroval v zápase proti Walesu. Mal vtedy 17 rokov a 239 dní.

Pato sa v Internacionale prezentoval skvelým dojmom a záujemcov o svoje služby si urobil aj v zahraničí. Túžil po ňom Manchester United i Chelsea, dal prednosť AC Milánu.

V auguste v roku 2007 AC Miláno oznámilo novú brazílsku posilu. Pato mal stále iba 17 rokov.

„Je fantastickým mladým futbalistom. Raz môže byť kľúčovým hráčom tímu, zatiaľ mu však dajme čas, aby dospel a usadil sa,“ vyhlásil pri predstavovaní vtedajší tréner Rossoneri Carlo Ancelotti.

Alexandre Pato je novou posilou Chelsea FC.

Pato nepotreboval dospieť ani usadiť sa. Svoj prvý gól v novom pôsobisku dal pri svojom debute proti Neapolu a začalo sa o ňom hovoriť ako o novom Ronaldovi.

„Je rovnaký hráč, ako ja. Tiež hrá rád z hĺbky poľa, je aktívny a nesmierne nebezpečný pred bránou,“ chválila jeden z najväčších talentov na svete bývalá útočná hviezda AC Andrij Ševčenko.

Zranenia sa začali skoro

Pokračoval vo výborných výkonoch a začiatkom roka 2010 dostal Pato cenu pre Najlepšieho mladého hráča Serie A.

V tom istom roku ho však postihlo prvé zranenie zadného stehenného svalu. Ten istý sval si zranil až trikrát v priebehu jedného roka. Nasledovali problémy aj s predným stehenným svalom a kolenom a fanúšikovia sa začali obávať.

V roku 2012 o brazílskeho reprezentanta prejavil vážny záujem Paríž-Saint Germain, ktorý vtedy práve začínal svoj nový milionársky projekt.

AC Miláno videlo v prestupe potenciálnu možnosť zbaviť sa problémového hráča.

Pato však prestup odmietol so slovami, že je v Miláne doma a hodlá naplniť kontrakt trvajúci do roku 2014. Následne sa však opäť zranil a väčšinu sezóny presedel na tribúne.

italy-soccer-serie-a04894570490566_r9490.jpg

Alexandre Pato (vpravo) nastúpil v Taliansku aj proti Marekovi Hamšíkovi z SSC Neapol. FOTO - TASR/AP

Podobný stav už nebolo možné dlhšie udržiavať, preto sa v januári 2013 sťahoval späť domov. Stal sa novou posilou Corinthiansu za 15 miliónov eur. Domov sa však nevrátil v optimálnej forme.

„Je pod veľkým tlakom kvôli prestupovému poplatku,“ vysvetľoval vtedy problém tréner Corinthiansu Tite.

Pato strávil v Brazílii neúspešné tri roky, ktoré boli prešpikované početnými zraneniami. V Corinthianse a na hosťovaní v Sao Paulo dal celkovo 28 ligových gólov v 89 zápasoch.

„Urobili sme chybu, keď sme ho kúpili,“ vyhlásil pred týmto prestupovým obdobím šéf Corinthiansu. Patov odchod už nebolo možné odkladať.

Čína alebo Európa?

Na začiatku tohto prestupového obdobia mal Pato ponuku z Číny, kde by v tíme Tianjin Quanjian zarábal 1 milión eur mesačne. Brazílčan sa však nechal počuť, že verí, že ešte má na hranie na najvyššej úrovni v Európe.

Následne však prišla prekvapujúca ponuka z Chelsea a za niekoľko dní už rodák z malého mesta v štáte Paraná podpisoval šesťmesačnú hosťovaciu zmluvu s opciou na trvalý prestup v letnom prestupovom období.

Alexandre Pato odpovedá po prílete do Londýna na otázky novinárov.

Pato nastúpil na ostrý zápas naposledy v novembri minulého roku a vzhľadom na jeho minulosť panuje s jeho prestupom veľká nedôvera.

Nedôvera pramení aj z toho, ako Chelsea jednala s iným slávnym futbalistom, ktorý potreboval reštart – Falcaom – o ktorom v súčasnosti v podstate nič nevieme.

José Mourinho o kolumbijskom ostrostrelcovi minulé leto sebavedomo vyhlásil, že ho dostane späť na výslnie. Jediné miesto, kam ho však dostal, bola tribúna.

Preto je na mieste strach, aby podobný osud nepostretol aj ďalšieho juhoameričana.

Pato sa po rokoch vracia do Európy, aby reštartoval svoju upadajúcu kariéru. Angažmán v Chelsea nám napovie, kam sa bude ďalej uberať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Porovnávali ho s Ronaldom. Pato sa vracia do Európy reštartovať kariéru