Prach a blato? Pretekári si toskánsku klasiku zamilovali, no Sagan ju nevyhral

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|3. mar 2023 o 16:00

Na Strade Bianche nechýba ani Peter Sagan.

BRATISLAVA. Chianti, Brunello di Montalcino, Sassicaia, Ornellaia, Tignanelo, Solaia, Nobile di Montepulciano. Toskánsko je predovšetkým krajom milovníkov vína a dobrého jedla.

Toskánske vína sú silnou značkou po celom svete. Je to biznis, ktorý prináša regiónu stovky miliónov eur. 

Taliani sú majstri v získaní turistov. Nemusia ich lákať len na víno. V Toskánsku je z čoho vyberať. Výnimočné kulinárske špeciality, svetové umenie aj bohatá história.

Toskánsko a zvlášť Florencia boli centrom renesancie. Je to región, kde tvorili Michelangello, Leonardo da Vinci či Dante Aligieri. 

Taliani však na podporu turizmu vytvorili koncom minulého storočia niečo jedinečné.

Začali organizovať cyklistické jazdy pre veteránov. Nie pre ľudí v pokročilom veku, ale pre starožitné bicykle. Vznikla L'Eroica Strade Bianche.

Preteky, ktoré sú prehliadkou cyklistickej histórie. Vynikajú atmosférou a medzi rekreačnými cyklistami sú mimoriadne obľúbené. 

Amatéri predbehli profesionálov

Je to skôr exkurzia do histórie. No má svoje pravidlá. 

Pretekov sa môže zúčastniť každý, kto má aspoň tridsaťročný bicykel. Pedále nesmú byť našľapovacie, prehadzovačky musia mať páky na dolnej rámovej rúrke a účastníci si volia oblečenie, ktoré zodpovedá veku bicykla.  

VIDEO: Eroica cyklojazda veteránov

Na bicykloch vyzerajú ako ich dedovia v minulom storočí. Náhradné duše si niektorí opášu okolo tela, ako to bolo zvykom ešte pred sto rokmi. Na svoje veterány zháňajú starožitné súčiastky a rôzne vychytávky ako kovové fľaše.

Lenže aby aj duch samotného podujatia bol historický, poslali organizátori cyklistov na prašné cesty do viníc. Presne tak vyzerali začiatky tohto športu.

Nejazdilo sa po asfalte a dokonca aj kamenné cesty neboli všade. Jazdilo sa v prachu či v blate. 

Bol to zásah do čierneho.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prach a blato? Pretekári si toskánsku klasiku zamilovali, no Sagan ju nevyhral