08.07.2021 13:40
12. Etapa
Saint-Paul-Trois-Châteaux > Nîmes
159.5km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Nils Politt
Bora-Hansgrohe

Má bolesti a nemôže ohnúť koleno. Nemalo zmysel pokračovať, vraví Sagan

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|8. júl 2021 o 13:01 (aktualizované 8. júl 2021 o 13:40)

Slovenský cyklista odstúpil z Tour pred 12. etapou.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Slovenský cyklista Peter Sagan pred 12. etapou Tour de France 2021 ohlásil koniec na prestížnych pretekoch.

Dôvodom je zranenie, ktoré si spôsobil v 3. etape Tour a limitovalo ho aj v nasledujúcich dňoch. 

„Nie som rád, že z Tour odstupujem. Po mojom páde v tretej etape to najskôr vyzeralo, že sa to postupne zlepšuje. Lenže pred dvomi dňami som si pri šprinte udrel to isté koleno o riadidlá.

Včera bola dosť rýchla etapa s dvomi výstupmi na Mount Ventoux a zrejme som koleno preťažil. Opuchlo mi a mám problémy ho ohnúť,“ vysvetľoval Peter Sagan pred akreditovanými novinármi.

Doplnil, že v aktuálnej situácii je pre neho najlepším riešením odpočinok.

Dostal antibiotiká

Sagana pri šprinte na cieľovej rovinke v tretej etape zhodil na zem Caleb Ewan, ktorý zavadil o koleso jedného zo súperov. Pri páde veľký prevodník - ozubené koleso - zasiahlo Saganove pravé koleno. 

Pre RTVS opisoval, že šliapal len cez bolesť. "Pichá ma v ňom tak, akoby mi doň dávali ihly. Dúfam, že sa to zlepší," uviedol Peter Sagan pre RTVS po 11. etape. Lenže na druhý deň ráno sa s tímom dohodli, že z Tour odstúpi.

"Ráno som bez pomoci nevedel ani vstať z postele," hovoril novinárom.

"Mali sme obavu, že by tam Peter mohol dostať infekciu, ale ranu sme ošetrili a dokázal v pretekoch pokračovať," hovoril tímový lekár Christopher Edler. 

"Bohužiaľ, v 10. etape sa udrel na rovnakom mieste. Rana sa mu znovu otvorila a opuchla. Všetko sme ošetrili, dostal aj antibiotiká, ale musel z Tour odstúpiť," doplnil Edler. 

Sagana koniec na Tour mrzí. Pri predchádzajúcich deviatich štartoch na Tour nedokončil jediný raz - v roku 2017. Vtedy ho však z Tour vylúčili rozhodcovia. 

Sagan: Nemalo zmysel pokračovať

Tento rok na Tour nebol v šprintoch taký silný ako v minulosti. Obmedzovalo ho však poranené koleno. Dvakrát skončil piaty, raz ôsmy.

V boji o zelený dres mal po jedenástich etapách 123-bodovú stratu na britského lídra Marka Cavendisha.

"Keď nemôžem ohnúť nohu, nemá zmysel pokračovať ďalej. O to viac, že nás čaká etapa, v ktorej sa pôjde od štartu naplno pre hrozbu bočného vetra," vysvetľoval úradujúci slovenský majster. 

"Je to náročné pre mňa aj z toho dôvodu, že v takejto etape som chcel pomôcť Wilcovi Keldermanovi v jeho boji. Som sklamaný. Zranenia sú súčasťou cyklistiky. V tejto situácii mi však pomôže len oddych," doplnil. 

Pre slovenského cyklistu ide o vôbec prvé odstúpenie z francúzskych pretekov v kariére, zároveň sa nikdy nestalo, aby v priebehu Tour nemal aspoň jeden deň na sebe zelený dres.

Celkovo zo 16 Grand Tours doteraz odstúpil pre zranenie len z Vuelty v roku 2015. Vtedy do neho v ôsmej etape zozadu vrazila sprievodná motorka a pri páde si poranil bok.

Bude štartovať v Tokiu? 

Sagan by mal o dva týždne spolu s bratom Jurajom štartovať na olympijských hrách v Tokiu. Momentálne svoj štart nevylúčil.

"Uvidíme ako sa dokážem zotaviť a pripraviť na olympiádu. V prvom rade sa chcem vyliečiť. Dúfam, že sa vidíme v Tokiu," zhodnotil Sagan. 

Tohtoročná Tour je náročná. Veľa cyklistov muselo odstúpiť pre zranenia. Zo 184 pretekárov, ktorí odštartovali, nastúpilo vo štvrtok na 12. etapu len 155.

"Už to vyzeralo, že po páde s Calebom Ewanom bude v poriadku. V šprintérskych etapách bol na dostrel a vyzeralo to, že sa bude zlepšovať. Poznám však pocit, keď sa človek udrie o vlastné riadidlá. Je to nepríjemné.

Peter určite vyhodnotil situáciu správne. Je to škoda, ale bolo by to horšie, keby bol v zelenom drese a musel by odstúpiť. Teraz tie výsledky neboli ideálne. Z Tour de France sa len tak neodchádza, ale keď sa raz nedá, tak sa nedá," uviedol pre RTVS niekdajší slovenský cyklista Peter Velits. 

Tour de France 2021

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Má bolesti a nemôže ohnúť koleno. Nemalo zmysel pokračovať, vraví Sagan