Čína nominovala na olympiádu v Paríži 11 plavcov zapojených do dopingového škandálu

Čínska vlajka na olympijských hrách v Tokiu.
Čínska vlajka na olympijských hrách v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
TASR|19. jún 2024 o 10:59

Mali pozitívny test na zakázaný trimetazidín používaný na liečbu ochorení srdca.

PEKING. Čína nominovala na OH v Paríži 11 z 23 plavcov, ktorí boli zapletení do dopingového škandálu na predchádzajúcich hrách v Tokiu.

O prípade v apríli informoval austrálsky denník Daily Telegraph. Podľa periodika plavci neprešli kontrolou v tréningovom kempe niekoľko mesiacov pred štartom OH 2020, ktoré museli pre pandémiu koronavírusu napokon odložiť o rok.

Čínski antidopingoví úradníci označili vzorky za pozitívne ako výsledok kontaminácie, plavcov očistili od dopingových previnení a neudelili im žiadne tresty. Tridsaťčlenná plavecká výprava Číny získala v Tokiu dokopy šesť medailí, z toho tri zlaté.

Číne dala za pravdu Svetová dopingová agentúra (WADA), ktorá sa po medializovaní prípadu dostala pod paľbu kritiky. Niekoľkokrát však uviedla, že si za svojím rozhodnutím stojí a zverejnené informácie označila za "zavádzajúce".

Podporu jej vyjadril napríklad aj prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach.

Predstavitelia WADA koncom apríla vyhlásili, že do Číny vyšlú auditorov, aby zistili, v akom stave je momentálne tamojší antidopingový program. Prípad má posúdiť nezávislý prokurátor. Informácie priniesla agentúra AFP.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Čína nominovala na olympiádu v Paríži 11 plavcov zapojených do dopingového škandálu