Bol odsúdený za znásilnenie 12-ročného dievčaťa. Teraz mieri na OH v Paríži

Steven van de Velde.
Steven van de Velde. (Autor: TASR/AP)
SITA|2. júl 2024 o 22:00

Rozhodnutie zaradiť ho do olympijského tímu vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

BRATISLAVA. Holandský plážový volejbalista Steven van de Velde, ktorý bol v roku 2016 odsúdený za znásilnenie 12-ročného britského dievčaťa, sa kvalifikoval na olympijské hry 2024 v Paríži.

Rozhodnutie Holandska zaradiť Van de Veldeho do svojho olympijského volejbalového tímu, vyvolalo medzinárodné pobúrenie. Informáciu priniesol športový web Inside the Games.

Van de Velde bol na začiatku roka 2016 obvinený z troch znásilnení 12-ročného britského dievčaťa, ktoré stretol na sociálnych sieťach.

Za tieto činy bol odsúdený na štyri roky väzenia. Incidenty sa udiali v auguste 2014, keď mal Van de Velde 19 rokov a pricestoval z Holandska do Veľkej Británie, aby sa stretol so svojou obeťou.

Dnes 29-ročný Van de Velde je od roku 2016 trvale zapísaný v britskom registri sexuálnych delikventov.

Van de Velde si odpykal rok zo štvorročného trestu a od roku 2018 sa opäť zúčastňuje na medzinárodných turnajoch.

Holandská volejbalová federácia a národný olympijský výbor vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom obhajujú svoje rozhodnutie.

"Obe organizácie zakladali svoje rozhodnutie na názoroch odborníkov, ktorí považujú možnosť opakovania trestného činu za nulovú," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré tiež zdôrazňuje, že "po jeho prepustení Van de Velde vyhľadal a aj prijímal odbornú pomoc."

Sám hráč, ktorý si je vedomý kontroverzie okolo svojho výberu, vo vyhláseniach uviedol, že chápe, že pred najväčšou športovou udalosťou "to môže pritiahnuť pozornosť medzinárodných médií", a vyjadril hlbokú ľútosť.

"Nemôžem sa vrátiť späť, takže musím znášať následky. Bola to najväčšia chyba môjho života," uviedol.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bol odsúdený za znásilnenie 12-ročného dievčaťa. Teraz mieri na OH v Paríži