Podarí sa niekomu zastaviť slovensko-americkú nadvládu v Záhrebe?

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej rivalka Mikaela Shiffrinová.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej rivalka Mikaela Shiffrinová. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|2. jan 2023 o 12:54

Posledných deväť rokov bola víťazka z USA alebo zo Slovenska.

BRATISLAVA. „Záhreb mám veľmi rada,“ priznala pred odchodom do dejiska Svetového pohára slovenská reprezentantka Petra Vlhová

Niet divu. Úspešná lyžiarka vyhrala na Medveďom vŕšku nad hlavným mestom Chorvátska trikrát. Víťazka zasadla na trón, okolo ramien jej prehodili biele rúcho a na hlavu dostala korunku. 

Petra Vlhová sa posledné tri roky tešila z titulu Snehová kráľovná. „Boli to úžasné pocity a trochu som sa vrátila do detstva,“ povedala.

V Záhrebe sa jazdí každoročne po novom roku. Prvýkrát sa však lyžiarky predstavia v dvoch slalomových pretekoch. 

Dráma i rodeo

Okrem víťazstiev skončila v chorvátskom stredisku aj dvakrát druhá a raz štvrtá. V roku 2017 bola dokonca druhá za krajankou Veronikou Velez-Zuzulovou. Veľký deň podtrhla česká reprezentantka Šárka Strachová na treťom mieste. 

Svetový pohár v Záhrebe:

Streda 4. januára
1. kolo 12:30, 2. kolo 16:30

Štvrtok 5. januára
1. kolo 15:00, 2. kolo 18:00

„Konečne sa nám to podarilo. Povedala som jej, že je skvelé, že zvíťazila a som šťastná aj za ňu. Vždy jej prajem, nech sa jej darí,“ tešila sa Vlhová. 

„Je fajn, že sme tam všetky tri. Je to veľká satisfakcie pre mňa i Veroniku, keďže zo začiatku sme nemali také podmienky ako alpské krajiny. Teraz je krásne, že stojíme nad nimi,“ priznala vtedy Strachová.

Prvý triumf prišiel pred tromi rokmi. Vlhová konkurenciu absolútne deklasovala. Druhú Shiffrinovú zdolala o 1,31 sekundy. Tretej Rakúšanke Katharine Liensbergovej nadelila 3,49 sekundy. Je to najsuverénnejšie víťazstvo, ktoré Slovenka dosiahla. 

Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) a Petra Vlhová po úspešnom slalome v Záhrebe.
Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) a Petra Vlhová po úspešnom slalome v Záhrebe. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)

„Zdolala som ju trochu viac, ako by sa čakalo. Od ľudí som často počúvala, že je nezdolateľná, čo ma ešte viac motivovalo,“ prezradila Vlhová.

O rok neskôr sa na víťazstvo riadne nadrela. Trať bola rozbitá a lyžiarky na nej akoby lietali. „Druhé kolo bolo riadne rodeo,“ načrtla tretia Michelle Gisinová. Aj Vlhová v jednom momente zaváhala a takmer vypadla. Bolo to na hrane.

Nakoniec však triumfovala iba o päť stotín sekundy pred Katharinou Liensbergerovou. 

Vlani mala v slalome úžasnú formu. V Záhrebe vyhrala štvrté slalomové preteky v sezóne a malý krištáľový glóbus za disciplínu si v predstihu zabezpečila už v januári. 

Nie je vo forme ako vlani

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Podarí sa niekomu zastaviť slovensko-americkú nadvládu v Záhrebe?