Francúz vymazal posledný Phelpsov rekord. Američan mu blahoželal

Leon Marchand vytvoril na MS v plávaní svetový rekord na 400 m polohové preteky.
Leon Marchand vytvoril na MS v plávaní svetový rekord na 400 m polohové preteky. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|25. júl 2023 o 11:40

Podľa Phelpsa môže byť ešte rýchlejší.

FUKUOKA, BRATISLAVA. Bol najväčšou osobnosťou plávania. Výrazne zmenil svoj šport. Michael Phelps dosiahol desiatky úspechov a v bazéne zaplával 29 svetových rekordov v individuálnych disciplínach. No od začiatku bolo jasné, že ani jeho meno nezostane v tabuľkách večne. 

Na majstrovstvách sveta vo Fukuoke vymazal posledný individuálny rekord Francúz Léon Marchand. 

Po takmer 15 rokoch prekonal Phelpsov výkon v polohových pretekoch na 400 metrov, pri ktorých plavci postupne vystriedajú všetky štyri plavecké štýly. V nedeľu vo finále MS dosiahol čas 4:02,50. Phelpsov rekord prekonal o 1,34 sekundy. 

Phelps mu odovzdal medailu

Američan je priamo v dejisku majstrovstiev, kde komentuje plávanie pre americkú televíziu NBC. Francúzovi tlieskal. Pri slávnostnom ceremoniáli mu sám zavesil zlato na krk a zodvihol mu ruku nad hlavu, ako to robia rozhodcovia pri boxe. 

„Čas naňho urobil dojem. Vravel, že môžem plávať ešte rýchlejšie. Dal mi rady, čo by som mohol ešte vylepšiť,“ hovoril Marchand. 

Phelps v tejto disciplíne roky dominoval. Má z nej dve zlaté medaily z olympiád, dva razy bol v nej majstrom sveta a dvakrát vyhral aj Panpacifické hry. 

Po triumfe na hrách v Pekingu vravel, že je to najnáročnejšia plavecká disciplína a najviac pri nej trpí. 

Rekord v tejto disciplíne držal Phelps bezmála 20 rokov a zlepšil ho osemkrát. Celkovo ho posunul o 7 sekúnd a 25 stotín. Pri poslednom rekorde Phelps plával v celotelových polyuretánových plavkách Speedo. Dnes sú na súťažiach zakázané a pláva sa len v textilných plavkách. 

Zrýchlil pod vodou

Podľa odborníka na plávanie Richarda Petersona Silveiru Francúz vyniká vo fáze plávania pod vodou. Podľa pravidiel môže plavec pri 50-metrovom bazéne stráviť po odraze od steny najviac 15 metrov. Tu môže plavec maximálne využiť energiu po odraze od steny a získať čas. 

Podľa Silveiru bol v tejto fáze Marchand rýchlejší ako Phelps o 1,78 sekundy pri starom rekorde na OH v Pekingu 2008. V porovnaní štýlov zaostal na krauliarskom a znakárskom úseku. Naopak rýchlejší bol v prsiarskom štýle, a čo je prekvapujúce aj v motýliku. 

„Všetky rekordy sú na to, aby ich niekto raz pokoril a viem, aké náročné je dosiahnuť to. S nadšením budem sledovať tvoju kariéru,“ napísal Phelps na sociálnych sieťach. 

Marchand bude teraz aj favoritom na budúcoročnej olympiáde. 

Phleps je však stále spoludržiteľom dvoch štafetových rekordov na 4x100 m voľný spôsob (3:08,24) a 4x200 m voľný spôsob (6:58,55).

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Vodné športy»Francúz vymazal posledný Phelpsov rekord. Američan mu blahoželal