Za týchto podmienok by sa 1. kolo nešlo, reagovala Vlhová. Zlý vtip, dodala Gutová-Behramiová

Petra Vlhová sa snažila ísť na maximum.
Petra Vlhová sa snažila ísť na maximum. (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
Nikola Baďová|4. dec 2023 o 10:35

Najlepšia trojica po prvom kole nevidela na trati bránky.

BRATISLAVA. Počasie výrazne skomplikovalo nedeľňajšie preteky obrovského slalomu v kanadskom stredisku Mont-Tremblant. 

Druhé kolo sprevádzal vietor a sneženie, ktoré znižovalo viditeľnosť. Situácia sa výrazne zhoršila pri štarte najlepšej trojice po prvom kole. 

Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová a Lara Gutová-Behramiová stratili už na prvom medzičase pol sekundy zo svojho náskoku. 

Vyťažila z toho Federica Brignoneová, ktorá využila svoje nižšie ťažisko. „Je nižšia a lepšie by mohla zvládnuť vietor. Sobotňajšie víťazstvo vôbec nebolo náhodné.

Takto sa bojuje o posun vo výsledkovej listine,“ reagoval expert Karol Král na jej dynamickú jazdu, ktorá ju posunula na prvú priečku. 

Kritika Vlhovej

Slovenská lyžiarka neobhájila prvú pozíciu z prvého kola a obsadila piatu priečku. „Petra mala v boji s protivetrom nevýhodu,“ reagoval na jej vysokú postavu expert. Slovenka dala do svojej jazdy všetko, ale na pódiové umiestnenie to nestačilo.  

„Šla dobrú jazdu, bez väčšej chyby. Bohužiaľ, strata narastala. Podmienky boli na hrane, aby sa preteky zrušili,“ doplnil lyžiar Martin Bendik. 

K podmienkam sa vyjadrila i Vlhová. 

„Prvé kolo bolo úžasné a dúfala som, že podobný výkon predvediem i v druhej jazde. Spravila som maximum, ale na pódium to nestačilo. Myslím, že podmienky neboli pre všetky pretekárky rovnaké. Viditeľnosť v druhom kole bola pre posledné lyžiarky na štarte takmer nulová. Bolo to nebezpečné. 

Verím, že ak by bolo podobné podmienky v prvom kole, neodštartovali by sme. 

Nezvyknem robiť takéto verejné vyhlásenia. Rešpektujem ostatné konkurentky a gratulujem im. Nie však na nás, aby sme rozhodovali, či budeme jazdiť alebo nie,“ reagovala na sociálnych sieťach. 

Nebezpečná jazda

K Slovenke sa pridala i Gutová-Behramiová, ktorá v nedeľu obsadila druhú pozíciu a udržala si červený dres za disciplínu. 

„Bol to vtip, skoro sme nevideli na bránky. Uprostred cesty som nevidela na ďalšiu bránu. Musela som ju hľadať. Zrazu sa objavila a potom zase zmizla.

Je to absurdné. Zaujímalo by ma, prečo musíme pretekať v takýchto podmienkach. Je šťastie, že sa nikto nezranil. 

VIDEO: Jazda Vlhovej a Brignoneovej v 2. kole obrovského slalomu

Je smiešne, aby sme jazdili takéto preteky. Bolo to naozaj príliš nebezpečné, dokonca oveľa viac ako nebezpečné,“ komentovala tridsaťdvaročná lyžiarka pre televíziu SRF. 

Podmienkam sa najlepšie prispôsobila víťazka Brignoneová. Talianka priznala, že v podobnom počasí trénovala celé leto. 

„Trénovala som v takomto počasí mesiac, takmer bez viditeľnosti. Vyplatilo sa mi to,“ povedala pre FIS. 

„Osobne som zažil, že trénovala s bratom v takomto počasí. Ostatní pretekári to vtedy zbalili a šli domov,“ reagoval Bendik. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Za týchto podmienok by sa 1. kolo nešlo, reagovala Vlhová. Zlý vtip, dodala Gutová-Behramiová