Sagan zrejme na domáci šampionát nepríde, zakázal mu to tím

Peter Sagan na Miláno - San Remo 2020.
Peter Sagan na Miláno - San Remo 2020. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|18. aug 2020 o 09:22

Štart mu neodporučili lekári.

BRATISLAVA. Slovenský cyklista Peter Sagan nebude najbližší víkend štartovať na majstrovstvách Česka a Slovenska v Mladej Boleslavi. Informáciu ako prvý priniesol denník Šport.

Neodporučili mu to lekári jeho tímu Bora-Hansgrohe, keďže sa pred spoločným šampionátom nebudú musieť členovia tímov ani pretekári nechať otestovať na Covid-19.

Podľa pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) sa musia pretekári nechať otestovať a štartovať môžu len s negatívnym testom.

Pri veľkých podujatiach dokonca musí podstúpiť cyklista dva testy - šesť dní a tri dni pred štartom.

Šampionát stopla Bora

To pôvodne platilo aj pre majstrovstvá v Mladej Boleslavi. Lenže neskôr organizátori túto povinnosť zrušili a účastníkom majstrovstiev dali povinnosť vyplniť Covid dotazník.

Pre Sagana by tak štart na šampionáte predstavoval riziko, v Mladej Boleslavi sa bude pohybovať okrem cyklistov aj mnoho ľudí zo samotných tímov - maséri, mechanici, športoví riaditelia.

Preto nemecký tím vyhodnotil, že vzhľadom na štart na Tour de France bude lepšie, ak sa Sagan na majstrovstvách nezúčastní. Išlo by o zbytočný risk.

Šampionát mal byť pre Sagana generálkou pred Tour, ktorá štartuje 29. augusta.

Nepríde ani Kreuziger

V Mladej Boleslavi sa nepredstaví ani Čech Roman Kreuziger, ktorý je tiež v nominácii tímu NTT na Tour.

"Po konzultácii s trénermi a športovými riaditeľmi sme sa rozhodli, že budem až do odchodu na Tour trénovať pri jazere Garda. V tímu máme veľmi prísne pravidlá, minimalizujeme cestovanie aj kontakt s ľuďmi, aby sme neriskovali nákazu koronavírusom. Oproti pôvodnému plánu sa, bohužiaľ, neukážem na majstrovstvách v Mladej Boleslavi. Mrzí ma to, tešil som sa," uviedol Kreuziger na facebooku.

Ďalšie tímy ešte nomináciu na francúzske preteky nezverejnili. Reálne sa môžu z účastníkov šampionátu Česka a Slovenska do nominácie na Tour dostať Zdeněk Štybar (Deceuninck) či Jan Hirt (CCC). Je pravdepodobné, že aj oni by sa štartu v Mladej Boleslavi zriekli.

Saganovci môžu pridať desiaty titul

Z tímu Bora-Hansgrohe by mali v Mladej Boleslavi štartovať Juraj Sagan a Erik Baška.

Saganovci získali už deväť titulov majstra Slovenska v cestných pretekoch v sérii. V Mladej Boleslavi by mohli pridať desiaty. Musel by však uspieť práve Juraj.

"Dres majstra vždy poteší. Je to veľká česť a chcete ho čo najviac ukázať na pretekoch," vravel starší z bratov pre SME.

"Ak by sa však stal majstrom Erik Baška, je to úplne v poriadku. Nezávideli by sme mu. Vždy ideme vyhrať a pokúsiť sa titul obhájiť, ale je to dôležité aj pre náš tím a pre sponzorov," dodal.

Posledným majstrom pred sériou bratov Saganovcov bol v roku 2010 Martin Kostelničák.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan zrejme na domáci šampionát nepríde, zakázal mu to tím