Slovenský kouč zarmútil legendu NHL a ťahá Poliakov medzi hokejovú elitu

Hokejisti Poľska.
Hokejisti Poľska. (Autor: Twitter PZHL - PIHF)
Sportnet|4. máj 2023 o 16:20

V hre o postup sú tri tímy.

NOTTINGHAM. Českí organizátori majstrovstiev sveta v hokeji 2024 si mädlia ruky. Medzi účastníkmi šampionátu by mohli byť aj severní susedia hostiteľov a jedna zo skupín sa bude hrať v Ostrave. 

Turnaj I. A divízie majstrovstiev sveta v anglickom Nottinghame ponúka zaujímavé vyvrcholenie. Pred posledným kolom, v ktorom odohrajú v piatok tri zápasy, zostali v hre o dve postupové miesta tri tímy.

Domáci Briti, Taliani (oba tímy minulý rok vypadli z elitnej kategórie, pozn.) a senzácia turnaja Poliaci, ktorí hrali vlani ešte v I. B divízii. V najlepšej pozícii sú práve zverenci slovenského trénera Róberta Kalábera. 

Poliaci majú desať bodov. Zdolali Litvu, Kórejskú republiku a prekvapujúco aj Taliansko. S Veľkou Britániou prehrali po predĺžení, keď prehrávali v riadnom čase 1:3 aj 3:4.

V poslednom kole nastúpia proti Rumunom, ktorých vedú Július Pénzeš s asistentom Norbertom Javorčíkom. Poliaci budú favoritom. Priamy postup im zabezpečí akékoľvek víťazstvo - aj po predĺžení alebo po nájazdoch. 

Posledné kolo

  • 13.30 Poľsko - Rumunsko
  • 17.00 Litva - Kórejská republika
  • 20.30 Veľká Británia - Taliansko

V priamom súboji o postup sa stretne Veľká Británia proti Taliansku. Briti majú jedenásť bodov, Taliani len deväť. Čiže Britom stačí na postup z tohto zápasu aj bod.

Talianov koučuje legenda NHL, 73-ročný Mike Keanan, ktorý získal Stanley Cup s New York Rangers a s javorovými listami vyhral dvakrát Kanadský pohár.

Taliani pôvodne oslovili Kanaďana s prosbou, či by im nemohol poradiť pri budovaní tímu na ZOH 2026 v Miláne a Cortine d 'Ampezzo.

Vyústilo to do konkrétnej ponuky a Keanen sa spolu s asistentom Mikeom Pelinom presťahovali do Talianska.

Kaláber prebral poľský tím v júni 2020. Postúpil s ním do I. A divízie, keď Poliaci zdolali súperov z Estónska, Ukrajiny, Srbska a Japonska so skóre 18:4.

Solídne výkony predviedli aj v olympijskej kvalifikácii - jej prvý diel doma vyhrali a potom na finálovom turnaji v Bratislave zdolali prekvapujúco Bielorusov.

Poľsko štartovalo naposledy v elitnej kategórii v roku 2002 vo Švédsku. S neskoršími majstrami sveta Slovákmi prehrali Poliaci 0:7.

A hoci obsadili napokon 14. miesto pred Talianskom a Japonskom, vypadli, keďže ázijský zástupca mal garantované jedno miesto aj na ďalší rok.

Tabuľka I. A divízie MS v hokeji 2023

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Slovenský kouč zarmútil legendu NHL a ťahá Poliakov medzi hokejovú elitu