Sagan vynechá štart sezóny. Na bicykel sa vráti, keď mu to dovolia lekári

Peter Sagan sa vyliečil z covidu.
Peter Sagan sa vyliečil z covidu. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|15. feb 2021 o 17:15

Súťažný program Sagana je otvorený.

BRATISLAVA. Začiatok sezóny nebude vyzerať tak, ako si Peter Sagan naplánoval.

Komplikácie mu spôsobil koronavírus. Pozitívny test mal Sagan spoločne s bratom Jurajom a Erikom Baškom v úvode februára. Informoval o tom 6. februára na sociálnej sieti.

V pondelok tím Bora-Hansgrohe uviedol, že Saganovci a Baška už nemusia byť v izolácii.

„Ich karanténa sa skončila. Peter sa cíti dobre a nemá žiadne symptómy,“ uviedol tím pre belgický denník Het Laatste Nieuws.

Slovenskí cyklisti sa nakazili počas prípravného kempu na Gran Canarii. Po pozitívnom teste boli všetci traja v izolácii.

Budú sledovať srdce a pľúca 

Sagana teraz čakajú podrobné zdravotné vyšetrenia, keďže po prekonaní covidu majú niektorí športovci zdravotné problémy.

Okrem krvných testov, EKG a skenu srdca ho čaká aj röntgen pľúc a spirometria, teda záťažový test.

Až v prípade, že vyšetrenia neukážu žiadne komplikácie, vráti sa Sagan späť k tréningu. Rovnaké vyšetrenia čakajú aj jeho brata Juraja a Erika Bašku.

Covid môže spôsobiť oslabenie srdcového svalu aj patologické zmeny na pľúcach, preto by mal byť návrat k športu pozvoľný.

Postcovidovým syndrómom trpí približne 15 percent športovcov. Problémy po prekonaní ochorenia mali aj biatlonistky Paulína a Ivona Fialkové.

Začiatok sezóny je otvorený

Keďže Sagan na nejaký čas z prípravy vypadol, bude sa meniť aj jeho súťažný program.

„Nebude štartovať na prvých klasikách v rámci otvorenia sezóny. Pre zvyšok sezóny je jeho program stále otvorený. Je príliš skoro na rozhodnutia v tomto ohľade,“ uvádza Bora-Hansgrohe.

Sagan tak vynechá klasiky Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne – Brussel – Kuurne, ktoré sa konajú v posledný februárový víkend.

Následne mal štartovať na etapových pretekoch Tirreno – Adriatico (10. – 16. marca). Či však naozaj začne sezónu v úvode marca, je neisté. 

Sagan mal istý súťažný program len na jarné klasiky. Jeho posledným štartom na nich mali byť preteky Paríž - Roubaix. 

Tím ho zaradil do širšej nominácie na Giro d'Italia aj na Tour de France. Či však pôjde obe Grand Tours alebo len jednu z nich, sa ukáže až v priebehu sezóny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan vynechá štart sezóny. Na bicykel sa vráti, keď mu to dovolia lekári