Podľa Larionova môže vo Vancouveri uspieť 6 až 7 tímov

SITA|9. dec 2009 o 14:27

Ruská hokejová legenda, člen Siene slávy NHL i Medzinárodnej hokejovej federácie Igor Larionov stále pozorne sleduje dianie na svetových klziskách.

BRATISLAVA. Ruská hokejová legenda, člen Siene slávy NHL i Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Igor Larionov stále pozorne sleduje dianie na svetových klziskách.

Pred časom sa z Los Angeles presťahoval do Detroitu, kde pravidelne chodí na zápasy hokejovej NHL. Rovnako má prehľad aj o KHL, keďže je členom výboru riaditeľov nadnárodnej súťaže.

Pozornosť hokejového sveta sa už pomaly začína sústreďovať smerom na olympijský turnaj vo Vancouveri. Všeobecne sa očakáva, že sa vo finále stretnú domáca Kanada s Ruskom.

"Hokej je nevyspytateľný šport. Kanada zloží veľmi dobrý tím, rovnako aj Rusko. Podľa mňa má však šancu na finále šesť až sedem tímov vrátane Slovenska a Česka. Nikto to nebude mať jednoduché. Čakám veľmi kvalitné zápasy a pre všetkých to bude náročný turnaj. O úspechu sa nerozhodne v sérii ako v Stanleyho pohári, ale v jednom zápase. V Stanleyho pohári si môžete dovoliť výpadok v jednom stretnutí, na zimných olympijských hrách v play off určite nie," povedal Igor Larionov, ktorý vo Vancouveri nebude účinkovať pri ruskej zbornej.

Olympijský turnaj však bude podľa vlastných slov sledovať. Už v základnej skupine narazia na jeho krajanov z Ruska slovenskí hokejisti. Podľa Larionova nie sú Slováci bez šancí: "Ak zachytá Slovákom brankár a Marián Hossa či Marián Gáborík strelia pár gólov, potom sa môže zrodiť aj neočakávaný výsledok," povedal Igor Larionov.

Okrem Slovákov a Rusov budú v základnej skupine olympijského turnaja hrať aj Lotyši a Česi. Systém turnaja umožňuje, že tímy sa v základnej fáze budú skôr zohrávať.

"Je to veľmi náročná skupina, budú to zaujímavé zápasy. Rozhodovať sa však bude až v play off, v skupine si hráči na seba budú zvykať. Hrajú v rôznych tímoch inými štýlmi," tvrdil Larionov.

Ruská zborná sa bude vo Vancouveri spoliehať na hviezdnu ofenzívu. Trio Alexander Ovečkin, Jevgenij Malkin a Iľja Kovaľčuk patrí medzi najväčšie hviezdy NHL.

"Pozor, nie je to iba o ofenzíve. Základom úspechu bude aj kvalitná defenzíva. Aj naši brankári Jevgenij Nabokov, Semion Varlamov či Iľja Bryzgalov patria medzi špičku ligy," uviedol Larionov, ktorého pred rokom uviedli do Siene slávy NHL i IIHF.

Dnes už 49-ročný rodák z Voskresenska získal počas svojej bohatej hokejovej kariéry dva olympijské triumfy a štyrikrát sa s reprezentáciou Sovietskeho zväzu stal majstrom sveta.

Spolu s Vladimirom Krutovom a Sergejom Makarovom vytvorili slávny útok, ktorý mnohí považujú za najlepší v histórii medzinárodného hokeja. Do zámoria odišiel v roku 1989.

V NHL začal vo Vancouveri, neskôr pôsobil aj v San Jose, Detroite, na Floride a v New Jersey. S Detroit Red Wings sa trikrát tešil zo zisku Stanleyho pohára a v 921 zápasoch v NHL nazbieral 644 bodov.

Hoci je Rus, v NHL má prehľad aj o slovenskom hokeji. Mariána Hossu mal možnosť sledovať najmä počas jeho pôsobenia v Detroite, v súčasnosti sa mu páčia výkony Mariána Gáboríka.

"Páči sa mi štýl hry Mariána Hossu. Je to skvelý hokejista. Videl som ho v zápase v San Jose, bolo to niečo neuveriteľné. Vrátil sa po dlhom zranení a hneď hral v skvelej forme. V Chicagu hrá s mladými Patrickom Kanom a Jonathanom Toewsom a ide im to veľmi dobre. Blackhawks sú podľa mňa hlavnými ašpirantmi na Stanleyho pohár. Marián Gáborík je tiež výnimočný hokejista. Či však bude kráľom strelcov NHL, je otázne. Netreba zabúdať na Crosbyho, ale aj Ovečkina, ktorý má navyše okolo seba skvelých Siomina a Bäckströma. Podobných spoluhráčov Gáborík v Rangers nemá," tvrdí Larionov.

V súčasnosti sa Larionov venuje práci agenta a zaoberá sa distribúciou vín. Odteraz sa jeho kolekcia dá kúpiť aj na Slovensku. Víno sa stalo Larionovým biznisom a záľubou.

Bližšie ho spoznal prvýkrát počas pôsobenia vo švajčiarskom Lugane v sezóne 1992/93. Už počas kariéry sa začal zaoberať predajom kalifornských a austrálskych vín. V súčasnosti sa jeho produkty pijú po celom svete, nechýbajú ani na stoloch v moskovskom Kremli.

"Hokej a víno sú moje veľké záľuby. V predaji vína som našiel niečo, čo mi aspoň čiastočne nahradilo hokej. Víno otvára vo svete rôzne dvere. Denne vypijem dva až tri poháre vína. Nie len svojho, ale aj rôzneho iného, aby som mal prehľad o svetových trendoch," dodal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Podľa Larionova môže vo Vancouveri uspieť 6 až 7 tímov