Po Artovi sa Malkin ako prvý Rus zmocnil aj Conna, ide na Harta a je líder

TASR|13. jún 2009 o 18:12

Aj keď hokejový mladík Sidney Crosby nebol ani zďaleka hrdinom finálovej série play off NHL.

DETROIT. Aj keď hokejový mladík Sidney Crosby nebol ani zďaleka hrdinom finálovej série play off NHL, nikto nespochybnil jeho úlohu lídra víťazného Pittsburghu. Skúseného Sergeja Gončara chválili takmer po každom zápase spoluhráči za jeho obrovský prínos mentality do tímu. Len jeho 22-ročný krajan Jevgenij Malkin nie a nie sa dostať do diskutovanej líderskej sféry.

Téma hokejového vodcovstva je v mužstvách, akým je čerstvý víťaz Stanleyho pohára, naozaj komplikovaná. Výstupy z nej môžu byť rôzne a najmä relatívne. Gončar je starý rutinér, presilovkový stratég a vôbec hokejista s ohromnou hernou pohodou. Crosby je ešte príliš mladý na to, aby bol skutočným lídrom a predsa ním je už druhú sezónu. A tak na pozíciu vodcu už nebolo miesta pre Jevgenija Malkina. No práve ruský center ako jediný vôbec z celého ináč kompaktného tímu Pens vynikol vo väčšine finálových zápasov, resp. v podstatných fázach týchto duelov. Mal prsty vo väčšine gólov.

Ani nie že prsty, skôr dlhé paže, ktorými v obrane zbieral puky, bral ich v dôslednom bekčekingu aj v útočnom pásme, prihrával na góly a jeho ďalšie desiatky pasov išli tiež do gólových šancí. U ruského dlháňa pojem finálová asistencia neznamená len štatistickú formu, ale aj výrazný obsah. Prihrávky smerovali priamo do optimálnej streleckej pozície spoluhráčov, alebo vystrelil sám tak, že pre jeho kolegu nebolo problémom puk doraziť do prázdnej bránky.

Malkin bol proste hviezdou finálového Pittsburghu a najproduktívnejším mužom série i celých bojov o Stanleyho pohár. A hoci ho nikto nenazýva lídrom, všetci ho chvália. Najmä po tom, ako vo vlaňajšej finálovej sérii proti Detroitu zhasol. Teraz žiaril a ospevoval ho aj sám veľký Mark Messier: "Je to jeden z najpríťažlivejších hokejistov, akých som kedy videl hrať. Obdivujem jeho zručnosti, obdivujem jeho krytie puku, forčeking, proste všetko. Je to neskutočný útočník." Mark Messier je meno, ktoré obsahuje aj jedna z výročných cien NHL. A aká že by to už mala byť cena v tejto súvislosti, ak nie za vodcovstvo. Messier tvrdí, že v tohtoročnej nominácii rád vidí Crosbyho, ale podľa neho v trojici nemal chýbať ani Malkin. Avšak chýba, lebo ďalšími dvoma kandidátmi sú slovenský kapitán Bostonu Chára a kanadský kapitán Calgary Iginla. Spolu s Crosbym samí kapitáni.

Malkinovi k nominácii na Messierovu cenu nestačila ani Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti. Tá už v play off nemohla zavážiť, ale supertalentovaný Rus to nepotreboval. V hierarchii individuálnych ocenení druhú, ale v ponímaní mnohých najdôležitejšiu trofej získal na pohľad jednoducho - tým, že Art Rossa potvrdil. Conn Smythe Trophy je vyjadrením užitočnosti najnáročnejšej pasáže sezóny, neúprosnej vyraďovačky, kde tvorivým hráčom ubúdajú sily priamo úmerne s neustále dolovanou energiou ich deštruktívnych protihráčov. A držiteľ takejto ceny predsa nemôže nebyť lídrom. "Je to veľký deň v mojom živote. Je tu moja rodina, sú tu moji kamaráti a všetci sú šťastní. Úžasný pocit," vyznal sa Malkin zámorským reportérom: "Minulý rok to bolo moje prvé finále a bol som veľmi nervózny a aj trochu chorý. Tento rok mi vyšiel perfektne, bol som v poriadku a som veľmi rád, že sme Detroitu oplatili minuloročnú prehru."

V konkurencii krajanov Ovečkina a Dacjuka môže mať jeho finálový výkon veľký dosah na udeľovanie Hartovej trofeje. Ani tá síce s play off nesúvisí, ale v rozhodovaní expertov sú boje o Stanleyho pohár v silnom povedomí. A Malkin ako najproduktívnejší muž celej základnej časti priviedol Pittsburgh do play off, hoci to po dvoch tretinách nevyzeralo ružovo. Kto by sa bol nazdal, že čosi podobné predvedie aj v nadstavbe a to dokonca až po víťaznú trofej.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Po Artovi sa Malkin ako prvý Rus zmocnil aj Conna, ide na Harta a je líder