Dubovský by mal 50. Keby mu vrátili peniaze, mohol žiť, spomína bývalý tréner

Peter Dubovský.
Peter Dubovský. (Autor: Reuters)
Ivan Mriška|7. máj 2022 o 06:00

Jozef Adamec dostal vtedy triašku.

BRATISLAVA. Elegantné vystupovanie, nesmierny talent. Peter Dubovský bol jedným z najlepších futbalistov Slovenska.

Hral za legendárny Real Madrid, bol v najlepšom veku. A mal ešte veľa pred sebou.

Osudnou sa mu však stala jeho vášeň. Pri fotografovaní vodopádov na dovolenke v Thajsku sa nešťastne pošmykol a spadol. Mal len 28 rokov.

Dnes by Peter Dubovský oslavoval päťdesiatku.

„Nesmierny talent. Keď si pomyslím, že chudák mohol ešte žiť, je mi do plaču,“ zaspomínal si pred časom pre Sportnet jeho bývalý tréner Anton Dragúň.

Mohol ísť do Japonska

V čase, keď mal Dubovský v Thajsku tragickú nehodu bol Dragúň asistentom Jozefa Adamca pri reprezentácii Slovenska. Prirodzene tak viedol aj slovenskú futbalovú legendu.

Dubovský zomrel necelý mesiac po remíze 1:1 v prípravnom stretnutí v Rusku.

„Po zápase nám bývalý prezident SFZ František Laurinec volal, že máme výbornú ponuku na turnaj do Japonska. Hralo sa o pekné peniaze.

Keďže to bolo zorganizované na poslednú chvíľu, hráči mali naplánované dovolenky. A tak sme ich my, tréneri, museli presviedčať, aby ich zrušili.

Pamätám si, ako som bol za Peťom v izbe a bavili sme sa, že by si mohol spraviť dovolenku v Japonsku. On chcel všetko odvolať a ísť s nami na turnaj, ale cestovaná kancelária mu nechcela vrátiť zálohu.

Odišiel teda do Thajska, kde s priateľkou fotili a nešťastne spadol do rokliny. Podľa jeho brata ešte žil, komunikoval, ale zachrániť sa ho už nepodarilo.

Bola ho veľká škoda, pretože to bol jeden z najlepších futbalistov, akého som mal tú česť poznať. Škoda, že mu nevrátili peniaze a nešiel radšej s nami do Japonska. Keby bola cestovná kancelária ústretovejšia, mohol žiť,“ spomína.

To nemôže byť pravda!

Správa o Dubovského smrti zastihla trénera Dragúňa na majstrovstvách Európy v Holandsku, na ktoré sa Slovensko nekvalifikovalo.

S trénerom Adamcom sme išli po ceste a Jožkovi zvonil telefón. S radosťou ho zdvihol, no zrazu vraví: Nie, to nemôže byť pravda!

Vtedajší sekretár Mikuláš Tarči mu oznámil, že Peter Dubovský už nežije. Bol to obrovský šok. Jozef dostal za volantom triašku, takmer sme havarovali.

Zaparkovali sme, ako to najrýchlejšie išlo a polhodinu sme nedokázali nájsť slová. Len sme sa na seba pozerali. Nedokázali sme uveriť tomu, čo sa stalo,“ vravel v rozhovore Dragúň.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Dubovský by mal 50. Keby mu vrátili peniaze, mohol žiť, spomína bývalý tréner