Duša prekonal vlastný národný rekord, Klobučníka dodatočne diskvalifikovali

Matej Duša.
Matej Duša. (Autor: Facebook Slovenská plavecká federácia - SPF)
SITA|16. dec 2022 o 09:30 (aktualizované 16. dec 2022 o 11:58)

Miešanej štafete chýbalo na finále iba 23 stotín sekundy.

BRATISLAVA. Slovenský reprezentant v plávaní Matej Duša sa ako druhý člen slovenskej výpravy na majstrovstvách sveta v krátkom bazéne v austrálskom Melbourne prebojoval do semifinále.

V piatkových rozplavbách na 50 m voľným spôsobom mužov obsadil posledné postupové 16. miesto a o jednu stotinu sekundy prenikol do semifinále (10.45 h SEČ).

S časom 21,29 s zlepšil svoj vlastný národný rekord spred roka o osem stotín sekundy.

Duša zo semifinále už nepostúpil do finále. V piatkových pretekoch dosiahol čas 21,35 sekundy a obsadil konečné 15. miesto.

"V prvom rade som veľmi rád, že som sa do semifinále pretlačil. Robil som, čo sa dalo. Plavecky to bolo super, len tam bolo nejaké technické zaváhanie na obrátke, mohlo to byť určite rýchlejšie.

Mám to za sebou, bola to pre mňa super skúsenosť. Dosiahol som dobrý čas a dobré umiestenie, za čo som rád," uviedol Duša vo videu na facebookovej stránke Slovenskej plaveckej federácie (SPF).

Miešaná štafeta tesne nepostúpila do finále

Duša bol aj súčasťou miešanej štafety na 4x50 m voľným spôsobom spolu s Adamom Halásom, Lilian Slušnou a Teresou Ivánovou, skončili desiati a len o 23 stotín sekundy im ušiel postup do osemčlenného finále.

Dosiahli čas 1:32,38 min, čím o viac ako dve sekundy zlepšili slovenský rekord.

Slušná sa predstavila aj v pretekoch žien na 50 m voľným spôsobom, klasifikovali ju na 20. priečke (24,93 s).

Andrea Podmaniková a Nikoleta Trníková sa umiestnili hneď za sebou v disciplíne 200 m prsia žien, Podmaníkova skončila s výkonom 2:24,12 min na 20. pozícii a Trníková presne o pol sekundy za ňou na 21. poste.

Tomáš Klobučník si zlepšil osobné maximum takmer o tri sekundy na 200 m prsia mužov, ale dodatočne ho diskvalifikovali za technický priestupok.

Havrlant: Ako deň a noc

"Dnešok bol pre slovenskú výpravu ako deň a noc. Na úvod vytvorila miešaná štafeta fantastický slovenský rekord a len tesne jej utiekol postup do vysneného finále. S veľkým očakávaním sme sledovali disciplínu 200 m prsia.

Trníková napriek zdravotným problémom v ostatných dňoch zaostala len o kúsok za osobným maximom.

Podmaníková vo svojej tohtoročnej parádnej disciplíne mierila veľmi vysoko, ale, bohužiaľ, dnes jej to nevyšlo podľa predstáv. Čierneho Petra si vytiahol matador slovenskej výpravy Klobučník.

Ten dohmatol v čase, ktorý by znamenal obrovské zlepšenie jeho sezónneho maxima, ale onedlho ho diskvalifikovali za pohyb nohou pri dohmate," uviedol šéftréner slovenskej výpravy Roman Havrlant pre Slovenskú plaveckú federáciu (SPF).

Kanaďanka vytvorila nový svetový rekord

Kanaďanka Margaret MacNeilová sa na šampionáte postarala o prvý individuálny svetový rekord. Na 50 m znak triumfovala v piatkovom finále v čase 25,25 sekundy.

MacNeilová zlepšila predošlé vlastné maximum z vlaňajšieho šampionátu v Abú Zabí (25,27) o dve stotiny.

Získala už štvrté individuálne zlato z MS v krátkom bazéne a druhé na tohtoročnom šampionáte, keď predtým zvíťazila v Melbourne aj na 50 m motýlik.

V piatok sa o nový svetový rekord postarala aj francúzska miešaná štafeta na 4x50 m v.sp., kvarteto Maxime Grousset, Florent Manaudou, Beryl Gastaldellová a Melanie Heniqueová triumfovalo vo finále časom 1:27,33 min.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Duša prekonal vlastný národný rekord, Klobučníka dodatočne diskvalifikovali