Pick 6: Rozhodca pobavil Ameriku, Cowboys začali sezónu pompézne

Wide receiver tímu Dallas Cowboys CeeDee Lamb.
Wide receiver tímu Dallas Cowboys CeeDee Lamb. (Autor: TASR/AP)
Vladimír Kurek|22. sep 2023 o 06:00

Pozrite si to najdôležitejšie z predošlého týždňa v NFL.

„Pick six“ je ultimátny výkon obrany v americkom futbale, kedy obranca nielenže prekazí prihrávku, ale ju rovno zanesie do súperovej endzóny pre šesť bodov.

Aj v sezóne 2023 vám budem prinášať šesť okamihov týždňa. Po druhom kole je pár mužstiev, z ktorých ide strach. Budeme sa im venovať.

Autora rubriky môžete poznať z podcastu Double Coverage s Vladom a Honzom.

Pick 1: Čo poviete na Cowboys?

Deväť mužstiev si zatiaľ drží neporaziteľnosť, z toho hneď tri sú z divízie NFC East, len bez „mojich“ Giants.

Od Eagles sa to čakalo a treba povedať, že hoci im hra občas škrípe, úlohu favorita spĺňajú. Moju pozornosť si však vypýtali ďalšie dve mužstvá.

Dallas Cowboys vstúpili do sezóny pompézne. V prvom zápase rozmontovali New York Giants na ich ihrisku 0:40 a potom si v druhom kole poradili aj s druhým newyorským klubom. Jets sú veľmi oslabení stratou Aarona Rodgersa, ale ich obrana je v plnej sile. A napriek tomu nestačila.

Útok Cowboys hral famózne, odohral celkovo 83 hier (dvojnásobok bežnej zápasovej porcie, pozn.) a strávil na ihrisku 42 minút a 15 sekúnd. CeeDee Lamb chytil 11 lôpt pre 143 yardov.

Washington Commanders sa dočkal najlepšej správy ešte pred sezónou, keď sa konečne zbavili pôvodného majiteľa Daniela Snydera, ktorý má množstvo nechutných škandálov.

Ale to, že ešte k tomu začnú výhrami nad Arizonou Cardinals a Denverom Broncos je veľmi pekný bonus. Mladý quarterback Sam Howell si nerobí hanbu a nový ofenzívny koordinátor Eric Bieniemy robí všetko pre to, aby vystúpil z dlhoročného tieňa Andyho Reida.

Commanders prežili aj tento záverečný pokus Russella Wilsona.

VIDEO: Russell Wilson a jeho šialená "Hail Mary"

Pick 2: Havrany, Delfíny a Sokoli

Atlanta Falcons vo mne nevzbudzovala veľké nádeje pred sezónou a priznám sa, že ešte ani zďaleka „nie som kúpený“.

Ich hra je postavená na kvalitnej behovej hre a slušne vystuženej obrane, kam prišli v offseason mená ako Jessie Bates III a ďalší.

Neviem, ako dlho táto ich hra bude stačiť a neviem, či Desmond Ridder ich podrží keď bude treba, ale Bijan Robinson je ďalší behací fenomén.

VIDEO: Bijan Robinson a jeho behová hra v spomalenom zábere

Naopak, úspech Havranov z mesta Edgara Allana Poeho ma neprekvapuje. Výhra v prvom kole bola trošku upotená, ale táto v druhom kole, navyše nad divíznym súperom zo Cincinnati bola tak presvedčivá ako dôležitá.

Nováčik Zay Flowers a veterán Mark Andrews sa ukazujú byť piliermi útoku.

Lamar Jackson hral veľmi dobre a v závere hodil krásnu loptu Nelsonovi Agholorovi pre rozhodujúci touchdown. Jackson hral dobre, naopak útok Bengals sa trápil a čo je najhoršie, Joe Burrow si vraj obnovil zranenie.

Tretím veľkým zverom ligy sú Miami Dolphins. Tí predviedli v prvom kole explozívny passový útok a v druhom sa dokázali efektívne prepnúť do behového.

Výborná obrana Billa Belichicka a jeho New England Patriots síce vymazala Tyreeka Hilla, ale Miami má dostatok kvality v útoku, aby sa presadili aj inak.

Pick 3: Saints, Buccaneers a 49ers

NFC South je podľa mňa najslabšia divízia ligy. A predsa sú v nej v tejto chvíli tri mužstvá bez prehry. Falcons som už spomínal, je čas pripomenúť si Saints a Bucks.

New Orleans Saints sú podľa mňa najsilnejšie mužstvo divízie a dokázali vybojovať výhru proti vyrovnaným Titans aj proti slabším Panthers.

Oba zápasy boli veľmi tesné a rozhodne sa nedá povedať, že by ich "Svätci" vyhrali jednou rukou. Hoci, keď sa pozrite na toto video ...

VIDEO: Chris Olave a jeho fenomenálne zachytenie jednou rukou

Veľmi prekvapivým je pre mňa stav okolo Tampy Bay. Po veľmi prekvapivej výhre nad Minnesotou Vikings si ustrážili aj zápas proti Chicagu Bears.

Quarterbacka Justina Fieldsa nepustili vôbec do hry, naopak úplne zaštupľovali jeho nebezpečnú schopnosť behať.

V útoku Tampy sa darilo Mike Evansovi, ktorý si najskôr chytil a zabehol pre 70 yardov a potom pridal ďalšie 32 yardové zachytenie lopty pre TD. Majitelia Evansa vo fantasy ligách musia byť nadmieru spokojní.

Naopak San Francisco 49ers sú v tejto chvíli podľa mňa s Cowboys najsilnejším mužstvom ligy. Proti divíznemu súperovi z Los Angeles Rams to bolo takmer polčas vyrovnané, ale práve v závere polčasu sa to zlomilo.

A ako už tradícia velí, v súboji kamarátov hlavných trénerov, sa opäť tešil Kyle Shanahan - 49ers vyhrali rozdielom jedného touchdownu.

Brock Purdy tentokrát nedal ani jeden TD, pri dlhších hodoch bol vcelku nepresný, ale sila útoku opretá o zdravého Christiana McCaffreyho bola priveľká.

Aspoň jednou vetou musím spomenúť nováčika Puka Nacua, ktorý sa po dvoch týždňoch zmenil z „nikoho“ na „niekoho“.

Pick 4: Záchranné lano

Pár mužstiev, ktoré boli s jednou prehrou, dokázali vyhrať a prinavrátiť si trochu nádeje. Patria k ním aj Indianapolis Colts a New York Giants.

Mužstvá, ktorým fandíme v našom podcaste Double Coverage s Vladom a Honzom.

Tu je pekný kúsok emócie zo zápasu, v ktorom Giants urobili najväčší obrat za posledných 70 rokov. V Arizone prehrávali 28:7, no vyhrali 31:28.

Ďalším mužstvom, ktoré sa chytilo záchranného lana bolo Buffalo Bills. Po bolestivej prehre s Jets sa skoncentrovali na duel proti Las Vegas Raiders a vyhrali ho úplne jasne 38:10.

Absolútne ma prekvapilo – musím povedať, že milo – ako sa Bills dokázali odhodlať k behom. Takmer 200 yardov po zemi je veľmi neobvyklý game plan trénera ofenzívy Kena Dorseyho. Neobvyklý, ale funkčný.

Pick 5: Hovorím k Amerike

Súčasťou zápasu Seattle Seahawks proti Detroit Lions bola aj táto vtipná situácia.

Geno Smith sa rozhodol sťažovať hlavnému rozhodcovi v momente, keď mal zapnutý mikrofón a vysvetľoval divákom na štadióne aj pri televízoroch, akú penaltu odpískal. Odpovedal Smithovi, „počkaj, teraz hovorím k Amerike.“

VIDEO: Vtipný moment počas zápasu Seahawks - Lions

Zápas to bol skvelý a aj bez tejto vsuvky, Lions ukazovali ako nebezpeční v útoku môžu byť, ale tiež, že nováčik Jahmyr Gibbs nie je ešte úplne dominantná sila ako kolega Bijan Robinson.

Práve tento zápas som odsledoval na stretnutí fanklubu slovenských a českých Seahawkerov. Niekoľko desiatok fanúšikov sa stretlo tentoraz v Juri pri Bratislave a bolo to jednoducho skvelé.

Je veľmi príjemné sledovať zápas amerického futbalu v komunite ľudí, ktorí mu rozumejú a odušu fandia. Navyše sa fanúšikovia vyzbierali v prospech človeka, ktorý potrebuje pomoc a ešte aj Seahawks v predĺžení vyhrali.

Nehovorím k Amerike, ale hovorí mi to zo srdca.

Pick 6: Kto sa dostane z jamy von?

Tak ako deväť mužstiev nevie čo je to prehra, deväť nevie, čo je to výhra. Sú tam aj Vikings, Chargers a Bengals, ktorí boli pred rokom v play-off. Bengals začali aj pred rokom nula dva a dostali sa až hlboko do play-off.

Podobný úspech však nie je garantovaný, od roku 1990 sa iba v 11% prípadov podarilo mužstvám dostať z dvoch prehier do vyraďovacej časti.

O to zaujímavejší bude duel tretieho kola práve medzi Vikings a Chargers.

Quarterback Justin Herbert a hlavný tréner Brandon Staley nesú kus zodpovednosti za slabé výsledky a som zvedavý, čo ukážu. Vikings sa posilnili na pozícii running backa, keď získali z Rams Cama Ackersa.

Staley by mal byť defenzívny guru, ale jeho mužstvo sa v minulej sezóne úplne zaseklo v play-off, keď prehajdákalo polčasové vedenie, teraz napriek silnému kádru obrana nestačí ani v bežných zápasoch.

No veď uvidíme, už o týždeň. Čaute, čaute.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Americký futbal»Pick 6: Rozhodca pobavil Ameriku, Cowboys začali sezónu pompézne