Môj pocit v obrovskom slalome? Výsledky hovoria za všetko, tvrdí Vlhová

Petra Vlhová počas 1. kola obrovského slalomu v talianskom Kronplatzi.
Petra Vlhová počas 1. kola obrovského slalomu v talianskom Kronplatzi. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|26. jan 2021 o 16:00

Slovenka skončila až dvanásta.

BRATISLAVA, KRONPLATZ. Deň pred pretekmi bola pozitívna. „Trať v Kronplatzi je členitá, ale celkom mi vyhovuje,“ referovala Petra Vlhová pre slovenské médiá.

Počas samotných pretekov sa však trápila. V oboch kolách spravila viaceré chyby a napokon skončila v obrovskom slalome Svetového pohára až dvanásta.

Na víťaznú Francúzsku Tessu Worleyovú stratila vyše dvoch sekúnd. Druhá skončila Lara Gutová-Behramiová zo Švajčiarska a tretia Talianka Marta Bassinová.

V celkovom hodnotení Svetového pohára je však Vlhová stále prvá. Na konte má 883 bodov a pred druhou Švajčiarkou Michelle Gisinová má náskok 100 bodov.

Bolo to rozbité a hrboľaté

Mohol byť aj menší. Gisinová totiž dlho útočila na víťazstvo. Po úvodných jazdách bola najrýchlejšia a aj v druhom kole si na medzičasoch udržiavala náskok.

Tesne pred cieľom však urobila obrovskú chybu, po ktorej sa už chvíľu kĺzala telom po snehu. Hoci to napokon ustála, skončila až šiesta.

A namiesto sto bodov za víťazstvo získala 40 bodov. Slovenská lyžiarka si pripísala na konto 22 bodov. Už po úvodnom kole bola Vlhová deviata so stratou 1,49 sekundy na Gisinovú.

„Vlhovej zamrznuté zjazdovky nie sú po chuti. V druhom kole bude musieť útočiť,“ naznačil komentátor Eurosportu Dominik Kárník.

Slovenka v ňom chybovala ešte viac. Klesla o tri miesta nižšie a skončila až dvanásta. V obrovskom slalome je to jej najhorší výsledok v sezóne, pokiaľ nerátame vypadnutie v Courcheveli.

„Podmienky boli náročné. Bolo to rozbité a hrboľaté. A menilo sa svetlo s tieňom. Každý bojoval ako sa dalo. Mne to vyšlo, ale pokračujeme ďalej,“ naznačila Vlhová.

Môj pocit? Už bol aj lepší

Na zamrznutej zjazdovke v Kronplatzi nebola spokojná ani s jednou z dvoch jázd.

„Ani jedno kolo nebolo ideálne. Viem ísť oveľa lepšie. Najväčšie ťažkosti mi robila stredná pasáž, ktorá už išla do cieľa,“ zhodnotila 25-ročná Liptáčka.

Pred dvoma rokmi prežívala v obrovskom slalome výborné obdobie. Vo Svetovom pohári zvíťazila trikrát a v Aare sa stala aj majsterkou sveta.

Podmienky boli náročné. Bolo to rozbité a hrboľaté. A menilo sa svetlo s tieňom. Každý bojoval ako sa dalo. Mne to vyšlo, ale pokračujeme ďalej.


Petra Vlhová

Vlani triumfovala v najtechnickejšej disciplíne len raz v Sestriere a v aktuálnej sezóne na prvenstvo stále čaká. V Söldene a Courcheveli skončila tretia.

V druhom obrovskom slalome v Courcheveli vypadla. V Kranjskej Gore bola štvrtá a desiata. A napokon v Kronplatzi dvanásta.

„Môj pocit v obrovskom slalome? Už bol aj lepší. Výsledky hovoria za všetko. Necítim sa v ňom momentálne najlepšie,“ priznala Vlhová.

Všetko vložila na jednu kartu

Najbližší obrovský slalom pôjde Slovenka na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo, kde bude obhajovať titul majsterky sveta spred dvoch rokov z Aare.

Výbornú formu pred svetovým šampionátom má Francúzska Worleyová, ktorá je špecialistkou na obrovský slalom.

A všetkých 32 svojich pódiových umiestnení, vrátane toho posledného v Kronplatzi, dosiahla v tejto disciplíne

„Je to členitá zjazdovka, v ktorej musíte udržať vysokú rýchlosť. Je tu ľadový sneh, v ktorom musíte tlačiť na lyže. Sú to preteky, kde musíte predať svoje technické schopnosti,“ vravela Worleyová pre Medzinárodnú lyžiarsku federáciu pred pretekmi.

A v bezprostrednom rozhovore po nich priznala, že náročné podmienky v Kronplatzi jej absolútne vyhovovali. A to aj napriek tomu, že po prvom kole bola až piata.

„Pred druhým kolom som si povedala, že mám šancu. Vložila som všetko na jednu kartu a riskovala. Viem, že keď dám do toho všetko, dokážem víťaziť,“ zhodnotila Francúzska.

Vlhovú čaká opäť rýchlosť

V hodnotení obrovského slalomu je už druhá. Na suverénnu Bassinovú však stráca 124 bodov. Talianka v aktuálnej sezóne štyrikrát zvíťazila, ale v Kronplatzi bola až tretia.

Druhá bola trochu nečakane Gutová-Behramiová, ktorá je skôr špecialistkou na rýchlostné disciplíny. V celkovom hodnotení Svetového pohára je tretia a na Vlhovú stráca 136 bodov.

Extrémny januárový program uzavrú rýchlostné disciplíny v nemeckom Garmisch-Partenkirchene, kde je v sobotu na programe zjazd a v nedeľu super-G.

A hoci je Vlhová skôr špecialistkou na technické disciplíny, posledné výsledky v kĺzavých disciplínach, najmä štvrté a siedme miesto so zjazdu v Crans Montane ju povzbudili.

„V rýchlostných disciplínach sa cítim dobre. V GaPa však nie je úplne jednoduchý zjazd,“ upozornila Vlhová.

V minulej sezóne skončila v nemeckom stredisku ôsme v zjazde a deviata v super-G.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Môj pocit v obrovskom slalome? Výsledky hovoria za všetko, tvrdí Vlhová