Senzačný šampión opísal boj s vírusom: Musel som sa pridržiavať steny

Wojciech Fortuna v časoch aktívnej kariéry.
Wojciech Fortuna v časoch aktívnej kariéry. (Autor: WIKIMEDIA)
Boris Vanya, SITA|14. nov 2020 o 16:36

Wojciech Fortuna zaletel v Sappore po zlato na veľkom mostíku.

BRATISLAVA. Zlatý olympijský medailista v skokoch na lyžiach zo ZOH v japonskom Sappore 1972 Wojciech Fortuna sa zotavil z ochorenia COVID-19.

Priznal, že keď sa u neho choroba objavila, stačila chvíľková aktivita a bol totálne spotený.

"Mal som pocit, akoby som vyšiel zo sauny. Nemal som horúčku ani kašeľ, ale mal som hnačky a vracal som. Takmer celý deň som strávil na toalete. Keď som odtiaľ vyšiel, musel som sa pridržiavať steny.

Taký som bol slabý. Liečil som sa domácou medicínou - pil som mlieko alebo čaj s medom a citrónom, bral veľa vitamínu C a pomohlo to," uviedol 68-ročný rodák zo Zakopaného pre web sportowefakty.wp.pl.

Nákazu omnoho horšie znášala Fortunova manželka, ktorá pobudla v nemocnici jedenásť dní. U nej sa vyskytla aj horúčka sprevádzaná kašľom.

"Keď po ňu prišla sanitka, lekári v tom oblečení vyzerali ako kozmonauti. Momentálne sa zotavuje doma, ale v najbližších dňoch pôjde na vyšetrenie srdca," dodal.

Senzačný šampión

Wojciech Fortuna sa v na zimnej olympiáde v Sappore 1972 stal senzačným šampiónom na veľkom mostíku.

Do Japonska vtedy 19-ročný talentovaný skokan na lyžiach ani nemal cestovať, lebo sa nedostal do poľskej nominácie. Zabojovali však za neho novinári a fanúšikovia sa mu pozbierali na cestu.

V prvom kole ho silný vietor zaniesol až na métu 111 metrov.

"Wojciecha vietor nadvihol a niesol ho vo vzduchu ako papierového draka," opisoval pred rokmi Jiří Raška, už nebohý olympijský šampión v skokoch z Grenoblu 1968.

"Keby mal na sebe dnešnú modernú kombinézu, tak by ho ten poryv vetra odniesol aspoň o tridsať metrov ďalej a rozflákol by sa o rovinku," dodal pre idnes.cz Raška.

V druhom kole skočil Fortuna, ktorého priezvisko znamená šťastie, už len priemerných 87,5 metra, ale tesne si udržal prvú pozíciu. Až do hier v kanadskom Vancouvri v roku 2010 bol jediným poľským zlatým medailistom zo ZOH.

Bojoval s alkoholom

Po kariére neuniesol slávu. Rozviedol sa, stal sa taxikárom, nelegálne obchodoval s devízami, zlatom a oblečením.

Často mal problémy s políciou. V 80. rokoch bol dvakrát uväznený za bitku. Poľská tlač o týchto udalostiach nepísala.

V roku 1986 sa presťahoval do Chicaga, kde pracoval ako upratovač v supermarketoch. V ďalších rokoch pendloval medzi USA a Poľskom, až kým sa nevrátil domov. Dlhé roky bojoval so závislosťou na alkohole.

"Alkohol mi vzal niekoľko rokov života. Radšej som ležal špinavý a opitý v priekope, ako keby som sa mal s úsmevom viezť v novom aute s manželkou," spomínal Fortuna v knihe Skok do pekla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Senzačný šampión opísal boj s vírusom: Musel som sa pridržiavať steny