Kde je Sagan? Keď menil bicykel, súperi zvýšili tempo

Fotografia z Miláno - San Remo 2022.
Fotografia z Miláno - San Remo 2022. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. mar 2022 o 16:45 (aktualizované 19. mar 2022 o 17:05)

Bolo to ako útok kamikadze. Mohorič si však všetko plánoval.

Miláno - San Remo 2022

Konečné výsledky (293 km):

1.

Matej Mohorič

Slovinsko

Bahrajn Victorious

6:27:49 hod

2.

Anthony Turgis

Francúzsko

TotalEnergies

+ 2 s

3.

Mathieu van der Poel

Holandsko

Alpecin-Fenix

+ 2 s

4.

Michael Matthews

Austrália

Team BikeExchange

+ 2 s

5.

Tadej Pogačar

Slovinsko

UAE Team Emirates

+ 2 s

6.

Mads Pedersen

Dánsko

Trek - Segafredo

+ 2 s

92.

Peter Sagan

Slovensko

TotalEnergies

+ 6:01 min

SAN REMO. Slovinský cyklista Matej Mohorič po senzačnom finiši zvíťazil na 113. ročníku pretekoch Miláno - San Remo 2022.

V predchádzajúcich štyroch vystúpeniach na talianskej klasike obsadil najlepšie 5. miesto v roku 2019, v posledných dvoch rokoch obsadil 10. a 11. priečku.

„Kde je Sagan? Kde je Sagan,“ pýtal sa komentátor Eurosportu tridsať kilometrov pred cieľom klasiky Miláno – San Remo. 

V tej najhoršej chvíli doplatil slovenský cyklista na mechanický problém. Zrejme mu spadla reťaz. Spomalil, pokúšal sa ju chvíľu nahodiť, no nešlo to.

Zaostal, keď súperi zvýšili tempo

Všetko sa stalo v momente, keď hlavná skupina začala zrýchľovať pred stúpaním na Cipressu. Slovenský majster z hlavnej skupiny vypadol. Kým mu mechanici dali nový bicykel, stratil dôležité sekundy. 

„Je to preňho veľká rana. Teraz potreboval šetriť energiu. Miesto toho musí zabrať. Bude to mať veľmi náročné, keďže tempo sa stupňuje,“ hovoril bývalý šprintér a spolukomentátor Eurosportu Robbie McEwen. 

Kamera Sagan ešte chvíľu ukazovala, ako sa snaží dotiahnuť dopredu, no bola to márna snaha. Na čele hlavnej skupiny so zaťatými zubami ťahal vysoké tempo Davide Formolo a ďalší jazdci tímu UAE Emirates. 

Trinásť kilometrov pred cieľom bolo v hlavnej skupine už len okolo 30 pretekárov. „Toto bude veľmi selektívne San Remo,“ komentoval vysoké tempo McEwen. 

Kamikadze útok

Na poslednom stúpaní sa pokúšal rozhodnúť Tadej Pogačar. Posledný šampión z Tour de France to skúšal raz, dvakrát, trikrát. Nevzdával to a neustále sa snažil súperom ujsť, lenže stúpanie nebolo preňho dostatočne prudké.

Súperi jeho tempu stačili. Každý jeho pokus zachytili.

V zjazde však skupinu favoritov zaskočil iný Slovinec – Matej Mohorič.

V zjazde riskoval tak, že dva razy takmer vyletel z cesty. Malý náskok si udržal až do cieľa. Je to najväčší triumf 27-ročného Slovinca. Vlani vyhral dve etapy na Tour de France. Okrem toho vyhral etapy aj na Gire a na Vuelte. 

Za cieľovou čiarou mu k triumfu srdečne blahoželalo viacero súperov. Mohorič je síce solídny klasikár, ale v okruhu favoritov nebol.

Veľa však nechýbalo a nevyhral by. Kúsok pred cieľom mu v jednej zo zákrut zrejme tiež skočila reťaz. Na chvíľu zaváhal a prestal šliapať do pedálov. O malý moment sa znova rozbehol. 

K víťazstvu mu pomohol diel z horského bicykla

„Celú zimu som myslel na tieto preteky. Tím prišiel s myšlienkou, že by som sa na ne mohol sústrediť. Vedel som, že ak sa dobre pripravím a dokážem sa s najlepšími udržať na Poggiu, že by som mohol v zjazde zariskovať a skúsiť zaútočiť,“ hovoril víťaz v prvom rozhovore. 

„Tento plán sme s tímom pripravovali veľmi dlho. Pripravili mi na to bicykel. Najskôr som si myslel, že to nebude veľký rozdiel. Ale keď som to skúsil v tréningu, bol som prekvapený o koľko to bolo bezpečnejšie a mal som aj lepšiu kontrolu nad bicyklom. Nikdy som neprestal veriť, že dokážem vyhrať. A teraz som tu. Je to neuveriteľné.“  

O tom aký nebezpečný bol jeho útok svedčí, že v zjazde u Poggia dosiahol maximálnu rýchlosť 73 km/h. Posledných päť minút pretekov šiel priemernou rýchlosťou 55 km/h.

Pri zjazde pritom v jednom momente takmer vrazil do veľkých betónových črepníkov pri ceste. Chýbali centimetre. 

K víťazstvu mu pomohla špeciálna sedlovka, ktorú používajú horskí cyklisti. Hydraulické sedlo sa dokáže znížiť. Vďaka tomu bol v zjazde Slovinec skutočne rýchlejší od súperov. Bol viac zohnutý nad rámom. Jeho jazda však bola v štýle kamikazde. Bolo vidno, že sa na tento pokus pripravoval.

Druhú priečku si senzačne vybojoval Saganov kolega Anthony Turgis. Na Mohoriča sa doťahoval. No nestihol ho dobehnúť. Je to jeho najlepší výsledok na monumentálnej klasike a pre TotalEnergies je dobré, že majú k Saganovi ďalšieho silného klasikára.

Sagan dokončil preteky so 6-minútovou stratou na 92. priečke. Je to jeho najhorší výsledok na tejto klasike. Vzhľadom na vysoké tempo v závere a jeho technické problémy, je to pochopiteľné.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Kde je Sagan? Keď menil bicykel, súperi zvýšili tempo