Pohár federácie: Husárová má na dosah rekordný zápis

Janette Husárová je najskúsenejšou Slovenkou vo výbere Mojmíra Mihála.
Janette Husárová je najskúsenejšou Slovenkou vo výbere Mojmíra Mihála. (Autor: SITA)
SITA|2. feb 2008 o 08:41

BRNO 2. februára (SITA) - Štatistické a faktografické zaujímavosti v súvislosti s víkendovým brnianskym stretnutím Česko - Slovensko v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie tenisových reprezentačných tímov žien:


* Slovenský tím vynechal zo singlovej zostavy grandslamovú víťazku i majsterku sveta WTA Tour. Kristína Kučová zvíťazila vo dvojhre dievčat na US Open 2007 a Janette Husárová triumfovala vo štvorhre na Masters 2002.


* Obe slovenské hráčky nominované na singlové zápasy, Dominika Cibulková i Magdaléna Rybáriková, pochádzajú z Piešťan či ich bezprostredného okolia.


* Zo singlových hráčok slovenského tímu má dvojka Rybáriková (5-2) oveľa priaznivejšiu bilanciu vo fedcupových dvojhrách ako jednotka Cibulková (3-3).


* Slovenská deblová špecialistka Janette Husárová má na začiatku tejto sezóny v Pohári federácie za sebou viac rokov s aspoň jedným absolvovaným štartom (7), než jej tri kolegyne spolu (Cibulková 3, Rybáriková 3, K. Kučová 0).


* Husárová vlani na turnaji v Luxemburgu zvíťazila vo štvorhre po boku Češky Ivety Benešovej a avizuje spoluprácu s ňou aj počas antukovej jarno-letnej časti aktuálnej sezóny. V nedávnej minulosti často hrávala spolu s ďalšou nominovanou Češkou Květou Peschkeovou.


* Husárová nastúpi za SR v 20. fedcupovom zápase, čím vyrovná historický rekord Kariny Habšudovej. Cibulková i Rybáriková majú po 7 účastí, K. Kučová je debutantkou a bola by 17. Slovenkou reprezentujúcou v Pohári federácie v ére samostatnosti.


* Keď Husárová 18. apríla 1994 debutovala v Pohári federácie, mala K. Kučová 3 roky, 11 mesiacov a 26 dní.


* V slovenskom tíme nie je ani jedna dvadsiatnička. Cibulková, Rybáriková i K. Kučovú sú tínedžerkami a Husárová už oslávila tzv. Kristove roky.


* Už v druhom zápase slovenského fedcupového tímu v rade po júlovom barážovom košickom proti Srbsku napokon absentuje aspoň jedna tvár z vopred pripravovaných propagačných materiálov. Vlani to bola Ana Ivanovičová, teraz Češka Lucie Šafářová i pôvodná jednotka hostiek Daniela Hantuchová.


* Cibulková síce v bilancii oficiálnych vzájomných zápasov, vrátane juniorských, prehráva s líderkou českého tímu Nicole Vaidišovou 0:2, ale zdolala ju pri ostatnom meraní síl v decembri na exhibícii v Čile.


* Rybáriková dosiaľ nehrala proti súperke s renkingom vyšším ako 31. miesto. Predvlani takou bola pôvodná terajšia česká singlová dvojka Lucie Šafářová (aj teraz presne na 31. priečke), ktorú Rybáriková vtedy v Prahe zdolala.


* Vaidišová (9-2 celkovo, z toho 9-1 vo dvojhre) je na prahu svojho jubilejného 10. úspechu v Pohári federácie - sumárne i v singli.


* Česká singlová dvojka Petra Cetkovská, expriateľka Cyperčana Marcosa Baghdatisa, je v rebríčku WTA Tour presne 100 miest nad slovenskou dvojkou Magdalénou Rybárikovou (107. priečka resp. 207. pozícia).


* Cetkovská, dvojnásobná deblová juniorská grandslamová šampiónka, má fedcupové skúsenosti vo štvorhre (1-1), ale hoci debutovala už v roku 2001, ešte nehrala dvojhru.


* Cetkovská bola vlani v septembri Cibulkovej spoluhráčkou v tíme TK Agrofert Prostějovej v českej extralige a spoločne sa radovali z titulu.


* Dodatočne do českého tímu nominovaná Iveta Benešová vlani zastavila víťaznú sériu Cibulkovej (7 úspechov) na bratislavskom turnaji ITF Ritro Slovak Open.


* Český tím už po druhý raz v rade zo zdravotných dôvodov nemôže postaviť jednu z dvoch predpokladaných singlistiek. Vlani v júli v baráži o svetovú skupinu v Španielsku absentovala Vaidišová, ktorá mala mononukleózu.


* Ani jedna z ôsmich nominovaných hráčok neštartovala v oboch predchádzajúcich fedcupových derby Slovenska a Česka. V roku 2000 sa v bratislavskej Inchebe na tvrdom povrchu DecoTurf predstavila iba Peschkeová (ešte pod dievčenským menom Hrdličková). V porovnaní s vlaňajším aprílovým duelom v Sibamac aréne NTC nahradila Hantuchovú v tíme SR K. Kučová. České družstvo má teraz v kádri Cetkovskú a Peschkeovú a chýbajú Šafářová a Barbora Záhlavová-Strýcová.


* Češky zvíťazili nad Slovenkami v ostaných siedmich jednotlivých zápasoch v rámci Pohára federácie: vo dvoch v roku 2000 (obrat na 2:1 z 0:1) a v piatich vlani.


* Členky českého tímu majú spolu 30 turnajových víťazstiev na úrovni ITF vo dvojhre, Slovenky 9.


* Husárová má na úrovni WTA Tour viac turnajových víťazstiev štvorhre (23) ako všetky nominované Češky spolu (14).


* Súčet singlových renkingov jednotiek tímov (63 - Vaidišová 15, Cibulková 48) robí z tohto duelu jednoznačne najkvalitnejší v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie 2008 (Argentína - Rakúsko 154, Ukrajina - Belgicko 185, Japonsko - Chorvátsko 187).


* Aj premiérový fedcupový súboj SR - ČR sa konal v areáli Výstaviska. V prípade bratislavskej Incheby to bol objekt s označením C, v Brne ide o pavilón B.


* Češky naposledy hrali v Brne v roku 1997 a - takisto ako teraz na tvrdom povrchu Supreme - podľahli Švajčiarsku 1:4. Prvý súboj po 10 rokoch v danom meste, a to práve od duelu so Švajčiarskom, sa vlani v júli v Košiciach týkal Sloveniek.


* Šafářovú, ktorá si nestihla doliečiť natiahnutie pravého sedacieho svalu, nahradila v českom tíme ďalšia ľaváčka, ktorá v týchto dňoch oslavuje narodeniny - Benešová. Šafářová bude mať v pondelok 4. februára 21 rokov, Benešová v piatok 1. februára mala 25 rokov. Vlani deň po bratislavskom stretnutí zhodne mali narodeniny Hantuchová (24) i Vaidišová (18). Cetkovská bude mať budúci piatok 8. februára 23 rokov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Pohár federácie: Husárová má na dosah rekordný zápis