Sneh v Záhrebe dodali až deň pred pretekmi. Vydrží slalomové kolá?

Pohľad na zjazdovku v chorvátskom Záhrebe.
Pohľad na zjazdovku v chorvátskom Záhrebe. (Autor: cro_ski/ instagram)
Nikola Baďová|4. jan 2023 o 06:00

Vlhová nevedela, kde má súťažiť.

ZÁHREB. Organizátorov v chorvátskom hlavnom meste trápia vysoké teploty. Deň pred pretekmi Svetového pohára bolo v Záhrebe 14 °C.

Napriek tomu, dostalo podujatie v prímorskej krajine zelenú. Medzinárodná lyžiarska federácia FIS minulý týždeň dala súhlas k usporiadaniu dvoch pretekov v slalome.

V čase, keď stredná Európa zápasila s extrémnymi teplotami. 

„Každý, kto robí lyžovanie, sa obáva klimatických zmien. Všetci máme tie isté podmienky, keďže jarné počasie prišlo uprostred zimy. Obrázky bez snehu vidíme z každého strediska. 

Väčšina z nich je vo vyššej nadmorskej výške ako kopec Sljeme,“ povedala pre Sportnet členka organizačnej komisie v Záhrebe Kristína Lacová.

Zo Záhrebu

píše reportérka Sportnetu Nikola Baďová

Vyrábali vždy, keď mrzlo

Chorvátka prezradila, ako sa so situáciou vyrovnali. 

Svetový pohár v Záhrebe:

Streda 4. januára
1. kolo 12:30, 2. kolo 16:30

Štvrtok 5. januára
1. kolo 15:00, 2. kolo 18:00

„Využili sme mínusové teploty, ktoré boli na začiatku decembra. Na kopci sme mali dve výrobne snehu, ktoré vyprodukovali množstvo snehu a pripravili zjazdovku na Svetový pohár. 

Výrobne vyzerali ako kontajner, ktorý na výrobu potreboval množstvo vody. V Záhrebe s tým však máme problém, pretože jazierko pod zjazdovkou je malé a limitované.

Chvíľu trvá, kým sa znova naplní. Využili sme každé chladné počasie na zasnežovanie a na zachovanie snehu, ktorý sme mali,“ opísala.

Sneh držali na kope

Tvrdá práca sa organizátorom a dobrovoľníkom vyplatila. „Mali sme šťastie s mínusovými teplotami a mohli sme zároveň využiť snehové výrobne aj delá,“ opísala. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Sneh v Záhrebe dodali až deň pred pretekmi. Vydrží slalomové kolá?