Štyri roky sporu sa skončili. Reichová žiadala od federácie 100-tisíc eur

Viktória Reichová ešte v roku 2019.
Viktória Reichová ešte v roku 2019. (Autor: SITA)
SITA|23. dec 2021 o 11:32

V roku 2019 uspela pred arbitrážnym súdom.

BRATISLAVA. Viac ako štyri roky trvajúci spor medzi Slovenskou plaveckou federáciou (SPF) a umeleckou plavkyňou Viktóriou Reichovou sa oficiálne skončil súdnym zmierom.

Obe strany v stredu uzatvorili Dohodu o urovnaní, v rámci ktorej došlo k uzatvoreniu všetkých sporných vecí, ako aj k dohode o návrhu na zmier. Tento návrh na zmier bude schválený súdom.

"Na základe dohody oboch strán sa podrobnosti uzatvorenej dohody o urovnaní nebudú zverejňovať," informovala advokátska kancelária Garant Partner legal.

"Som nesmierne vďačná, že môžem po tak dlhej dobe povedať, že spor so Slovenskou plaveckou federáciou je konečne za mnou.

Bolo to veľmi ťažké a hlavne dlhé obdobie, ktoré zobralo veľa energie ako mne a mojim rodičom, tak aj všetkým ľuďom, ktorí mi pomáhali a stáli za mnou.

Dúfam a verím, že sa podobný prípad nebude opakovať v žiadnom športe. Športovcov treba podporovať a nie ich potápať," uviedla športovkyňa Viktória Reichová.

"Považujem uzavretie dohody o urovnaní medzi oboma stranami za vianočný darček plaveckým športom.

Zároveň chcem vysloviť želanie, aby sme už v SPF nikdy nemuseli riešiť podobné spory, ale venovali sa len odborným témam,“ povedal prezident SPF Ivan Šulek.

Čo sa dialo:

Spor medzi SPF a Reichovou sa vliekol niekoľko rokov. Športovkyňa ešte v roku 2019 uspela pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

SPF v minulosti viedla voči Reichovej disciplinárne konanie, pozastavila jej štatút reprezentanta v synchronizovanom plávaní a zakázala reprezentovať Slovensko na medzinárodných súťažiach.

A podľa CAS konanie SPF voči Reichovej nebolo správne a právne sa postavil na stranu plavkyne.

Podľa CAS v priebehu disciplinárneho konania pred SPF došlo v k viacerým procesným nezrovnalostiam, pozastavenie štatútu reprezentanta bolo nadmerné a neprimerané, disciplinárne konanie ako celok bolo príliš dlhé a Viktória Reichová neporušila štatút SPF.

Po verdikte CAS z roku 2019 sa SPF prostredníctvom prezidenta Ivana Šuleka športovkyni ospravedlnila.

V lete Reichová zažalovala SPF na súde a žiadala nemajetkovú ujmu vo výške 100-tisíc eur.

Mladá športovkyňa medzičasom dosiahla plnoletosť a súťaží na najvyššej úrovni, je súčasťou slovenskej reprezentácie v umeleckom plávaní.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Štyri roky sporu sa skončili. Reichová žiadala od federácie 100-tisíc eur