Hyballa vraj hráčov týral a bol sexistický. Kabína sa proti nemu vzbúrila

Peter Hyballa.
Peter Hyballa. (Autor: TASR)
Michal Šášky|12. aug 2021 o 07:00

Bývalý tréner DAC rýchlo skončil v tíme Esbjerg fB.

ESBJERG. Futbalový tréner Peter Hyballa, známy z pôsobenia v Dunajskej Strede, si ťažko hľadá nové pôsobisko. V priebehu roka a pol, odkedy ukončil pôsobenie na Žitnom ostrove, mu nevyšli hneď tri angažmány.

Svojský Nemec pôsobil polroka v druhej holandskej lige, potom do konca minulej sezóny viedol v poľskej Ekstraklase Wislu Krakov.

Jeho posledný angažmán v dánskom druholigovom Esbjerg fB však trval len zopár týždňov.

Úlohu zohrala aj pandémia covidu

Situáciu v holandskom NAC Breda mu skomplikovala prvá vlna pandémie koronavírusu, mužstvo viedol iba v siedmich zápasoch, prehral len jediný (4 výhry, 2 remízy, 1 prehra).

Ani v Poľsku sa za výsledky nemusel hanbiť, Krakov pod jeho vedením vyhral päť zápasov a ďalších päť remizoval, prehral v ôsmich. Wisla sa však zachránila medzi elitou.

Po EURO 2020, kde bol expertom v televíznom štúdiu ZDF, zamieril do Dánska. Tam si však pripísal svoj najrýchlejší koniec.

Prišiel totiž už po troch zápasoch, pričom posledný už ani netrénoval. S Esbjergom získal dva body. Vzbúrila sa proti nemu celá kabína.

Podľa webu dánskeho denníka B. T. poslalo 21 hráčov A-tímu vedeniu otvorený list ešte koncom júla. Hyballu v ňom obvinili z „vyhrážok prepustením, posmešných, sexistických a ponižujúcich poznámok.

Správy prevzala dánska agentúra Ritzau či jedno z najväčších miestnych periodík Ekstra Bladet.

Máš väčšie prsia ako tvoja manželka

Štyridsaťpäťročný tréner, ktorý bol známy svojimi priamymi reakciami a bonmotmi na tlačových konferenciách v Dunajskej Strede, mal podľa hráčov Esbjergu používať počas tréningov špecifický slovník.

„Máš väčšie prsia ako tvoja manželka,” povedal podľa dánskeho zdroja jednému zo svojich zverencov. Na protesty hráčov mal Hyballa reagovať aj fyzickými trestami.

Po neuváženom tréningovom prístupe malo zase prísť k zraneniam u viacerých hráčov. V špecifických metódach vraj prišiel až do bodu, že stanoviť pracovný čas. Ten sa začínal skoro ráno príchodom na štadión a končil sa až neskoro večer.

Hyballa po sťažnostiach hráčov rezignoval, čínsko-americkí majitelia to však najprv odmietli. Až v stredu na lavičku Esbjergu zasadol jeho krajan Roland Vrabec, ktorý predtým viedol luxemburský klub FC Progres Niederkorn.

Dvojročnú zmluvu v tíme dánskeho druholigistu tak Hyballa naplnil po 72 dňoch.

Bola to vražda

Hyballa čelil posledné dva týždne veľkej pozornosti dánskych médií a bol objektom útokov na sociálnych sieťach. „To, čo sa stalo, bol obrovský chaos. Bola to vražda. Prenasledovali ma, ohrozovali moju rodinu, priblížil situáciu pre Transfermarkt.de Hyballa.

S rasizmom a ohováraním nechcem mať nič spoločné, odsúdil obsah listu skupiny hráčov. Zasmial som sa nad ním. Hráči v ňom písali: ‚Sme pod tlakom!‘ Moja reakcia: ‚Úplne si rozumieme.‘ Bola to komédia. Nebijem hráčov, to je nezmysel. Poškodili moju povesť a som z toho šokovaný.

Rodák z nemeckého Bocholtu priznal, že mal problém s tromi či štyrmi hráčmi, ktorí však boli v kabíne lídrami. Vraví, že neodhadol intenzitu, ktorú v tréningoch zvládajú dánski druholigisti.

Generálny riaditeľ Esbjergu Michael Kalt na klubovom webe uviedol: „Sme, samozrejme, sklamaní udalosťami posledných týždňov a rozhodnutím Petra Hyballu opustiť klub, ale nie sme o nič menej odhodlaní implementovať do tímu štýl hry pod vysokým tlakom, pretože verte, že toto je správna a najrýchlejšia cesta späť do prvej ligy.“

Povzbudzujúcu správu mal Nemcovi poslať aj nový asistent trénera Vrabca, bývalý holandský futbalista Rafael van der Vaart. „Povedal mi: Úplne ťa chápem,“ prezrádza Hyballa.

Bývalý mládežnícky tréner Bayernu Leverkusen je teraz po krátkej dobe opäť bez práce. V prvom rade chcem všetko nechať nejak prejsť. Psychicky ma to zasiahlo, aj keď som silná osobnosť. Ako tréneri sme totiž vždy sami, no nie sme žiaden odpad, vraví Hyballa po skúsenosti zo siedmej krajiny vo svojej trénerskej kariére.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Hyballa vraj hráčov týral a bol sexistický. Kabína sa proti nemu vzbúrila