Úspešné sústredenie zatienili zdravotné komplikácie. Stihne Vlhová začiatok sezóny?

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|16. okt 2023 o 08:45

Sezóna štartuje 28. októbra v Söldene.

BRATISLAVA. Petra Vlhová má za sebou náročné sústredenie v Argentíne. Z južnej pologule sa vrátila na začiatku októbra a strávila spoločné chvíle s rodinou. 

„Oddych už naozaj potrebujem. Je veľmi náročné byť tri týždne stopercentne koncentrovaná na každú jednu činnosť a zložku prípravy,“ vravela vtedy. 

Oddýchli si aj ostatní členovia jej tímu. Tréner Mauro Pini však už snoval plány, ako sa čo najlepšie a najefektívnejšie pripraviť na začiatok lyžiarskej sezóny. 

„Každý, aj tréneri, potrebujú čas na zotavenie a odpočinok. Keď sa obzrieme späť, absolvovali sme mimoriadne náročný a zložitý jeden a pol mesačný tréningový blok.

Prestávku sme všetci rozhodne potrebovali,“ uviedol v aktuálnom rozhovore pre Sport Management Company švajčiarsky odborník.

Tréner Mauto Pini (vľavo) a Petra Vlhová počas prípravy v Argentíne.
Tréner Mauto Pini (vľavo) a Petra Vlhová počas prípravy v Argentíne. (Autor: Nike Ski Team Petra Vlhová)

Nie je stopercentne fit

Celý tím už je mysľou na začiatok sezóny. Tá štartuje už 28. októbra v rakúskom stredisku Sölden. 

„Mysleli sme aj na to, čo nás ešte pred začiatkom novej sezóny čaká. V tejto chvíli však musíme, žiaľ, riešiť aj komplikácie v súvislosti so zhoršeným zdravotným stavom.

Všetci veľmi dobre vieme, že v októbri či v novembri sú ľudia náchylnejší na rôzne ochorenia. Nuž a Petra je momentálne jedna z tých, ktorú postihlo niečo podobné. Hoci veríme, že nejde o nič vážne, musím konštatovať, že v posledných dňoch nie je stopercentne zdravá.

Pre silný zápal hrdla budeme potrebovať ešte niekoľko dní na to, aby sme sa spolu mohli vrátiť na lyžiarsky svah a do plného tréningového zaťaženia,“ prezradil tréner. 

Vrchol sezóny bude domáce podujatie v Jasnej. V priebehu minulého týždňa sa začali predávať lístky, záujem bol obrovský. Predalo sa už 8000 vstupeniek. 

„Všetci v našom tíme sú veľmi šťastní, že Jasná figuruje v programe pretekov pre nasledujúcu sezónu. Je skvelé, že fanúšikovia už v predstihu kupujú lístky na toto podujatie. Je to pre nás obrovská motivácia a povzbudenie, všetci sa už do Jasnej veľmi tešíme.“

Chýba sneh

Švajčiarsky tréner má na starosti celú logistiku tímu a okrem zdravotných problémov mu robia vrásky aj poveternostné podmienky. 

„Až do súčasných dní bolo počasie perfektné, ale nastala zmena. Dúfame, že najmä vo vyšších polohách v najbližšom nasneží.

Nielen my, ale celkovo príroda to potrebuje. Uvidíme, ako sa to vyvinie, nachádzať riešenia pre podobné problémy však pre nás nie je nič nové,“ povedal.

Do úvahy pre poslednú fázu prípravy prichádzajú do úvahy európske ľadovce (Zermatt, Saas-Fee, Pitztal), ale aj samotný Sölden. 

„Na všetkých miestach je stále pomerne sucho, podľa predpovede počasia by sa to mohlo zlepšiť a čoskoro by mal napadnúť sneh.

Možno to bude znamenať trochu viac cestovania, aby sme našli ideálne tréningové podmienky, ale všetci sú šťastní, že situácia ohľadom snehu sa má zlepšiť,“ dodal Pini.

V lete tvrdo drela

Prípravu v Argentíne mal na starosti kondičný tréner Marco Porta: 

„Bolo to naozaj skvelé. Oceňoval som, v akom stave Petra nastúpila na prvú časť sústredenia po príprave v Liptovskom Mikuláši.

Vyzerala dobre na lyžiach, ale bol aj skvelo fyzicky nachystaná. Aj preto sme mohli pokračovať v príprave presne tak, ako sme chceli a potrebovali.“ 

Tieto slová zároveň znamenali ocenenie práce slovenského kondičného kouča Šimona Klimčíka. Ten sa lyžiarke venuje zväčša počas jej pobytov doma na Slovensku, zatiaľ čo v zahraničí a počas súťažného kolotoča ju má na starosti Talian. 

„Naša spolupráca sa začala už pred sezónou 2016/17, takže sa už veľmi dobre poznáme. Myslím si, že všetko ide medzi nami hladko. Ja zvyčajne naplánujem pre Petru všetky tréningové jednotky, takže Šimon presne vie, čo má robiť. 

Zároveň si však vždy ako tím povieme, aké sú naše priority a ciele, aby sme ich potom mohli jednoduchšie a plynulejšie napĺňať. So Šimonom sme si dosť podobní, čo je super nielen z pohľadu našej kooperáciu, ale aj z pohľadu samotnej Petry.“

Silnejšia Petra

Keďže Porta je v tíme Petry Vlhovej už viac ako sedem rokov, môže veľmi dobre porovnávať fyzický stav slovenskej lyžiarskej šampiónky v priereze uplynulých sezón. 

„Povedal by som, že súčasná Petra je akousi staršou sestrou pôvodnej Petry. Je to iná osoba, a to nielen mentálne, keďže prirodzene dospela, ale aj z pohľadu svojho tela.

Je nielen silnejšia, ale dokáže sa viac koncentrovať na tréningy. Presne vie, čo potrebuje, aby bola vynikajúco pripravená na každé preteky,“ vraví.

Kondičný tréner Marco Porta a Petra Vlhová počas letnej prírpavy.
Kondičný tréner Marco Porta a Petra Vlhová počas letnej prírpavy. (Autor: Tím Vlha)

Návšteva posilňovne nepatrí medzi športovcami práve medzi obľúbenú časť tréningového procesu. Ako v tomto smere vníma Petru jej silový a kondičný kouč? 

„Špecializované tréningy nie sú lineárny proces, zakaždým si vyžadujú odlišný prístup. Samozrejme, že aj v prípade Petry sú v tomto smere výkyvy, ale to by sa dialo u každého človeka.

Musím povedať, že Petra sa naozaj plne sústredí na prípravu a na všetky veci, ktoré sú v tomto smere nevyhnutné. Určite má aj ona cvičenia, ktoré robí radšej než iné, ale nikdy neprišla s myšlienkou, že by chcela čokoľvek z prípravy vynechať a preskočiť,“ pochválil svoju dlhoročnú zverenkyňu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Úspešné sústredenie zatienili zdravotné komplikácie. Stihne Vlhová začiatok sezóny?