Sagana nezastavili ani defekty, opäť uspel v ankete Zlatý pedál

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. dec 2017 o 20:27

Anketu o najlepšieho cyklistu Slovenska ovládol Peter Sagan po ôsmy raz.

BRATISLAVA. Z Tour de France ho neprávom vylúčili, na jarných klasikách ho o víťazstvá obrali defekty, nezavinený pád alebo prešibaný súper - Michal Kwiatkowski.

Peter Sagan nemá za sebou najlepšiu sezónu. V júli prvý raz namiesto súťaženia na najprestížnejších pretekoch sveta odpočíval na dovolenke a po šiesty raz nevyhral bodovaciu súťaž na Tour.

V septembri však vybojoval triumf, ktorý celú jeho sezónu otočil na svetovú. V Bergene sa po tretí raz za sebou stal majstrom sveta.

MS v cyklistike 2017: fotogaléria

24.12.2017

Nemyslel si, že bude majstrom

„Do posledného kilometra som nevedel, či zabojujem o prvé miesto. Či súperov, ktorí ušli, dobehneme alebo nie. Bol som zmierený s tým, že nevyhrám. Potom sme však Francúza Alaphilippa dostihli, podarilo sa mi rýchlo prekľučkovať dopredu a šprintovať o titul,“ spomínal Sagan na svoje najväčšie víťazstvo v tomto roku.

Najlepší slovenskí cyklisti za rok 2017:

Zlatý pedál: 1. Peter Sagan, 2. Patrik Tybor, 3. Samuel Hlavatý

Cyklista roka - cestná cyklistika: Peter Sagan

Cyklista roka - cyklotrial: Samuel Hlavatý

Cyklista roka - cyklokros: Martin Haring

Cyklista roka - sálová cyklistika: Alica Vinczeová, Viktória Glofáková, Henriett Dominová, Dóra Szabóová

Cyklista roka - masters: Martina Šichtová

Cyklista roka - paracyklistika: Anna Oroszová

Cyklista roka - BMX/bikros: Patrik Nagy

Cyklista roka - horská cyklistika zjazd/four cross: Rastislav Baránek

Cyklista roka - cross country: Filip Sklenárik

Cyklista roka - dráhová cyklistika: Matúš Štoček

Talent roka: Martin Chren

Žilinčan vládne cyklistike vo svete aj na Slovensku. Anketu Zlatý pedál vyhral siedmy rok po sebe. Celkovo je to jeho ôsme víťazstvo (2008, 2011 - 2017).

Druhé miesto v absolútnom poradí ankety obsadil v tomto roku Patrik Tybor a na treťom skončil cyklotrialista Samuel Hlavatý.

Peter Sagan sa slávnostného galavečera v bratislavskom hoteli Holiday Inn nezúčastnil, cenu zaňho už tradične prevzal jeho otec.

V Bergene sa Saganovo meno spomínalo medzi favoritmi, no nepatril medzi najväčších kandidátov na titul. Líder slovenského tímu bojoval s prechladnutím a nebol vo vrcholnej forme. Tlak si však nepripúšťal.

Tradične si okruh, na ktorom sa jazdilo, vopred ani neprešiel. Napriek tomu sa stal prvým cestným cyklistom, ktorý má dúhový dres na sebe nepretržite tri roky po sebe.

„V minulosti by som si nikdy nepomyslel, že raz budem majstrom sveta. A teraz som trojnásobný,“ tešil sa.

Denk: Sagan je geniálny

Začína sa hovoriť, že táto éra v cyklistike patrí Saganovi. Je magnetom, ktorý priťahuje fanúšikov, sponzorov i pozornosť médií. A bez neho v cyklistike často chýba iskra.

Keď ho rozhodcovia po nezavinenom páde súpera vylúčili z Tour, etapy opantala nuda. Chýbala Saganova žoviálnosť a vklad na odľahčenie atmosféry. Cyklistiku ovládlo strojové tempo tímu Sky.

„Peter je iný. Nie je tuctový. Veľa vecí, a to nielen na pretekoch, rieši inak ako všetci ostatní. Tým sa odlišuje. Aj v pelotóne ho majú radi, nemá nepriateľov,“ opisuje Saganov juniorský tréner Peter Zánický.

„Peter je geniálny cyklista, skvelý športovec i človek. Má neuveriteľnú snahu dotiahnuť každý svoj štart do víťazného konca. Nič nepodceňuje ani v príprave a ani na pretekoch. Má dar zlepšovať náladu ľuďom v tíme. Je to obdivuhodný človek,“ hovorí o Saganovi šéf tímu Bora Ralph Denk.

Šesť medailí z MS

V tomto roku sa darilo aj ďalším slovenským cyklistom. Celkovo získali až šesť medailí z MS, tri medaily z majstrovstiev Európy a ďalšie pódiové umiestnenia v celkovom poradí rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie.

Až dve medaily z majstrovstiev sveta vybojovala v paracyklistike Anna Oroszová. Minulá sezóna patrila k najúspešnejším v jej kariére. Vo svetovom rebríčku UCI vo svojej kategórii obsadila výborné druhé miesto.

Bronzové medaily vybojovali Slovenky na svetovom šampionáte v sálovej cyklistike.

Talentom roka sa stal 18-ročný Martin Chren, ktorý na majstrovstvách sveta na dráhe vybojoval v disciplíne scratch desiate miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagana nezastavili ani defekty, opäť uspel v ankete Zlatý pedál