Magoni potvrdil, čo sa čakalo. Vlhová v super-G môže bojovať o medailu

Slovenská slalomárka Petra Vlhová.
Slovenská slalomárka Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|8. feb 2021 o 17:15

Superobrovský slalom sa jazdí v utorok.

CORTINA, BRATISLAVA. Je to disciplína, v ktorej má slovenská lyžiarka Petra Vlhová momentálne výbornú formu.

A možno sa v nej v súčasnosti cíti najkomfortnejšie.

Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní v Cortine d'Ampezzo odštartuje Vlhová v utorok superobrovským slalomom (o 13.00, vysiela RTVS 2 i Eurosport 1).

V pondelok boli pôvodne v pláne preteky v alpskej kombinácii, pre silné sneženie ich však zrušili.

Magoni potvrdil, čo sa čakalo

Vlhovej tréner Livio Magoni pred šampionátom pre talianske médiá tvrdil, že účasť v super-G potvrdia až po pondelňajšej kombinácii.

Bolo však zrejmé, že slovenská lyžiarka túto disciplínu nevynechá. V pondelok poobede to potvrdil aj Magoni.

„Slovenský tím sa rozhodol štartovať v super-G. Vlhová si potrebuje otestovať zjazdovku Olympia delle Tofane, obzvlášť pre kombináciu,“ píše taliansky portál neveitalia.

Vlhová je v hodnotení tejto disciplíny vo Svetovom pohári ôsma. V aktuálnej sezóne skončila v super-G šiesta vo Val d'Isere, devätnásta v St. Antone a nedokončila v Crans Montane.

V Garmisch-Partenkirchene bola najskôr desiata, ale potom si vyjazdila skvelé druhé miesto.

Za víťaznou Larou Gutovou-Behramiovou zaostala len o 28 stotín sekundy. Pre Slovenku je to vôbec najlepší výsledok v rýchlostných disciplínach v kariére a prvé pódium.

„Už v predošlých super-G som bola veľmi blízko, ale robila som chyby. Tentoraz som všetko urobila tak, ako som mala,“ priznala Vlhová pre RTVS.

„Sústredila som sa iba na to, aby som nechala pustené lyže. Aby som vôbec nebrzdila. Riskovala som a nakoniec to vyšlo,“ doplnila.

Vlhová môže bojovať o medailu

V nemeckom stredisku preteky presunuli o deň neskôr pre veľkú hmlu. Vlhová teda zažíva podobnú situáciu, keďže aj tentoraz mala nečakane voľný deň.

Na súťažnú zjazdovku v Cortine sa však nedostala a prvýkrát v kariére si ju vyskúša až priamo v super-G.

„Po Garmisch-Partenkirchene sa cítim dobre. Ale to, že som bola druhá, neznamená, že budem na pódiu v každých pretekoch,“ naznačila 25-ročná Liptáčka pre slovenské médiá.

Po Garmisch-Partenkirchene sa cítim dobre. Ale to, že som bola druhá, neznamená, že budem na pódiu v každých pretekoch.


Petra Vlhová

Superobrovský slalom sa jazdí len na jedno kolo. A vždy záleží, či ho staviteľ postaví skôr technicky alebo rýchlostne.

„Je to náročná disciplína. Je tam len jedna jazda, v ktorej musím ísť bez chýb a čo najlepšie. Navyše túto zjazdovku vôbec nepoznám,“ upozorňuje Vlhová.

„Ak Petra predvedie v super-G jazdu ako naposledy, zabojuje o medailu,“ naznačila bývalá slovenská lyžiarka Jana Gantnerová mladšia.

Gutová-Behramiová sa ničoho nebojí

Gutová-Behramiová, ktorá bude najväčšou favoritkou na zlatú medailu, na svahu v Cortine už vo Svetovom pohári odjazdila štrnásť pretekov v super-G.

Švajčiarka má navyše famóznu formu. Z piatich pretekov v tejto disciplíne vyhrala v aktuálnej sezóne štyrikrát. Jej triumfy sú často suverénne.

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)

„Nie je za tým žiadne kúzlo. Je za tým veľa faktorov, ktoré sa opäť spojili. Stav, materiál, technika či dôvera – to všetko zohralo úlohu,“ priznala Gutová-Behramiová pre švajčiarsky Blick.

Momentálne je uvoľnená, lyžovanie si užíva a ani pozícia najväčšej favoritky v super-G ju nedostáva pod veľký tlak.

„Chápem, že všetci hovoria o zlatej medaile. Som v Cortine, aby som niečo vyhrala. Nejdem na štart len preto, aby som si povedala - bola to zábava. Zároveň však nemám čo stratiť. Nemusím sa ničoho báť,“ doplnila.

Ledecká to berie ako okresný prebor

Výhodu domáceho strediska budú mať talianske lyžiarky, na medaily v super-G pomýšľajú Federica Brignoneová či Marta Bassinová.

„Talianky sú veľké nacionalistky. Na domácom šampionáte môžu byť až premotivované. Pozitívne i negatívne. Prekvapiť môže aj Elena Curtoniová,“ predpovedá Gantnerová.

K adeptkám na medailu patria aj Corinne Suterová, Tamara Tipplerová aj Ester Ledecká, ktorá senzačne zvíťazila v super-G na olympiáde v Pjongčangu.

„Súťaže na veľkých akciách beriem ako každé iné preteky. Veď ma poznáte. Aj okresný prebor by som išla rovnako naplno ako majstrovstvá sveta,“ priznala Ledecká pre idnes.cz.



Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Magoni potvrdil, čo sa čakalo. Vlhová v super-G môže bojovať o medailu