Sagana volajú Kráľ Kalifornie. Chcem ešte zlepšiť svoj rekord, vraví

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: SME - Jozef Jakubčo)
SITA|10. máj 2019 o 12:05

Začínajú sa preteky Okolo Kalifornie.

SACRAMENTO. Slovenský cyklista Peter Sagan jazdí desiaty rok medzi profesionálmi na ceste a desiaty rok nebude chýbať na pretekoch Okolo Kalifornie.

Jedno zo Saganových najobľúbenejších podujatí sa uskutoční v dňoch 12.- 18. mája a aj tento rok ho zaradili do prestížnej kategórie WorldTour.

Organizátori 14. ročníka najväčších pretekov na západnom pobreží USA pripomínajú, že cyklisti počas siedmich etáp prekonajú 773 míľ, čo je v prepočte 1244 km.

Američania dali Saganovi prezývku "Kráľ Kalifornie" v dôsledku jeho rekordných 16 etapových víťazstiev a jedného v celkovej klasifikácii. Zrodilo sa v roku 2015, keď ešte hájil farby tímu Tinkoff-Saxo a v celkovom hodnotení zdolal o 3 sekundy vtedy ešte málo známeho Francúza Juliana Alaphilippa.

Okolo Kalifornie sú vyplnením medziobdobia

"Od svojho vstupu do profipelotónu som ani raz nevynechal preteky Okolo Kalifornie. Je teda prirodzené, že toto podujatie sa mi spája s hŕbou krásnych spomienok. Kalifornia je jedna z mojich najobľúbenejších cyklistických destinácii," uviedol Peter Sagan v tlačovej správe organizátorov.

Trojnásobný svetový šampión nezabudol spomenúť, čo vravieva každý rok. A síce, že práve tieto preteky pre neho vhodne vypĺňajú medziobdobie medzi jarnými klasikami a letným vrcholom sezóny Tour de France.

"Prichádzam sem s tým, že vydám zo seba to najlepšie. Ak sa mi to podarí, budem spokojný. Motivácia navyše je pre mňa zlepšenie rekordu v počte víťazstiev," podotkol Sagan.

Tohtoročné preteky Amgen Tour of California sa začnú v nedeľu 12. mája "rozbiehacou" etapou so štartom aj cieľom v Sacramente s dĺžkou 143 km a rovinatým profilom.

Sagan sa v Kalifornii cíti ako doma

Na konci celkom určite prídu k slovu šprintéri. Najdlhšia bude štvrtková 5. etapa na trase Pismo Beach - Ventur (218,5 km) so zvlneným profilom.

Obávané stúpanie na Mount Baldy príde na rad v piatok 17. mája a bude cieľovým v tejto 127,5 km dlhej etape.

Počas takmer 8 km stúpania s priemerným sklonom 8,8% sa cyklisti vyštverajú do výšky 1959 m. Náročná bude aj záverečná etapa zo Santa Clarity do Pasadeny (141 km).

Vrcholiť bude síce na rovinatých okruhoch v Pasadene, ale cestou tam cyklisti absolvujú dve kategorizované stúpania Angeles Forest Highway a Upper Big Tujunga.

Sagan sa napriek viacerým kopcom na trase 14. ročníka pretekov teší na prostredie a ľudí, ktorí ho rok čo rok vítajú takpovediac s otvorenou náručou.

"Milujú cyklistiku a sú to otvorení entuziasti. Fandia nielen mne a domácim pretekárom, ale všetkým bez ohľadu na štátnu čí tímovú príslušnosť. Aj preto sa v Kalifornii cítim ako doma. Je pre mňa niečo ako druhý domov," skonštatoval Sagan.

O celkový triumf zabojujú traja favoriti

V sedemčlennej zostave tímu Bora-Hansgrohe pre Kaliforniu figurujú až traja Slováci. Okrem Petra Sagana je v nej aj jeho starší brat Juraj a tiež Erik Baška, pre ktorého to bude premiéra na kalifornských cestách.

Zostávajúcimi štyrmi členmi nemeckého zoskupenia budú Taliani Oscar Gatto a Daniel Oss, Nemec Maximilian Schachmann a Rakúšan Felix Grossschartner.

Zo známejších šprintérskych mien sa na pretekoch predstavia Brit Mark Cavendish (Dimension Data), Francúz Nacer Bouhanni (Cofidis, Solutions Crédits), Nemec John Degenkolb (Trek - Segafredo) či Holanďania Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick Step) a Danny van Poppel (Jumbo-Visma).

O celkový triumf by sa mali pobiť Austrálčan Richie Porte (Trek Segafredo), Kolumbijčan Rigoberto Urán (EF Education First) či Novozélanďan George Bennett (Jumbo-Visma), celkový víťaz spred dvoch rokov.

Prehľad etáp na 14. ročníku pretekov Amgen Tour of California /Okolo Kalifornie 2019/:

  • Nedeľa 12. mája - 1. etapa: Sacramento - Sacramento (143 km)
  • Pondelok 13. mája - 2. etapa: Rancho Cordova - South Lake Tahoe (194,5 km)
  • Utorok 14. mája - 3. etapa: Stockton - Morgan Hill (207 km)
  • Streda 15. mája - 4. etapa: Raceway Laguna Seca - Morro Bay (212,5 km)
  • Štvrtok 16. mája - 5. etapa: Pismo Beach - Ventura (218,5 km)
  • Piatok 17. mája - 6. etapa: Ontario - Mount Baldy (127,5 km)
  • Sobota 18. mája - 7. etapa: Santa Clarita - Pasadena (141 km)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagana volajú Kráľ Kalifornie. Chcem ešte zlepšiť svoj rekord, vraví