Peter vždy prevyšoval všetkých, hovorí o svojom bratovi Juraj Sagan

Roman Kreuziger (vpravo) sa získal aj český titul.
Roman Kreuziger (vpravo) sa získal aj český titul. (Autor: TASR)
Andrej Kuzmány|15. okt 2016 o 21:38

Bratia Peter a Juraj Saganovci prechádzajú svetom cyklistiky spolu od žiackych čias.

DAUHA. Na štarte ich v súčasnosti veľmi ľahko rozoznáte. Jeden má na sebe dúhový dres pre majstra sveta, druhý nosí dres národného šampióna.

Bratia Peter a Juraj Saganovci prechádzajú svetom cyklistiky spolu od žiackych čias.

Začínali na horských bicykloch, vyrastali v Cyklistickom spolku Žilina. Tento rok pôsobili v tíme Tinkoff a od budúcej sezóny prechádzajú do nemeckého zoskupenia Bora-Hansgrohe.

Vlani Juraj pomohol Petrovi v americkom Richmonde k zisku titulu. A v nedeľu od 9.30 SELČ sa v pretekoch elite v katarskej Dauhe pokúsia tento úspech napodobniť.

„Každý rok dúfame, že to vyjde. Bolo by krásne obhájiť to. Chceme odviesť maximum a veríme, že sa nám podarí zájsť čo najlepší výsledok,“ povedal v rozhovore pre SME Juraj Sagan.

Nestresuje sa

K cyklistike mal spočiatku bližšie než Peter. Začal s ňou ako deväťročný. Peter skúšal najprv futbal. „Lenže ho nebavil. Asi o pol roka sa pridal ku mne a išiel na bicykel,“ spomína Juraj.

Zimnú prípravu už absolvovali spolu. Keďže Juraj sa narodil v roku 1988 a Peter až v 1990., vždy súťažil o kategóriu vyššie. Spolu sa v pretekoch začali stretávať až medzi juniormi.

Práve brat bol v detstve najväčším vzorom Petra Sagana. Že je cyklistika športom, ktorému sa chcú naplno venovať, si uvedomili na podujatí, ktoré v Žiline organizovala rehoľa saleziánov.

Obaja vo svojej kategórii vybojovali víťazstvo.

Juraj a Peter Saganovci.
Juraj a Peter Saganovci. (Autor: TASR)

„Mňa k športu priviedla krstná mama, ktorá ma prihlásila na preteky. Áno, Peter začal bicyklovať aj vďaka mne, ale určite tam bolo viac faktorov,“ tvrdil Juraj.

Peter si odmalička nepotrpel na cyklistické oblečenie. Na súťaže chodil v teniskách, oblečené mal bavlnené tričko a krátke nohavice.

„V tom je veľkosť športovca – že sa vie stopercentne pripraviť na preteky. Samozrejme, uvoľnená psychika hrá významnú rolu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Peter vždy prevyšoval všetkých, hovorí o svojom bratovi Juraj Sagan